Autori

MAJA BRAJKO - LIVAKOVIĆ

MAJA BRAJKO - LIVAKOVIĆ

Maja Brajko-Livaković rođena je u travnju 1959. godine u Bolu na otoku Braču. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu na Odsjeku kroatistike u Zagrebu. Od 1995. počinje s objavljivanjem svojih djela . Dosada je objavila preko deset knjiga za djecu.
Njezina djela “Finka Fi” i “Kad pobijedi ljubav” uvrštena su u popis lektirnih naslova za osnovnu školu. Višestruko je nagrađivana za svoj rad. Članica je Društva hrvatskih književnika. Surađuje s raznim dječjim časopisima te radi u Knjižnicama grada
Zagreba.

JELICA GJENERO

JELICA GJENERO

Jelica Gjenero rođena je u Mostaru, a odrasla u Stonu na poluotoku Pelješcu. U Splitu je diplomirala na Katehetsko-filozofskom fakultetu te stekla zvanje profesorice vjeronauka. Živi i radi u Dubrovniku kao vjeroučiteljica. Dosada je izdala jedanaest slikovnica za djecu: Anđeo čuvar, Gdje stanuje sreća, Kameno selo, Tonkica Balonkica, Maslina, Sedam darova Duha Svetoga, Repatica ljepotica, Najljepše ruke, Princeza od rogača, Moj susret sa svetim Nikolom i Vrijeme za priču, te roman za djecu Koraljna ogrlica.

NATAŠA GOVEDIĆ

NATAŠA GOVEDIĆ

Nataša Govedić je diplomirala, magistrirala i doktorirala komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995. godine radi kao nezavisna znanstvenica, književna, kazališna i filmska kritičarka. Objavila je deset znanstvenih knjiga iz područja teatrologije. Jedna je od osnivačica i dugogodišnja urednica časopisa Zarez, u kojem redovito participira kao autorica, urednica i prevoditeljica. Od 2001. stalna je kazališna kritičarka Novog lista. Kao dramaturginja surađuje na brojnim scenskim projektima, autorica je dramske predstave Doc Hihot i tajanstvene supstance i suautorica mnogih predstava i performansa. Aktivistica je za dječja prava i zagovornica privrženog roditeljstva. Objavila je i knjigu bajki pod nazivom "Čarozapisi" te roman za djecu "Mrežir". Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva pisaca.

IVANA GULJAŠEVIĆ

IVANA GULJAŠEVIĆ

Ivana Guljašević je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se ilustracijom, filmom, pisanjem i stripom. Autorica je 26 kratka animirana filma za djecu i jednog za odrasle. Filmovi su joj više puta nagrađivani i prikazivani na festivalima u Hrvatskoj i širom svijeta. Osim filmom, aktivno se bavi ilustracijom knjiga, slikovnica, udžbenika i časopisa te je autor stripa Luka u časopisu Radost. Napisala je i ilustrirala četiri autorske slikovnice: Čarapojedac, Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom, Malo kraljevstvo i Čovječuljak Snovuljak, koje su dobile nekoliko nagrada i pohvala. Slikovnica Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom i zbirka priča Zoo novosti uprizorene su u kazalištima, a Čarapojedac u Kutku poezije na Hrvatskom radiju drugog program.

MARSELA HAJDINJAK

MARSELA HAJDINJAK

Marsela Hajdinjak rođena je u Zagrebu 1967. godine. Diplomirala je na Višoj školi Dizajna tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi ilustracijom od 1996. godine. Objavljuje radove u dječjim časopisima, ilustrira udžbenike, knjige i slikovnice. Omiljena tematika su joj bajke a uzori su joj slikari i ilustratori s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dobitnica je nagrade "Grigor Vitez" za 2006. godinu za ilustracije u knjizi Vodenjak i stara kruška, autora Želimira Hercigonje. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a. Svojim radom prepoznata je i u inozemstvu.

DANICA JURIČIĆ SPASOVIĆ

DANICA JURIČIĆ SPASOVIĆ

Danica Juričić Spasović rođena je 1967. u Bugojnu. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje danas radi i živi. Kao novinarka piše i realizira mnoge radijske emisije za različite redakcije: Danas, Slobodnu Dalmaciju,
Hinu, Vijenac, Zarez, West Deutscher Rundfunk, Deutsche Welle, Poslovni dnevnik, Business.hr, Hrvatski katolički radio... Politika i ekonomija fokus su njezine novinarske karijere. Uz novinarsku profesiju bavi se i pisanjem za djecu. "Volim džudo, volim Sandru" njezin je prvi roman, kojeg je pisala niz godina, a temelji se na dogodovštinama u zagrebačkom džudaškom klubu Mladost.

KĘSTUTIS KASPARAVIČIUS

KĘSTUTIS KASPARAVIČIUS

Kęstutis Kasparavičius rođen je 2. lipnja 1954. godine u mjestu Vladislava (Litva). Svjetski je poznat pisac, grafičar i ilustrator. 1982. godine završio studij dizajna na Litvanskom institutu za umjetnost. Od tada stalno sudjeluje na izložbama, na kojima je redovito nagrađivan. Dobitnik je više prestižnih međunarodnih nagrada. Kęstutis Kasparavičius ilustrirao je šezdesetak knjiga drugih autora, a sâm je napisao i ilustrirao 8 knjiga za djecu. Njegova osnovna ilustracijska tehnika su olovka i akvarel. Od 2004. godine Kęstutis Kasparavičius surađuje s izdavačkom kućom „Nieko rimto“ („Ništa ozbiljno“). Zahvaljujući ovoj suradnji, odnosno njegovim ilustracijama, mnoge knjige spomenute izdavačke kuće dobivale su mnogobrojne nagrade i proglašavane su za najljepše i najbolje dječje knjige. Njegove Budalaste priče izabrane su za najbolju dječju knjigu 2005. godine. Godine 2007. i 2009. litavski odjel IBBY predložio je Kęstutisa Kasparavičiusa za najznačajniju međunarodnu nagradu na području dječje literature, koju često nazivaju „malim Nobelom“ – nagradu Hans Christian Andersen.

MLADEN KOPJAR

MLADEN KOPJAR

Mladen Kopjar rođen je 1975. u Zagrebu, gdje je završio studije prava i bibliotekarstva. Radio je u obje struke, pisao za dnevne novine, a danas je samostalni umjetnik. Objavljuje dramske i prozne tekstove za djecu i odrasle, te prevodi s engleskoga jezika. Na Hrvatskom radiju emitirano mu je šesnaest radiodrama, te niz priča, a neke od njegovih priča uvrštene su i u čitanke za osnovnu školu. Autor je nekoliko romana i zbirki priča za djecu i mlade od kojih je zbirka "Ljubav, padobranci i izvanzemaljci" dobila Nagradu Ivana Brlić-Mažuranić. Za najmlađe čitatelje napisao je slikovnice "Dinosaur Cvjetko" i "Plamenko u lovu na mamuta".

HRVOJE KOVAČEVIĆ

HRVOJE KOVAČEVIĆ

Rođen je 27. siječnja 1966. u Požegi. U Zagrebu je diplomirao arhitekturu. Još od srednjoškolskih dana amaterski se bavi pisanjem, stripom i animiranim filmom. Radovi mu izlaze u književnom časopisu Plima, priče za djecu objavljuje u Modroj lasti, a 1996. objavljuje Tajnu Ribljeg Oka, prvi roman koji je danas u školskoj lektiri, uz još četiri druge knjige, te prvi u nizu od dvanaest knjiga koje u naslovu imaju riječ tajna. Od 2002. bavi se pisanjem profesionalno. Do sada je objavio dvadeset i sedam knjiga, od kojih je većina namijenjena djeci.

KSENIJA KUŠEC

KSENIJA KUŠEC

Ksenija Kušec, živi i radi u Zagrebu. Autorica je slikovnice za djecu Priče iz Sunčeva sustava, kao i dvadesetak priča koje objavljuje u raznim zbornicima, novinama i književnim portalima. Dobila je prvu nagradu za kratku priču, (Književni krug Karlovac, 2011) te drugu nagradu za kratku priču natječaja Nađi uru za literaturu (2012).

MLADEN KUŠEC

MLADEN KUŠEC

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 24. veljače 1938. U rodnom je gradu polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. U svom je radu jednako prisutan na Hrvatskoj televiziji i na Hrvatskom radiju kao i u književnosti, posebice onoj za djecu. Do danas je osmislio i ostvario brojne emisije koje su stekle veliku popularnost: Tonkica Palonkica frrr, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Plavi kaputić, Sedmi vjetar… te napisao brojna djela za djecu. Njegova radio emisija Bijela vrana emitira se već trideset i osam godina. Za roman "Mama, tata i ja" dobio je Književnu nagradu Mato Lovrak koja je upravo njemu prvome dodijeljena. Za radio emisiju Donatela dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero. Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1963. i Društva hrvatskih književnika od 1968.

HANA LUKAS MIDŽIĆ

HANA LUKAS MIDŽIĆ

Hana Lukas Midžić rođena je u Splitu 1980. godine. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija provela je semestar na Indiana University of Pennsylvania u SAD, Sculpture department. Kao samostalna
umjetnica ostvarila je više skupnih i samostalnih izložbi te radi na kazališnim i filmskim scenografijama, na animiranom filmu, te kao suradnica za školske udžbenike za likovnu kulturu. Ilustrirala je tri knjige za djecu i mlade: "Subotnji kvartet" Elaine Lobl Konigsburg, "Čarozapisi" Nataše Govedić, Ive Nerine Sibile i Manuele Zlatar te "Mrežir – zemlja mačaka i zmajeva" Nataše Govedić. Izdala je i autorsku slikovnicu "Vrijeme je za basnoslovke" prema kojoj je nastala i istoimena lutkarsko-recitatorska interaktivna predstava za djecu koju samostalno izvodi.

NIKOLINA MANOJLOVIĆ VRAČAR

NIKOLINA MANOJLOVIĆ VRAČAR

Nikolina Manojlović Vračar rođena je 1976. godine u Zagrebu, gdje je 2001. godine diplomirala slikarstvo na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Samostalna je multimedijalna umjetnica čije je polje interesa likovna umjetnost, pisanje, kazalište, land-art, urbane intervencije i performansi. Članica je HDLU- a i HZSU-a. Osnivačica je Antuntuna - udruge za rastjerivanje dosade i, zajedno s Nikolom Dapcem, umjetničke organizacije Artomobil, koja je uvrštena u Očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture. Autorica je slikovnice Starac dugačka brka i ilustrirane zbirke pjesama za djecu Kako misli jure jednog malog Jure, za čije je pisanje dobila potporu Ministarstva kulture. Dugogodišnja je voditeljica i scenaristica emisije Ninin kutak, u sklopu programa za djecu i mlade, na HRT-u. Potpisuje i nekoliko predstava za djecu: Kofer s Istoka, Djevojčica i stablo, Kako misli jure jednog malog Jure i Priča o pajacima.

MIRJANA MRKELA

MIRJANA MRKELA

Mirjana Mrkela rođena je u Beogradu 1955. Studirala je kroatistiku i predavala u nekoliko osnovnih škola diljem Hrvatske. Danas živi u Zadru. Nakon što je oslijepila i umirovljena, intenzivno se posvetila književnosti, najprije pišući knjige za djecu, potom i za odrasle, kojima se predstavila knjigom putopisa "Putovanje naslijepo". Tekstovi su joj objavljivani u svim relevantnim dječjim časopisima, desetak ih je i u čitankama, a na Hrvatskome radiju emitirana je njezina prva radio-igra "Kornjača bundašica".

DANIEL NAČINOVIĆ

DANIEL NAČINOVIĆ

Daniel Načinović rođen je 1952. godine u Labinu. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli. Objavljuje poeziju i prozu, knjige za djecu, dramske tekstove, eseje, monografije i prijevode, član je Društva hrvatskih književnika. Od 1976., kada objavljuje svoju prvu zbirku pjesama „Tu i tamo nedjelja“, stalno je prisutan u književnosti. Poluotok snova, Čarobna harmonika, Burrra, Sretan Božić, Sybil, Mali glagoljaši, Kravata Velog Jože, Una, povedi i mene, More s pogledom na sobu, Bajke, Bajka o potonulim zvonima / Faba delle campane sommerse, samo su neki od naslova iz književnosti koju stvara za djecu. Ističe se kantautorskim radom, zastupljen je u mnogim antologijama i dobitnik je više književnih nagrada kao što su „Ivana Brlić Mažuranić“, „Antun Gustav Matoš“, „Drago Gervais“ i druge.

SANJA POLAK

SANJA POLAK

Sanja Polak učiteljica je u OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu. Urednica je dječjeg časopisa Prvi izbor. Autorica je mnogih priča za djecu i scenarija za Dječji i obrazovni program Hrvatskog radija i televizije, kao i nekoliko čitanka i udžbenika za hrvatski jezik i matematiku. Napisala je četiri knjige za djecu: Dnevnik Pauline P., Drugi dnevnik Pauline P., Petrica Pričalica, Pobuna Pauline P., Mali Jan ima plan i Dnevnik dobrih anđela.

CORRADO PREMUDA

CORRADO PREMUDA

Corrado Premuda, scrittore e giornalista triestino, è autore di romanzi, racconti (Newton Compton, Mobydick, Edit) e di testi per cataloghi d’arte (Alinari 24 Ore, Petruzzi). Il suo primo romanzo, "Prematurità" – ancora inedito in Italia – è uscito tradotto in lingua croata col titolo "Sazrijevanje" (editore Antibarbarus di Zagabria). È autore anche di testi per il teatro (Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia) e per la radio (Radio Capodistria). Da anni si occupa dell’artista Leonor Fini con articoli, saggi, conferenze e un film documentario, "Mais où est Leonor?", di recente acquisito dal Centre Pompidou di Parigi. Come giornalista, dopo il lavoro nella redazione milanese de la Repubblica, scrive per diverse testate tra cui Il Piccolo di Trieste. Dal 2012 tiene con successo il corso di scrittura creativa "Il Temperamatite".

MELITA RUNDEK

MELITA RUNDEK

Melita Rundek rođena je 1961. godine u Zagrebu, diplomirala je Komparativnu književnost i Fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao bibliotekar-informator u Knjižnicama grada Zagreba. Piše za djecu, ali i za odrasle. Nagrađivana je i hvaljena, za roman Psima ulaz zabranjen dobila je 1. nagradu Ivana Brlić-Mažuranić za 1999. godinu, a dijelovi romana Mirko i 7 prigovora  upotrebljeni su kao predložak za neke od radionica UNICEF-ove kampanje «Stop zlostavljanju među djecom u školi», koje su izvedene u preko 200 škola diljem Hrvatske. Članica je Društva književnika Hrvatske i Društva književnika za djecu i mlade. Njezini romani i slikovnice redovito su uvršteni na top liste najkvalitetnijih knjiga za djecu i mladež. U romanima se dotiče problema odrastanja, kao što su pušenje, alkohol, droga i pretjerano druženje putem interneta, psihičkog zlostavljanja i dječjih trauma. U slikovnicama propitkuje svijet u kojem živimo i naš odnos prema njemu obrađujući teme samoće, prijateljstva, ljubavi, i straha, a svojim art slikovnicama, ilustriranim glinenim figurama, oslikanim tanjurima i zdjelama potiče djecu da se okušaju u glini i maštanju. Melita, osim pisanja, slika, oblikuje u glini i bavi se primijenjenom umjetnošću.

ALFREDO STOPPA

ALFREDO STOPPA

Alfredo Stoppa, per piu di 25 anni libraio, da vita nel 1988 alle edizioni C'era una volta... con la volonta di proporre ai lettori libri illustrati di qualita dove testo e immagini sappiano trasmettere emozioni e curiosità, dove le parole scritte o disegnate sappiano narrare una storia comune fatta di rimandi, fughe, adesioni e lievi tradimenti. La "filosofia" della casa editrice puo essere sintetizzata con questa breve frase: Io scrittore scrivo, Tu illustratore disegni, Noi Due assieme raccontiamo. In pochi anni la casa editrice riesce a conquistare uno spazio preciso e riconoscibile nell'ambito dell'editoria per ragazzi, presentando al pubblico autori Lisbeth Zwerger, Kveta Pacovska e Roberto Innocenti  e promuovendo il lavoro di molti giovani artisti italiani. Ha ottenuto molti premi nazionali e internazionali tra i quali il Premio San Marco Ha partecipato a molti eventi letterari nazionali (Festivaletteratura a Mantova, "Fieri di leggere" Fiera del libro di Torino e tanti altri). Ha pubblicato una trentina di libri sia in italia che all'estero, ottenendo prestigiosi riconoscimenti. Nel 2006 ha collaborato ai testi della sceneggiatura del documentario "Chi ha paura di Cappuccetto Rosso?" della regista Eva Ciuk.

NORMA ŠERMENT

NORMA ŠERMENT

Norma Šerment je rođena 1957 god. u Zagrebu, gdje je i diplomirala hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Napisala je nekoliko igrokaza za djecu i mlade (Nevidljivi Leonard, Pogrešne godine, Sve za sretan put, Jedinica, Čarolija ljetne noći), roman Izlet sa Sai Babom,  radio-esej Fantastična ličnost i proza Edgara Alan Poe-a te više kratkih priča (objavljenih po časopisima, od kojih je jedna nagrađena nagradom Večernjeg lista za kratku priču).

SILVIJA ŠESTO

SILVIJA ŠESTO

Silvija Šesto rođena je 1962. u Zagrebu, gdje je 1986. diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Novinarskim radom bavi se od srednjoškolskih dana kada piše scenarije za radijske i televizijske emisije te osmišljava reklamne kampanje i slogane. Voditeljica je i autorica mnogih radijskih emisija, surađuje s mnogim dnevnim listovima, studentskim glasilima i časopisima za djecu. Uspješna je dramaturginja i spisateljica za djecu i odrasle. Nagrađena je 2002. Nagradom Ivana Brlić Mažuranić za roman "Debela", koji je uvršten na IBBY-evu Časnu listu i preveden na makedonski i slovenski. Drame su joj redovito nagrađivane značajnim nagradama: Žar Ptica, Mali Marulić, a 2012. zbirka svačega "Tinuninu" dobila je Nagradu Grigor Vitez. Godine 2012. uvrštena je u časopis HDP Relations na njemačkome jeziku izborom tri najbolja pisca za djecu i mlade Hrvatske i predstavljena s tri naslova: serijalom "Bum Tomica", te romanima "Vanda" i "Debela". Glavna je urednica časopisa za dramu i prozu Plima i jedna od pokretačica i potpredsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

MANUEL ŠUMBERAC

MANUEL ŠUMBERAC

Manuel Šumberac rođen je 1988. u Puli. Magistrirao je na Akadaemiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animirani film i nove medije. Dosada je realizirao četiri autorska animirana filma Escargot (2010), Vesla / The Oars (zajdeno sa Zdenkom Bašićem , 2011.), U sjeni / In the shadow (2011.) i Mehaničko srce (2013.) te 3 animirana glazbena videa za hrvatskog glazbenika Gibonnija, Žeđam, Tolerancu i Vesla. Za svoj rad je i višestruko nagrađivan prestižnim nagradama. Bio je glavni animator na nagrađivanom animiranom filmu Guliver Zdenka Bašića. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada za likovno oblikovanje glazbenih albuma i animiranih video spotova. Bavi se i ilustracijom te za izdavačke kuće Carlton Book Ltd, Hodder Children’s Books i Running Press ilustrira brojne slikovnice, kao i brojne druge naslovnice za knjige domaćih i stranih autora.

TOMISLAV TORJANAC

TOMISLAV TORJANAC

Tomislav Torjanac je nagrađivani ilustrator i slikar, koji najčešće slika uljanim bojama u kombinaciji s digitalnom tehnikom. Izlaže na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te samostalno u Londonu. Radovi su mu uvršteni u američki ilustratorski godišnjak  Spectrum: The Best in Contemporary Fantastic Art.

2006. godine Torjanac je pobijedio na međunarodnom natječaju za ilustriranje romana Pijev život Yanna Martela, dobitnika nagrade Man Booker za 2002. godinu.

Ilustrira slikovnice među kojima su mu najpoznatije Djevojčica i div, Kako živi Antuntun i Grga Čvarak te Mačka i vrag Jamesa Joycea.

Za svoj je rad Torjanac u Hrvatskoj nagrađen s dvije nagrade Kiklop, dvije nagrade Lice knjige te dvije nagrade Grigor Vitez.

Godine 2012. dodijeljena mu je prva nagrada (Grand Prix) na Četvrtom hrvatskom biennalu ilustracije u Galeriji Klovićevi dvori.

Autor je ovogodišnje ilustracije za Monte Librić.

SONJA ZUBOVIĆ

SONJA ZUBOVIĆ

Sonja Zubović rođena je 1962. u Zagrebu. Odrasla je i živjela u Jastrebarskom. Diplomirala je 1987. na studiju jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Piše za djecu i odrasle, poeziju i prozu. Autorica je brojnih uglazbljenih tekstova dječjih pjesama, a album Kad bi mene pitali nominiran je i za nagradu Porin 1998. Kreativnost izražava i slikanjem. Članica je Društva hrvatskih književnika.

DANIJEL ŽEŽELJ

DANIJEL ŽEŽELJ

Danijel Žeželj, grafički romanopisac, slikar, animator i ilustrator. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegovi grafički romani i ilustracije objavljeni su u Europi i SAD-u. Od 1995. živi u SAD-u, gdje su mu ilustracije i stripovi objavljeni u raznim časopisima: DC Comics, Marvel, The New York Times, Harper Magazine… U suradnji s glazbenicom i skladateljicom Jessicom Lurie stvorio je nekoliko multimedijalnih izvedbi, kombinirajući vizualnu umjetnost s glazbom. Autor je dvaju animiranih filmova prikazanih 2010. na Brooklyn International Film Festivalu i Holland Animation Film Festivalu. Iste godine je na Eisner Awardu proglašen za najboljeg umjetnika za grafički roman "Luna Park". 2001. Osnovao je izdavačku tvrtku i likovnu radionicu Petikat u Zagrebu. Živi i radi u Brooklynu i Zagrebu.