6. MONTE LIBRIĆ 

Festival dječje knjige  od 20. do 26. travnja 2013. Circolo, PULA

 

Dragi naši knjigoljupci,

stari nam znanci i vi koje ćemo tek upoznati, spremili smo se za još jedno Librićko proljeće!

Festival knjige u našem gradu ima dugu i prepoznatljivu tradiciju, dio je kulturnog identiteta Pule, Hrvatske, regije i pripadajuće europske kulturne scene. U literarnom ozračju zimskog Sajma knjige u Istri nastao je i samostalni proljetni Monte Librić, festival koji se usko dotiče dijela literature namijenjenoj djeci.

Trudimo se da festivalski dječji dani ne budu samo predstavljanje netom izdanih djela, a zahvaljujući upravo vama, koji ste prepoznali naš rad, sa sve većim marom priređujemo naše susrete, kako bismo zajedno potvrdili da se knjizi radujemo iskonski i iskreno. Iz godine u godinu nastojimo pripremiti nove i zanimljive sadržaje te proširiti obzore našega djelovanja.

U želji da se dječjoj književnosti posveti dužna i stručna (znanstvena) pozornost odlučili smo naše ovogodišnje druženje obuhvatiti i tematski. Pod nazivom Nestvarna stvarnost raspravljat ćemo o poziciji suvremenog dječjeg romana. Pritom suvremeno nije samo nužnost trenutka kojeg svjedočimo, pa nas raduje da ćemo u godini kada se obilježava stogodišnjica prvoga izdanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić, dotaknuti tradicionalno u suvremenome, suvremeno u tradicionalnome, stvarno u nestvarnome i nestvarno u stvarnome kao trajnom ciklus stvaranja u kojem se ostvaruju vrijedna književna djela namijenjena djeci i mladeži. Nimalo ne začuđuje da su mnogi autori stvorili ponajbolja djela dječje književnosti upravo na težnji da ostvare literarnu slobodu lišenu bilo kakve cenzure proizašle iz društvene zbiljnosti i prakse. Učinke književne slobode kroz stalno ispreplitanje stvarnog i nestvarnog raspravljat će na stručnim skupovima i okruglim stolovima dječji književnici, književni teoretičari i pedagozi.

Za naše male sanjare priredili smo bogat festivalski program. Očekuju nas brojni novi autori na našim Piknicima, aktivno sudjelovanje u raznim literarnim radionicama i pričaonicama, dok će se poseban doživljaj književnoga teksta upriličiti na intermedijalnim radioslušaonicama, gledanjem kazališnih predstava i filmskih projekcija. Novost su radionice animacije i izrada booktrailera, u kojima će djeca moći pokazati vlastiti umjetnički izričaj, kao osobni doživljaj pročitanog teksta. U suradnji s Javnom ustanovom Pula Film Feastivala, kinom Valli predstavit ćemo igrane i animirane filmove nastale prema književnom predlošku, a Teatar Naranča pripremit će za nas različite predstave koje će se svakodnevno izvoditi za vrijeme trajanja Monte Librića. Naravno, Baka će Librić kao svake godine pričati nezaboravne priče za laku noć.

Nastavljamo suradnju sa Zajednicom Talijana pa ćemo i ove godine naše brdo knjiga i snova smjestiti u prostorije Circola. Iznimno smo ponosni što se na našem Festivalu, u praksi, među djecom, ostvaruje interkulturalna poveznica hrvatske i talijanske jezične zajednice. Prisustvo talijanskih autora i dvojezičnost dijela programa posebnosti su ovoga Festivala koji afirmira suživot dviju kultura na istome prostoru.

U ime cijele organizacije Festivala dječje knjige i autora, želimo vam iskrenu dobrodošlicu!