Autori 8. Monte Librića

 

SNJEŽANA BABIĆ-VIŠNJIĆ

SNJEŽANA BABIĆ-VIŠNJIĆ

Biografija

Rođena je u Zagrebu 1969., gdje je diplomirala na Filozofskom fakultetu i gdje danas živi i radi. Do sada je dovršila dvadesetak drama od kojih su neke izvedene i na Hrvatskom radiju. Prema njezinoj priči Suza Gradsko kazalište u Požegi napravilo je predstavu. U istom kazalištu održala se i premijera njezine komedije Posljednja pustolovina gospodina tutora. Napisala je dvjestotinjak priča za djecu i nekoliko romana: Upomoć, mama se smanjila, Janko među dinićima, Mali krapinski pračovjek Babu - nagrađen Nagradom Mato Lovrak i Kika i tajna uklete kuće. Piše i priče za odrasle te je sudjelovala u pisanju popularnih televizijskih serija: Sve će biti dobro i Dolina sunca. Već godinama radi kao novinarka, urednica, lektorica i redaktorica za razne hrvatske novine. 

 

TAMARA BAKRAN

TAMARA BAKRAN

Biografija

Tamara Bakaran rođena je u Zagrebu 1979. godine, gdje je diplomirala hungarologiju, turkologiju i bibliotekarstvo te završila Ženske studije. U Knjižnici Filozofskog fakulteta, vodi turkološku i hungarološku zbirku. Piše poeziju i dječju prozu, a poeziju povremeno i prevodi s mađarskoga. Pohvaljena je 2008. godine na natječaju Goranovo proljeće za mlade pjesnike, na natječaju Milivoj Cvetnić 2012. godine osvaja prvo mjesto, a potom i nagradu Slavić 2014. godine. Objavljivana je u domaćoj periodici, čitana na prvom i trećem programu Hrvatskog radija. Autorica je pjesničkih zbirki Mjesečevo cvijeće (Meandar, 2012) i Pastirica skakavaca (Nova Istra, 2014) te slikovnice Kruna kraljice vrana (Sipar, 2014). 

 

GIOVANNI BALIVO

GIOVANNI BALIVO

Biografija

Giovanni Balivo, nato 39 anni fa, si è laureato in filosofia presso l’università di Napoli “Federico II”, attualmente insegna nella scuola primaria “I.C. Via Monte Zebio” di Roma. Nel 2007, dopo un’attenta e meditata riflessione, è giunto alla conclusione che sarebbe stato utile adattare i testi della letteratura classica ai bambini; non solo per sottolineare, attraverso la lettura, lo spessore letterario degli autori, ma anche per ricordare quel tradizionale modo di vivere fatto di principi sani, di spiritualità e di profonda riflessione dei protagonisti delle opere. Per questo, ed altri motivi, insieme alla sua compagna di vita, ha fondato una casa editrice,bellerofonte.it, allo scopo di riportare alla luce quella cultura che, da tempo, vive nell’oscurità del nostro essere.

ZDENKA BILUŠIĆ

ZDENKA BILUŠIĆ

Biografija

Rođena je 1961. godine, živi i radi u Šibeniku. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kao učiteljica likovne kulture i u prosvjeti provela je 22 godine. Istodobno radi i na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a unatrag devet godina urednica je festivalskog radioničkog programa i autorica dječjih likovnih natječaja za hrvatske osnovne škole i vrtiće. Danas radi u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik, gdje vodi Centar za vizualnu kulturu djece i mladih i uređuje izložbene programe. Iza sebe ima jednu autorsku slikovnicu i nekoliko koje je likovno opremila. Autorica je udžbenika za likovnu kulturu u izdanju Profila te brojnih edukativnih priručnika za djecu. Pokretačica je i voditeljica lutkarske družine Putujuće lutkarsko kazalište FAUST. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama slika, ilustracija i maski.   

 

JELENA BREZOVEC

JELENA BREZOVEC

Biografija

Rođena je 1980. godine u Varaždinu. Diplomirala je sociologiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Crtanje joj je dugo vremena bio samo hobi, sve do 2008. godine kada postaje suosnivačica izdavačke tvrtke Evenio d.o.o., specijalizirane za tiskane i digitalne proizvode za djecu. Godine 2010. upisuje tečaj Grafičkog dizajna u Školi informatike Ivora te se od tada aktivno bavi digitalnom ilustracijom, s fokusom na dječju ilustraciju. Do sada je objavila nekoliko edukativnih bojanki i slikovnica, iPad aplikaciju za djecu Nature's Friends, priručnik za djecu Kretanje 8-9, knjigu ilustracija We are the future i pet slikovnica: Hrkalo, Hrkalo i Kamilica, Hrkalo i Drijemalo, Dance Recital, Prozirna Lili. Sudjelovala je na nekoliko izložbi u Zagrebu i Italiji.  

 

MAJDA FAJDETIĆ

MAJDA FAJDETIĆ

Biografija

Majda Fajdetić rođena je 1949. godine. Diplomirala je na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a na poslijediplomskom studiju u području javnog zdravstva magistrirala je 1991. s temom „Faktori izbora zanimanja medicinska sestra – tehničar“ na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1977. do 2005.  radila je u Školi za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu kao nastavnica, voditeljica strukovnog programa, stručna suradnica pedagoginja i ravnateljica. Od svibnja 2005. godine radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Zagrebu kao viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge srednjih škola i odgajatelje učeničkih domova Republike Hrvatske. Od 2009. provodi program integrativne supervizije u odgoju i obrazovanju. Sudjelovala je u više međunarodnih projekata. Aktivna je u brojnim stručnim i projektnim skupinama. 

ILDIKÓ HORVÁTH

ILDIKÓ HORVÁTH

Biografija

Ildikó Horváth rođena je 1977. godine u Budimpešti. Godine 2000. diplomirala je grafički dizajn i likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Mađarskoj. Profesionalna je ilustratorica i grafička dizajnerica, koja živi od svog rada kao freelance ilustratorica. Odrasla je u Budimpešti, a danas sa svojom obitelji živi u Páty village, mjestu blizu Budimpešte. U svom radu koristi različite likovne tehnike, od klasičnih do digitalnih. Izlagala je na grupnim izložbama u Mađarskoj, Italiji i Njemačkoj, dok je u Budimpešti ostvarila pet samostalnih izložbi. Za svoj rad višestruko je nagrađivana prestižnim mađarskim nagradama za umjetnička ostvarenja, poput Barcsay Jenő Prize i WAMP +. Članica je uvaženih mađarskih umjetničkih organizacija. Prije dvije godine započela je ilustrirati knjige za djecu.  Do sada je ilustrirala tri slikovnice: Méhes Károly: Mindig ez a Kitkat! (Uvijek taj Kitkat!), Turbuly Lilla: Talált szív   (Pronađeno srce) i Igaz Dóra: Holnapra kutyabajod!  (Sutra ćeš biti u redu!)
Za ovu godinu priprema još šest novih knjiga za djecu.

MIODRAG JAKŠIĆ

MIODRAG JAKŠIĆ

Biografija

Miodrag (Mića) Jakšić rođen je 1969. u Beogradu. Arhitekt, književnik, novinar, urednik, izdavač... Bio je glavni i odgovorni urednik prve nezavisne izdavačke kuće u Srbiji “Karlo rekords” i kao izdavač potpisuje 16 LP ploča i preko 130 knjiga. Kao književnik objavio je 21 knjigu. Autor je i glavni protagonist kabarea za djecu „Mali zmaj i Mala zmajčica“, izvođenom diljem regije. Autor je popularnog tiražnog glazbenog CD izdanja za djecu „Da se okreće Zemlja prestat nikad neće“. Prema njegovim pjesmama, 2012. godine, napravljena je i kazališna predstava ”U kubu” koja je sudjelovala na festivalima u Srbiji i inozemstvu te osvojila veliki broj nagrada. Dobitnik je brojnih književnih nagrada među kojima je i Godišnja nagrada Hrvatskog književnog društva. Urednik je u najtiražnijem srpskom književnom časopisu za djecu “Vitez”,  umjetnički je direktor Beogradskog festivala pisaca za djecu „Vitezovo proleće“ i član je redakcije “Pesničkih novina”. Osnivač je i glavni urednik Umjetničke grupe „ARTE“, koja okuplja više od 300 umjetnika iz cijelog svjeta. Knjige su mu objavljene u Rumunjskoj i Švedskoj. Živi i radi u Beogradu.

MARIJANA JELIĆ

MARIJANA JELIĆ

Biografija

Marijana Jelić rođena je 1972. u Vukovaru. Radi u Zagrebu kao grafička dizajnerica, ilustratorica i lutkarica. Ilustracije objavljuje u dječjim časopisima te surađuje na oblikovanju i ilustriranju udžbenika, beletristike, slikovnica i časopisa. Kreirala je lik Kosjenke u animiranom filmu Helene Bulaje Regoč i Kosjenka koji je nagrađen za najbolji strani kratki animirani film na International Family Film Festivalu 2007, Hollywood, SAD. Sudjelovala je u brojnim ULUPUH-ovim projektima. Izlagala je na Prvom i drugom hrvatskom bijenalu ilustracije te na 44. Zlatnom peru u Beogradu. Osvojila je brojne nagrade, između ostalih Nagradu Grigor Vitez i Lice knjige, a Coprnica Dragica njezina najnovija autorska slikovnica ovjenčana je nagradom Ovca u kutiji za 2014. godinu.

 

 

NIKOLINA MANOJLOVIĆ VRAČAR

NIKOLINA MANOJLOVIĆ VRAČAR

Biografija

Nikolina Manojlović Vračar rođena je 1976. godine u Zagrebu, gdje je 2001. godine diplomirala slikarstvo na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Samostalna je multimedijalna umjetnica čije je polje interesa likovna umjetnost, pisanje, kazalište, land-art, urbane intervencije i performansi. Članica je HDLU- a i HZSU-a. Osnivačica je Antuntuna - udruge za rastjerivanje dosade i, zajedno s Nikolom Dapcem, umjetničke organizacije Artomobil, koja je uvrštena u Očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture. Autorica je slikovnice Starac dugačka brka (pohvala dječjeg žirija na natječaju Ovca u kutiji) i ilustrirane zbirke pjesama za djecu Kako misli jure jednog malog Jure. Dugogodišnja je voditeljica i scenaristica emisije Ninin kutak, u sklopu programa za Djecu i mlade, na HRT-u. Potpisuje i nekoliko predstava za djecu: Kofer s IstokaDjevojčica i stabloKako misli jure jednog malog Jure i Priča o pajacima.

 

NICOLAS MURKOVIC

NICOLAS MURKOVIC

Biografija

Nicolas Mario Murkovic nato a Buenos Aires nel 1956. Autore di testi teatrali, di cabaret e di pubblicità. Impegnato nel volontariato sociale. Vive e lavora a Trieste come Tutor presso la Scuola di Formazione Professionale Opera Villaggio del Fanciullo. Sposato, padre di tre figli. L’orsetto Janko e i Racconti dal Bosco di Žumberak  è il suo primo libro per bambini realizzato con la collaborazione d tutta la sua famiglia. 

JELENA PERVAN

JELENA PERVAN

Biografija

Jelena Pervan rođena je u Splitu 1992. godine. Pisati je počela u srednjoj školi i od tada objavljuje u nekoliko dječjih časopisa. Suradnica je na portalu Klinfo.hr gdje piše recenzije crtanih filmova i kazališnih predstava. Do sada je objavila slikovnicu Pjegava Iva, tri slikovnice u nastavcima o najglasnijem hrkaču na svijetu: Hrkalo, Hrkalo i Kamilica te Hrkalo i Drijemalo, slikovnicu o šeprtljavom klaunudoktoru Doktor crveni nos za koji je dobila Pohvalu nagrade Grigor Vitiz. Osim slikovnica, napisala je i zbirku pripovjetki Brbljava Iva. Živi u Zagrebu gdje studira novinarstvo. 

 

 

IRENA PLEJIĆ PREMEC

IRENA PLEJIĆ PREMEC

Biografija

Irena Plejić Premec rođena je 1968. godine u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1993. zaposlena je na Hrvatskom radiju gdje uređuje programe iz kulture, književnosti i jezika te emisije za djecu. S koautoricom Jasnom Kohnert-Stavenhagen objavila je 6 knjiga serijala Umjetnost za djecu, koje su se dvije godine zaredom našle među odabranim najljepšim knjigama u svijetu na izložbama u Frankfurtu i Leipzigu.  Objavljivala je i humoristične kolumne u ženskim i obiteljskim časopisima. Stalna je suradnica i voditeljica programa i radionica za djecu na pulskim sajmovima knjiga Sa(n)jam knjige u Istri i Monte Librić. Živi i radi u Zagrebu.  

 

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI

Biografija

Rođena je 1957. godine u Puli. Članica je Hrvstakog društva književnika za djecu i mlade. Njezin prvijenac Stonoga bosonoga pobjednik je međunarodnog književnog natječaja Riječi bez granica ~ Parole senza frontiere, a druga ilustrirana zbirka poezije za djecu Mašta čini svašta prevedena je na talijanski jezik. Uz potporu Grada Rovinja, objavila je dvojezičnu slikovnicu Mala slikarca ~ La piccola pittrice, za koju je dobila posebno priznanje žirija na Međunarodnom književnom natječaju Internationaler Kinder und Jugendbuchwettbewerb (Austrija). Njezini radovi nalaze se u udžbenicima za sve niže razrede osnovne škole. Dugogodišnji je suradnik dječjih časopisa Smib, Radost, Zvrk i Tintilinić. Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade prošle godine objavili su njezinu knjigu Zašto baš to? Živi u Rovinjskom Selu (Rovinj). 

JELENA RADAN

JELENA RADAN

Biografija

Jelena Radan rođena je 1974. u Zagrebu. Odavno je poznato ime na domaćoj glazbenoj sceni, od mjuzikla, pop-rocka, sve do fada. Sklonost prema pisanju, slikanju i pjevanju pokazuje još od osnovnoškolskih dana, a paralelno s jezičnom gimnazijom kratko je pohađala i Školu za suvremeni ples i balet te tečaj glume i satove pjevanja. Krajem devedesetih započela je pisati Zedu i dok je knjiga još bila u rukopisu poslužila je za temu i dio programa na poznatoj manifestaciji za djecu Zemlja bez granica u Osijeku. Danas je to njezin književni prvijenac punog naziva Zeda: Rejna Zum u zemlji djece.  

 

MINJA SUBOTA

MINJA SUBOTA

Biografija

Milan (Minja) Subota rođen je u Sarajevu 1938. U Beogradu je završio osnovnu i srednju glazbenu školu „Stanković“ i na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu diplomirao za inženjera elektrotehnike. Iz područja fotografije posjeduje diplome: "Famous Schools International" i francusku diplomu "Europske kuće fotografije iz CHALON sur SAONE". Njegov glazbeni opus za djecu nezaobilazni je dio dječje glazbene literature koji se redovito izvodi u predškolskim i školskim ustanovama i uz čije su pjesme odrasle brojne generacije djece. Kao televizijski autor i voditelj realizirao je mnoge serije i tv emisije, među kojima je i dječja serija „Mali zmajevci“  te popularni  »Muzički tobogan« koji se emitira već osamnaest godina i za koju je dobio  godišnju nagradu Televizije Novi Sad. Dobitnik je brojnih festivalskih nagrada i društvenih priznanja, među kojima je i Nagrada za životno djelo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za djecu dječjeg književnog časopisa »Vitez« i Vitezovog festivala pisaca za djecu. U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu »Viteza od Čarapanije« za nesebično zalaganje u radu s djecom ovoga grada. Iz područja fotografije, dobitnik je nagrade »Anastas Jovanović«, za samostalne izložbe na temu »Deca sveta. Član je Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUFa Srbije.