Manuel Šumberac, autor ilustracije

02.02.2015

Ilustracija za plakat ovogodišnjeg Monte Librića imaginacija je i sugestivni izraz Manuela Šumberca, rođenog Puljanina, nagrađivanog ilustratora i autora animiranih filmova.

Ovog mladog autora smatramo već i dijelom našeg tima, jer kao voditelj radionice booktrailera  već dvije godine zaredom oduševljava svojim radom naše posjetitelje. Izrazita razigranost, kojom dominira knjiga u kretanju, slikovnost i osebujni kolorit ovogodišnjeg plakata izravno aludiraju na temu kojom će se Monte Librić ove godine baviti - knjigom u pokretu, odnosno nastojanjem da knjiga postane dio svakodnevnosti u odrastanju i sazrijevanju djece i mladeži pa knjiga koja hoda, skače, puže, vrti se možda izgleda bajkovito, ali je i ona koja želi i može srušiti mit o njezinoj statičnosti i ekskluzivitetu zatvorenih prostora.

Manuel Šumberac rođen je 1988. u Puli. Magistrirao je na ALU u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije. Dosada je realizirao četiri autorska animirana filma Escargot (2010), Vesla / The Oars (zajdeno sa Zdenkom Bašićem, 2011.), U sjeni / In the shadow (2011.) i Mehaničko srce (2013.) te 3 animirana glazbena videa Žeđam, Tolerancu i Vesla za hrvatskog glazbenika Gibonnija. Bio je glavni animator na nagrađivanom animiranom filmu Guliver Zdenka Bašića i na filmu Industrija Livija Rajha. Osvojio je glazbenu nagradu Porin za najbolji video spot (Žeđam) i za najbolje likovno oblikovanje albuma Svijet Glamura (Hladno pivo). Za animirani glazbeni video broj Your Irresistible Smile osvaja Golden Bra Award za najbolju animaciju. Ilustrira i niz slikovnica, Pinokija,SnjeguljicuSnježnu kraljicuNight before Christmas, zbirku priča i pjesama E.A.Poa, Steampunk Poe i Frankensteina te brojne naslovnice za knjige domaćih i stranih izdavača.

Više o autoru i njegovom radu možete pronaći na:

http://www.manuelsumberac.com/

 

Plakat ovogodišnjeg Monte Librića