Volim se zibat, zibat...

09.03.2015

Noge su joj velik krug, trup joj tanak kao prut, ziba se na sve strane, a kad vidi knjigu ona stane, velika ko dva ormara, njezina priča sve očara...

Zamišljate li kako izgleda? Pokušajte, jer ove godine družimo se sa Pikolinom Zipkom, neobičnim, kostimirani likom koji spaja knjigu, čitanje, igru, ludoriju i maštu u pokret neprestanog gibanja.   

Performans čudnovate Pikoline Zipke odvijat će se za vrijeme Festivala svakodnevno od 17 i 30 sati na terasi Circola. Svi posjetitelji moći će sudjelovati u trenutnoj kreaciji, postati aktivni sudionici u nastajanju novih priča, rješavanju zagonetki i urnebesnoj igri zibanja.   

Lik Pikoline Zipke utjelovljuje Nikolina Vračar Manojlović, akademska slikarica, multimedijalna umjetnica, spisateljica za djecu, scenaristica i voditeljica poznate televizijske emisije za djecu „Ninin kutak“. Autorica će na Monte Libriću voditi i petodnevnu radionicu žongliranja Fokus-Pokus, za djecu od 9 do 14 godina. Za uspješno čitanje i za uspješno žongliranje potrebna  je vještina koncentracije, odnosno fokusa. Žongliranje svakako pospješuje tu vještinu, koja je u konačnici potrebna i za efikasno čitanje.

Nikolina Vračar Manojlović rođena je 1976. godine u Zagrebu, gdje je 2001. godine diplomirala slikarstvo na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Samostalna je multimedijalna umjetnica čije je polje interesa likovna umjetnost, pisanje, kazalište, land-art, urbane intervencije i performansi. Članica je HDLU- a i HZSU-a. Osnivačica je Antuntuna - udruge za rastjerivanje dosade i, zajedno s Nikolom Dapcem, umjetničke organizacije Artomobil, koja je uvrštena u Očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture. Autorica je slikovnice Starac dugačka brka (pohvala dječjeg žirija na natječaju Ovca u kutiji) i ilustrirane zbirke pjesama za djecu Kako misli jure jednog malog Jure. Dugogodišnja je voditeljica i scenaristica emisije Ninin kutak, u sklopu programa za Djecu i mlade, na HRT-u. Potpisuje i nekoliko predstava za djecu: Kofer s IstokaDjevojčica i stabloKako misli jure jednog malog Jure i Priča o pajacima.