Più che una storia - talijanski program

09.03.2015

Più che una storia

Talijanski program na Monte Libriću

Iznimno smo ponosni što se naš Festival prepoznaje kao istinska interkulturalna suradnja između hrvatske i talijanske jezične zajednice. Prisustvo talijanskih autora, kao i dvojezičnost programa vrijedan su i nedjeljiv dio našeg festivalskog identiteta koji afirmira suživot ovih dviju kultura na istom prostoru. I ove godine talijanski dio programa održavat će se pod nazivom Più che una storia, a očekuju nas zanimljivi susreti s autorima, radionice, film i predstava. Iz izdavačke kuće Bellerofonte, poznatoj po inovativnim modelima prezentacije knjiga za djecu, Giovanni Balivo predstavit će projekt  književni klasici za djecu na primjeru dvaju naslova: La divina commedia i I promessi sposi. Rovinjska autorica Tatjana Pokrajac-Pappuci promovirat će talijansko-hrvatsko izdanje svoje slikovnice La piccola pittrice, dok će poznati tršćanski književnik za djecu Nicolas Murkovic predstaviti naslov L' orsetto Janko e i racconti dal bosco di Žumberak. Ovu Murkovicevu knjigu na hrvatski jezik preveli su polaznici Europskog instituta za književno prevođenje, koji će na Festivalu, uz taj prijevod, predstaviti i talijanski prijevod knjige Danka Oblaka Ježek / Riccetto. 

Kazališna predstava Viva Pinocchio u obliku dramskih songova održat će se u suradnji s Talijanskom dramom HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, dok će se u suradnji s pulskim kinom Valli održati projekcija talijanskog animiranog filma La storia di Leo Marija Cambija.  

Odgajatelji pulskih talijanskih dječjih vrtića DV-SI Rin tin tin, TDV-SMI Girotondo i DV-SI Paperino održat će radionicu za predškolce Viaggiamo con la valigetta!, koja se nadovezuje na projekt La valigetta della scuola dell' infanzia, koji su realizirali u prethodnoj godini. Svakodnevno će se odvijati i glazbeno-literarne radionice Piccoli Terremoti pod stručnim vodstvom diplomirane učiteljice razredne nastave na talijanskom jeziku, Ester Richter-Kontošić

U kreiranju programa Più che una storia sudjelovali su Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića, Rea Korani, glavna organizatorica Monte Librića, Tamara Brussich, direktorica DV Rin tin tin i Ljiljana Avirović, seučilišna profesorica i prevoditeljica. Talijanski dio projekta financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom, a poseban partner programa je Zajednica Talijana Pula.