S konferencije za novinare...

16.04.2015

Da grad Pula živi knjigu cijele godine potvrđuje i svako novo izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić, koje će se ove godine održati osmi put zaredom, od 20. do 26. travnja 2015. godine u prostorima Circola - Zajednice Talijana Pula.

 Monte Librić će promociji dječje knjige ovoga puta pristupiti izvan njezinog uobičajenog okvira, a polazište brojnim programima bit će tema pod nazivom Knjiga u pokretu, koja se kritički osvrće na stereotip razmišljanja o knjizi kao statičnom kulturološkom fenomenu te pokazuje koliko knjiga može biti dinamičan i živ proces koji nas pokreće. Festival će knjigu smjestiti i u kontekst stvarnog kretanja i postaviti tako knjigu i sport „rame uz rame“, kao ravnopravne aktivnosti svakog odrastanja. U skladu s tim promovirat će se zanimljiva i među mladima sve popularnija sportska disciplina - sportsko penjanje. Realizacija svih literarno-penjačkih aktivnosti ostvaruje se u suradnji s pulskim penjačkim klubom „OnSight“, koji će aktivno sudjelovati u programu te na Festivalu postaviti umjetnu stijenu za penjanje.  

I ilustracija za ovogodišnji plakat, koju potpisuje mladi ilustrator i animator Manuel Šumberac, a koju je kroz grafički prijelom tiskanih materijala uspješno proveo Matko Plovanić,  izravno aludira na temu Festivala. Slučaj je to i s novim scenografskim rješenjima izložbenog prostora, koji u potpunosti pozivaju na „pokret uz knjigu“. Ideje su to pulskih arhitekata Leonida Zubana i Dine Krizmanića, koje je nastavio razvijati Vibor Juhas, ovogodišnji scenograf. Dio Festivalske postavke bit će i posebno dizajnirane police s hrvatskog nastupa - Zemlje gosta na Sajmu dječje knjige u Bologni pod tematskom odrednicom „Živa voda pripovijeda“.

U izložbenom dijelu Monte Librića sudjelovat će više od 50 nakladnika iz Hrvatske, Italije i Srbije, koji će izložiti oko 3000 naslova recentne dječje literature i produkcije, među kojima su i zanimljive igračke didaktičkog sadržaja, a sve uz popuste od 10 do 50 %. 

Rekordnih 74 događaja s više od 80 sudionika, činit će programski dio Festivala. U središnjem programu Piknik s autorom najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznate i nagrađivane autorice: Marijana Jelić, Snježana Babić-Višnjić, Tamara Bakran, Zdenka Bilušić, Jelena Pervan, Jelena Brezovec, Irena Plejić Premec, Tatjana Pokrajac-Papucci i Jelena Radan. U popularnom programu Knjige papam, svojevrsnom talk showu kojeg vodi Mladen Kušec sudjelovat će: glazbenica Jelena Radan, alpinist Stipe Božić, skijaš Natko Zrnčić Dim te pulski glazbenici sastava Nola - Gabi i Marijan Jelenić.   

Posebnu pažnju izazvat će i gosti programa Autori iz daljine: ilustratorica iz Mađarske - Ildikó Horváth te poznati autori iz Srbije - Miodrag Jakšić i Minja Subota, koji će održati glazbeno-literarni nastup, dok će Minja Subota u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli imati i izložbu fotografija Deca su ukras sveta.  

U talijanskom dijelu programa pod nazivom Più che una storia sudjelovat će talijanski književnici za djecu: Nicolas Murkovic, Katja Dellore i Giovanni Balivo, a u suradnji s Talijanskom dramom HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke održat će se i kazališna predstava Viva Pinocchio. Talijanski dio projekta financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom, a poseban partner programa je Zajednica Talijana Pula.

Za filmske projekcije pobrinut će se pulsko kino Valli, dok će radio-radionice i ove godine organizirati Hrvatska radio televizija Odjel za djecu i mlade. Posebna atrakcija bit će novi lik Pikolina Zipkaaa, koji utjelovljuje Nikolina Manojlović Vračar, multimedijalna umjetnica i spisateljica za djecu.  

            Uspostavljena je i uža suradnja s predškolskim ustanovama: pulskim Dječjim vrtićima „Monte Zaro“ i „Veruda“, Dječjim vrtićem „Dado“ iz Štinjana te labinskim „Pjerina Verbanac“ i „Glorija“. Monte Librić ne samo da promiče književno stvaralaštvo već i djecu potiče na njega pa će ove godine svoje autorske slikovnice predstaviti učenice: Anja Kuzmić, Maja i Neva Šebelić.  

Tradicionalni dan za knjižničare realizarat će se u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula i Knjižnicom grada Zagreba - Hrvatskim centrom za dječju knjigu, a predstavit će projekt „Taktilne slikovnice“.

Uz Slavicu Ćurković, diektoricu Monte Librića i Magdalenu Vodopiju u ulozi savjetnice, Festival organizira i kreativno oblikuje: Rea Korani (glavna organizatorica i voditeljica programa), Iris Mošnja (odnosi s javnošću i voditeljica programa), Matko Plovanić (grafički dizajner i voditelj tehnike), Vibor Juhas (autor spota i scenograf), Emina Popović (izvršna organizatorica i prevoditeljica), Nina Plovanić (voditeljica prodaje), Julijana Pavlešić (asistentica voditeljice prodaje), Hana Kolić (asistentica scenografa) i Andro Bupić (web administrator).

Svečano otvorenje održat će se 20. travnja u 11 sati na terasi Circola, prema scenariju i režiji  Ree Korani. Ceremoniju otvorenja plesom će pratit polaznici dramskog studija INK-a prema koreografiji Andree Gotovine, dramske pedagoginje. U protokolarnom dijelu sudjelovat će predstavnici pokrovitelja: načelnica Odjela za promidžbu knjige i čitanja Ministarstva kulture Republike Hrvatske,  Dubravka Đurić Nemec, župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, predsjednik Zajednice Talijana, Fabrizio Radin i direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, dok će gost iznenađenja biti mladi skijaš, osvajač plasmana Svjetskog skijaškog kupa Natko Zrnčić Dim.

Obiman i složen Festivalski program ostvaruje se uz pomoć mnogobrojnih partnera među kojima su: Europski institut za književno prevođenje, Gradska knjižnica Pazin, Javna ustanova Pula Film Festival/Kino Valli, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, Srpski kulturni centar Istre, Università degli Studi di Trieste - Dipartimento di Scienze Giuridiche, del Linguaggio, dell'Interpretazione e della Traduzione.

Pokrovitelji Monte Librića su: Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Zagrebačka banka, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Unione Italiana, Zajednica Talijana Pula / Comunità degli Italiani di Pola

Sponzori su: Audiolab, Autowill, Infoart, Istarske knjižare, Mokarabia, Metronet, Offset, Pulaparking, Pulapromet, Štandexpo, Hotel Pula

Medijski pokrovitelji su: Glas Istre, Odjel za djecu i mlade HRT-a, HRT Radio Pula, TV Istra, TV Nova, Klinfo.hr. Mamatataja.hr i tportal.hr.