Tema: Knjiga u pokretu

02.02.2015

8. Monte Librić

Festival dječje knjige od 20. do 26. travnja 2015., Circolo, PULA

 

 

Nakon uspješnog tematiziranja suvremenog romana za djecu (Nestvarna stvarnost 2013.) i značaja ilustracije kao autonomne discipline u knjižnoj produkciji (Točka, točka, točkica... 2014.), Monte Librić ove će godine s temom Knjiga u pokretu usmjeriti pažnju na stereotip razmišljanja o knjizi kao ekskluzivitetu biblioteka, polica, škola i učionica. Intencija nam je da knjiga u svom izvornom obliku (po)ostane dio naše „brze“ suvremenosti, knjiga koja takva kakva jest: ukoričena, sa stranicama, opipljiva, mirisna i stvarna, bude kroz pokret i igru neodvojivi dio dječje svakodnevnice. Imperativ je da knjiga bude željena i sve dostupnija i zato je ove godine mičemo s „polica“ tradicionalnog predstavljanja.

Knjigom u pokretu spojit ćemo naizgled nespojivo, dat ćemo joj fizički karakter, smjestiti je i u kineziološki kontekst. Pokazat ćemo da knjiga nije statični kulturološki fenomen, već dinamičan i živ proces koji nas pokreće. Povezat ćemo knjigu sa stvarnim kretanjem, sa sportom, jer knjiga bi i trebala biti sastavni dio svakog odrastanja, njegov spontani, neodvojivi dio, baš poput nesputanog trčanja za loptom ili penjanja po drveću, dio slobodnog pokreta. U skladu s tim promovirat ćemo zanimljivu i među mladima sve popularniju sportsku disciplinu – sportsko penjanje. Iako se u posljednje vrijeme formira kao moderan sport, većina ga zaljubljenika radije naziva stilom života koji teži usklađenim ne samo fizičkim nego i mentalnim sposobnostima. Penjanje je u biti druga riječ za slobodu, baš kao i čitanje. Strast za penjanjem može biti ekvivalent strasti za čitanjem. Na taj način pokazat ćemo da knjiga i sport mogu i moraju ići zajedno te da je i čitanje aktivnost u danu kojoj se radujemo.

8. Festival knjige za djecu Monte Librić bavit će se nekonvencionalnom dostupnošću knjige, pokazat ćemo zajedno da knjiga može biti dostupna svima i svugdje, da može izaći iz urednosti kataloške složenosti na policama, da može postati mobilna i dinamična. Pa se tako približavamo više nego ikad prije željama i potrebama svih naših malih, ali i velikih čitača.

Sva kompleksnost zadane teme iz domene znanstvenog diskursa obradit će se kroz sve programske cjeline, tradicionalne i popratne programe, radionice, filmove i predstave.

Radujemo se ponovnom susretu!