SNJEŽANA AKRAP-SUŠAC

SNJEŽANA AKRAP-SUŠAC

Biografija 

Snježana Akrap-Sušac rođena je 1962. g. u Kotoru. Studirala je na Odsjeku za jugoslavenske književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Od 1987. g. živi u Puli. Profesorica je hrvatskoga jezika u Strukovnoj školi Pula. Piše priče i pjesme za djecu i odrasle te „putositnice“. Koautorica je knjige za djecu Mala zb(i)rka priča i Mic po mic. Potonju će predstaviti na ovogodišnjem Monte Libriću

 

OBITELJ GRGORINIĆ RAĐEN

OBITELJ GRGORINIĆ RAĐEN

Biografija

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, spisateljski su i bračni par koji su u SAD-u doktorirali književnu teoriju. Nakon povratka u Hrvatsku u želji da se umreže s kolegama piscima i svima onima koji žive od knjige i za knjige, osnovali su Knjižnicu i književno svratište ZVONA I NARI u Ližnjanu. U njihovoj kući, koja je prerasla u knjižnicu za cijelo mjesto, knjige i čitanje, pisanje i crtanje sastavni su dio svakog dana. Ne čudi, stoga, i da njihov sin Ljubomir Grgorinić Rađen od malih nogu stvara vlastite literarne i likovne uradke. Natalija i Ognjen do sada su objavili pet romana i dvije zbirke priča, a iza Ljubomira su bilježnice i bilježnice nepatvorenog spisateljskog eksperimenta.

Obitelj Grgorinić Rađen vjeruje u umjetnost zajedništva i da zajednički postajemo individualno snažni. Pokazuju to svakodnevno svojim radom, a na Monte Libriću predstavit će nam svoju prvu tiskanu obiteljsku knjigu Škura, škura boška.  

 

FEODORA GUBAŠ-ŠTIFANIĆ

FEODORA GUBAŠ-ŠTIFANIĆ

Biografija

Feodora Gubaš Štifanić rođena je 1966. u Puli. Završila je Školu za primijenjene umjetnosti i dizajn. Radi kao grafička dizajnerica u agenciji Medit. Unazad petnaestak godina piše kratke priče za djec, uglavnom svoju. Mala zb(i)rka priča prva je knjiga u kojoj su objavljene njezine četiri priče i jedna pjesma, a u istoj je knjizi i autorica ilustracija.

Na Monte Libriću predstavit će svoju novu knjigu Mic po mic.

VJEKOSLAVA JURDAN

VJEKOSLAVA JURDAN

Biografija

završila je studij južnoslavenskih jezika i književnosti na riječkom Filozofskom fakultetu, gdje je i doktorirala tezom o ulozi povijesti i prostora u opusu Drage Gervaisa. Za znanstveni rad o Gervaisovu životu i djelu nagrađena je posebnim priznanjem grada Opatije. Piše pjesme na čakavskom jeziku i standardu. Mnoge od njih tiskane su joj u raznim skupnim zbirkama te izvođene na Radio Rijeka. Objavila je knjigu Povijest kao sudbina. Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa te dvije zbirke poezije: Kolajnica i Zvonejske lumbreli. Za djecu je pisala pjesme koje su uglazbljene i objavljene na dva nosača zvuka. Docentica je na Odsjeku za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Na Monte Libriću predstavit će svoju novu knjigu Igri. Mala zaviČAjna čitanka (s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa) 

 

JULIJANA MATANOVIĆ

JULIJANA MATANOVIĆ

Biografija

 

suvremena je hrvatska književnica i književna znanstvenica. Uz brojne stručne knjige objavila je sedam zbirki priča Zašto sam vam lagala, Kao da smo otac i kći, Laura nije samo anegdota, Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanka, Božićna potraga, Samo majka i kći, I na početku i na kraju bijaše kava te dva romana Bilješka o piscu i Tko se boji lika još. S Ankom Dorić napisala je knjigu za mlade One misle da smo male nagrađenu nagradama Anto Gardaš, Mali princ i Kiklop. U zbirci Cic i svila u izboru autorice objavljene su njezine najbolje priče.

Na Monte Libriću predstavit će novi roman za djecu Rečeno-Učinjeno.

 

SRETNA MEŠTROVIĆ

SRETNA MEŠTROVIĆ

Biografija

 

naša je poznata pijanistica i glazbena pedagoginja. Završila je studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Svetislava Stančića, osnivača zagrebačke pijanističke škole. Dobitnica je brojnih nagrada, a svoj umjetnički rad okrunila je nagradom «Milka Trnina» za najbolji koncert u Hrvatskoj u sezoni 1991/92. Nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Zagrebačke simfoničare kao i uz Studio-orkestar iz Hanovera. Snimala je za radio i televiziju. O njoj je snimljena emisija «Umjetnički portret Sretne Meštrović». Uz glazbu, druga njezina ljubav je i pisanje, kojim se intimno bavi cijeli život.

 

Na Monte Libriću predstavit će svoju knjigu Dnevnik mrava Radoslava koji je napisala prije mnogo godina, a prvi put objavila prošle godine u Algoritmovoj biblioteci Electa.

 

JASMINKA PETROVIĆ

JASMINKA PETROVIĆ

Biografija

rođena je u Beogradu 1960. Studirala je španjolski jezik i književnost. Napisala je više od 30 knjiga za djecu i mlade (Škola, Seks za početnike, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Od čitanja se raste, Samo za tvoje uši, 35 kalorija bez šećera, Da li ste vi žaba?, Dugina dolina, Kaži teti „Dobar dan“...). Njezine knjige prevedene su na dvadeset i pet jezika, a neke od njih su i dramatizirane te izvođene u kazalištima za djecu u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Politikin Zabavnik...). Uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. S udruženjem Krokodil organizira književni festival za djecu Krokodokodil. Potpisuje scenarije za dječje serije Kukuriku šou (RTS). Jedan je od osnivača Pokreta za poboljšanje kulture za djecu i mlade Ura kultura.

 

Na Monte Libriću predstavit će svoj roman Leto kada sam naučila da letim.

 

EMANUELA DA ROS

EMANUELA DA ROS

Biografija

talijanska je novinarka i književnica. Književni rad započela je 2000. godine knjigom Il giornalino Larry (Časopis Larry) kojim je osvojila Nagradu Pippi Calzelunghe (Pippi Dugačarapa) na Međunarodnom sajmu knjiga  za djecu u Bologni. Dosad je objavila desetak naslova za djecu od kojih izdvajamo: Se (Ako, 2011.), Odio la matematica! (Mrzim matematiku, 2011.), Armanda, Elvis e gli altri (Armanda, Elvis i ostali, 2015.), La storia di Marinella. Una bambina del Vajont (Priča o Marinelli, djevojčici iz Vajonta, 2015.). Trenutno radi kao direktorica časopisa Quindicinale i online dnevnika oggitreviso.it.

Na Monte Libriću predstavit će svoju novu knjigu La storia di Marinella. Una bambina del Vajont. 

 

GUIA RISARI

GUIA RISARI

Biografija

rođena je u Milanu 1971. godine, gdje je diplomirala filozofiju morala na Državnom sveučilištu. Nakon završene specijalizacije židovskih studija na Sveučilištu u Leedsu, odlazi u Francusku gdje provodi deset godina proučavajući komparativnu književnost iseljeništva. Objavila je desetak knjiga za djecu među kojima su najrecentniji nasloviIltaccuinodi Simone Weil (rue Ballu, 2014.), Decamerino (Mondadori, 2015.) i La porta diAnne (Mondadori, 2016.). Radila je kao lektorica za nekoliko uglednih izdavačkih kuća, prevela je niz romana i knjiga za djecu s francuskog i engleskog jezika te je uredila brojne stručne radove s područja kinematografije i putopisne proze. Za svoj je književni rad višestruko nagrađivana prestižnim nagradama. Danas se bavi prozom, književno-esejističkim radom, kazalištem, vodi radionice kreativnog pisanja, tečajeve i seminare stručnog usavršavanja u školama, knjižnicama, knjižarama, raznim zdravstveno-terapeutskim ustanovama i sveučilištima.

 

ROMAN SIMIĆ BODROŽIĆ

ROMAN SIMIĆ BODROŽIĆ

Biografija

 

rođen je 1972. u Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti i španjolskog jezika. Član je uredništva književnog časopisa Relationste organizator i urednik Festivala europske kratke priče. Uvršten je u više pregleda hrvatske proze 90-ih, a priče su mu prevođene na njemački, francuski, švedski, slovenski, poljski, bugarski, litavski i engleski jezik. Njegova knjiga U što se zaljubljujemo dobitnica je nagrade Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku proznu knjigu 2005. godine. Radi kao urednik u nakladničkoj kući Fraktura.

Na Monte Libriću predstavlja svoju prvu knjigu za djecu Baba Jaga i Div zaborava.

 

 

SONJA SMOLEC

SONJA SMOLEC

Biografija

objavila je dvije knjige priča za djecu Tajna ima krila i Kamen Tvrtko, romane za djecu i mlade Kineski zvončići, Halo, Zemlja zove Snježanu - koji je uvršten u projekt „Čitajmo mi u obitelji svi“, Djevojčica s ružičastim naočalama te roman za mlade Moja sestra Sarah. Dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za najbolju kratku priču do 100 riječi, napisanu na engleskom jeziku, na natječaju Museo de la Palabra, Quero, Španjoska. Tim povodom, 2012. godine, primljena je u audijenciju kod princeze Leticije, sadašnje Španjolske kraljice. Kao gost-književnik svoje je knjige predstavila u brojnim hrvatskim školama i knjižnicama. Njezina proza i poezija prevedena je na engleski, španjolski, njemački, makedonski i nizozemski jezik. Član je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

 

Na Monte Libriću će predstaviti svoj roman za mlade Moja sestra Sarah.

Više o njenom književnom radu: http://www.sonjasmolec.info/knjige.htm

MANUEL ŠUMBERAC

MANUEL ŠUMBERAC

Biografija

rođen je 1988. u Puli. Magistrirao je na ALU u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije. Za svoje crtiće, animirane glazbene spotove, likovno oblikovanje albuma i knjiga dobio je pregršt nagrada u zemlji i inozemstvu. Ilustrira i niz slikovnica: Pinokio, Snjeguljica, Snježna kraljica, Night before Christmas, zbirku priča i pjesama E.A.Poa, Steampunk Poe i Frankenstein.. Zajedno s Viborom Juhasom autor je interaktivne knjige za mlade Žive razglednice Pule.

Na Monte Libriću predstavit će najnoviju knjigu Baba Jaga i Div zaborav.

 

 

TOMISLAV TOMIĆ

TOMISLAV TOMIĆ

Biografija

 

rođen je 1977. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je objavio ilustracije u brojnim knjigama, udžbenicima, slikovnicama i izradio mnoge naslovnice za knjige. Surađuje s brojnim izdavačima u Hrvatskoj i inzemstvu, a ističe se i kao autor ilustracije na koncept „Živa voda pripovijeda“ za predstavljanje Hrvatske kao zemlje gosta na poznatom Sajmu dječje knjige u Bologni 2015. godine. Ovaj autor slovi i za jednog od najposuđivanijih ilustratora u knjižnicama prema podacima koje je svojevremeno obradila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Danas živi i radi u Zaprešiću.

Više o njegovom radu saznajte na:

http://tomislavtomic.com/radovi-work

 

 

 

 

MANUELA VLADIĆ-MAŠTRUKO

MANUELA VLADIĆ-MAŠTRUKO

Biografija

rođena je 1962. u Zadru. Diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Priredila je više od tridest samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz profesionalni umjetnički rad bavi se praktičnim i istraživačkim radom u području dječjeg likovnog stvaralaštva. Voditeljica je autorskog Likovnog studija za djecu i mladeMela u Kreativnom laboratoriju 4 sobeu Zagrebu i osnivačica udruge za interkulturalni dijalog ArteInsula.Napisala je i ilustrirala više od 10 autorskih slikovnica (Pužić slikar, Brojko, Bajka o čistoj šumi, Piko u svemiru, Duga, Pauk Oto, Pustolovina pauka Ota, Pravi prijatelj, San o moru, Mauro, plavetni kit, Marino i Oto i Valentina) te ilustrirala brojne slikovnice hrvatskih i stranih književnika za djecu. Za svoj umjetnički rad primila je više nagrada i priznanja.

Na Monte Libriću predstavit će novu slikovnicu Marino.