S press konferencije...

13.04.2016

PRIOPĆENJE ZA NOVINARE

-- 13. travnja 2016. –

 

9. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE MONTE LIBRIĆ

 

Šumovi, tonovi, buka, ritam i rima obilježit će ovogodišnje izdanje Monte Librića, koje će, na do sada "najglasniji" način, ukazati na značajnu ulogu koju književnost ima u dječjem odrastanju. Naime, deveti po redu Festival dječje knjige Monte Librić nosi temu "ZvukBook" i istražuje svijet zvukova koji nas okružuje te njihovu ulogu u literarnom tekstu. Od 19. do 24. travnja 2016. pulska Zajednica Talijana – Circolo ponovno će se pretvoriti u grad knjiga za djecu s mnoštvom programa, književnih promocija, literarno-glazbenih radionica, kazališnih predstava, filmova i scensko-glazbenih nastupa, koji u svom pristupu i prezentaciji posjeduju značajnu umjetničku i stručnu dimenziju.

Osebujni pečat Monte Librića prepoznaje se već u vizualnom identitetu i scenografiji koji prate i interpretiraju tematsku odrednicu. Za ilustraciju je ove godine angažiran poznati hrvatski ilustrator, Tomislav Tomić, Matko Plovanić već treću godinu potpisuje dizajn Librića, dok je scenografiju oblikovao Hrvoje Đukez, multimedijalni umjetnik, koji je prostorije Circola pretvorio u glazbeni instrumentarij sa zvučnim interaktivnim predmetima i objektima.

Deveto izdanje Monte Librića pamtit će se i po izuzetnoj suradnji sa Zajednicom Talijana Pula, koja je ove godine suorganizator svih zbivanja. Talijanski program pod nazivom Più che una storia, najbogatiji do sada, donosi nam u Pulu značajna imena talijanske književne i umjetničke scene. Tako se i ovaj 9. Monte Librić predstavlja posjetiteljima i kao prostor na kojem se spajaju i produbljuju kulturalne raznolikosti hrvatske i talijanske jezične zajednice kao prepoznatljive identitetske vrijednosti naše regije.

U izložbenom dijelu Monte Librića sudjeluje više od 65 domaćih i stranih nakladnika, a velika novost je vrlo bogat izbor talijanskih knjiga za djecu koje donosi tršćanska knjižara - Libreria Nero Su Bianco. Gotovo 3.000 knjiga bit će dostupno po popustima od 10 do 50 %. 

Okosnicu programskog dijela Festivala čine susreti s autorima. U Pikniku s autorom svoje najnovije naslove predstavit će: Julijana Matanović, Roman Simić Bodrožić, Manuel Šumberac, Manuela Vladić-Maštruko, Sonja Smolec, Tomislav Tomić, Snježana Akrap Sušac, Feodora Gubaš Štifanić, naša proslavljena pijanistica Sretna Meštrović te dvije autorice iz Italije: Guia Risari i Emanuela Da Ros. Posebnu pažnju izazvat će i gošća programa Autorica iz daljine, poznata beogradska spisateljica za djecu Jasminka Petrović.  

Ove godine pokrenut je i novi program Librić po našu koji predstavlja istarsku literarnu produkciju i njeguje zavičajnu književnost. U programu će gostovati sveučilišna profesorica Vjekoslava Jurdana sa svojom Malom ZaviČAjnom čitankom – IGRI, ližnjanska naklada Komoč koruna predstavit će najnoviju knjigu Škura, škura boška koju je zajedno realizirala obitelj Grgorinić Pađen, a sa zbirkom slikovnica Od stine do stine kroz povijest Općine Medulin predstavit će se djeca i odgojitelji Dječjeg vrtića Medulin.

Tradicionalno u programu sudjeluje i Europski institut za književno prevođenje „Janus Pannonius“, ovoga puta s dva nova prijevoda i s novom grupom malih prevoditelja (djeca prevoditelji). U programu Piknikić predstavit će se i najmlađa autorica festivala: Ira Una Cvitić, učenica šestog razreda Osnovne škole Stoja.     

Svi programi 9. Monte Librića dotaknut će se i/ili nadovezivati na temu zvuka. Puhački orkestar i solisti Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula održat će koncert Librofonia, a izvodit će skladbe iz filmova koji su nastali prema knjigama. U popularnom Knjige papam gostovat će poznata glazbenica Tamara Obrovac i pulski jazz trubač, Branko Sterpin, a u Pričama za laku noć baki Librić pridružit će se dva glazbenika: Marko Malivuk Jovanović na saksofonu i Carlos Fagin na klaviru koji će izvedbom autohtonih istarskih uspavanki ispraćati najmlađe na počinak. U radioničkom dijelu zvuk će se posebno istraživati u Libraonicama ZvukBook koje vode studentice s Odjela za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Juraj Dobrile u Puli, u Tvornici zvuka Nenada Sinkauza, u talijanskim radionicama: Animacija zvuka mladog glumaca Giulia Settima, Zvučne priče Aleksandre Vinklerić i Piccoli Terremotti Ester Richter-Kontošić, kao i u slušaonicama i radio-radionicama Produkcijskog odjela za djecu i mlade Hrvatskog radija.

U programu Librić teatrino održat će se rekordan broj kazališnih predstava i scensko-glazbenih nastupa. Iz Trsta dolaze dvije predstave: Bremenski glazbenici Ansambla za djecu i mlade te Clap Clap kulturne organizacije La luna al guinzaglio. Zanimljiv i izrazito popularan Teatar PocoLoco na Monte Libriću izvest će svoju scensko-glazbenu adaptaciju poznate bajke „Palčica“, a naklada Iris Illyrica predstavit će strip junaka Gaturra i to karaokama na španjolskom jeziku. Helena Minić i ansambl INK-a izvest će scenske interpretacije romana Dječak Will autora Vladimira Stojsavljevića, kojom će se na Libriću obilježiti 400. obljetnica smrti Williama Shakespeara. U popodnevnim satima novi likovi Monte Librića – Tone & Tonka (Sedina i Miroslav Cerovac), svakodnevno će uveseljavati djecu u dinamičnoj igri koja spaja knjigu, čitanje i poeziju sa zvukom i ritmom.

U pulskom kinu Valli prikazat će se najnoviji Disneyev film Knjiga o džungli te na talijanskom jeziku film Nevidljivi dječak, napuljskog redatelja Gabriela Salvatorea.  

Dan za knjižničare odvijat će se paralelno s prvim danom Festivala, a njegov stručni program realiziran je u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula i Knjižnicom grada Zagreba – Gradskom knjižnicom za djecu i mladež i Hrvatskim centrom za dječju knjigu. Prijavljeno je više od 30 knjižničara/ki iz cijele Hrvatske kojima će se predstaviti naklada Školska knjiga sa novim naslovima biblioteke Lumen, projekt Talijanska digitalna knjižnica u Istri, izložba ilustracija Tomislava Tomića – stogodišnjica djela Priče iz davnine te radionica Nataše Govedić Zvukovna slika romana: hod po zvuku (s posebnim osvrtom na Mrežir i Zmajir).

Uz Slavicu Ćurković, direktoricu Monte Librića i Magdalenu Vodopija u ulozi savjetnice, Festival organizira i kreativno oblikuje: Emina Popović (glavna organizatorica i voditeljica ureda za goste), Tamara Brussich i Liana Diković (selektorice talijanskog programa), Iris Mošnja (odnosi s javnošću i voditeljica programa), Rea Korani (voditeljica programa), Matko Plovanić (grafički dizajner i voditelj tehnike), Hrvoje Đukez (scenograf), Vibor Juhas (autor video spota), Denis Brandeis (voditelj prodaje), Tanja Draškić Savić (fotografkinja) i Andro Bupić (web administrator).

Svečano otvorenje održat će se 19. travnja u 11 sati na terasi Circola, prema scenariju i režiji  Ree Korani. Ceremoniju otvorenja glazbom i pjesmom pratit će djeca Studija za glazbenu kreativnost „Čarobna frula“ te novi likovi Monte Librića - Tone & Tonka.

 

 

Obiman i složen Festivalski program ostvaruje se uz pomoć mnogobrojnih partnera, a najznačajniji među njima je svakako Zajednica Talijana Pula. Tu su još: Europski institut za književno prevođenje „Janus Panonius“, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Javna ustanova Pula Film Festival / Kino Valli, Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica za djecu i mladež i Hrvatski centar za dječju knjigu, Produkcijski Odjel za djecu i mlade HRT-a, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, Srpski kulturni centar u Istri, Glazbena škola Ivan Matetić Ronjgov Pula  

Pokrovitelji Monte Librića su: Grad Pula, Istarska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Talijanski dio projekta financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom i Pučko sveučilište u Trstu / Università Popolare di Trieste.  

Sponzori su: Audiolab, Autowill, Infoart, Istarske knjižare, Mokarabia, Metronet, Offset, Pulaparking, Pulapromet, Štandexpo, Hotel Pula, San Benedetto

Medijski pokrovitelji su: Glas Istre, La voce del popolo, Odjel za djecu i mlade HR-a, HRT Radio Pula, TV Istra, TV Nova, Regional Express, Radio Istra, Radio Maestral, Radio Soundset i portali: Klinfo, Mamatataija, Kulturpunkt i Čitaj me.