Tema: ZvukBook

16.02.2016

Razmišljajući o mogućnostima prezentacije knjige za djecu, bilo da se radi o njezinom festivalskom predstavljanju, onom školskom ili onom kućnom ostavljenom svakom od nas da izabere svoj put kojim će budući naraštaj podučiti vrijednostima knjige, pulski Festival knjige za djecu – Monte Librić uvijek se nastoji odmaknuti od svakog stereotipa njezina predstavlja.

Činimo to neprekidno već osam godina i svako novo izdanje za nas predstavlja i novi izazov. Lani smo knjigu spojili s kretanjem, knjiga je bila pandan pokretu, postala je tako dio gibanja koje je neosporni dio svega što nas okružuje. Ove godine knjiga će biti nedjeljivi dio zvukovnog svijeta koji ne samo da nas okružuje već je duboko prisutan u nama već od samog rođenja. Bez obzira na sva stručna obrazloženja vezana uz pojam zvuka nekako urođeno i sasvim prirodno možemo u prvi mah utvrditi da zvuk itekako ima veze s knjigom, odnosno s književnošću. Pokazat ćemo kako književnost kao pisani medij nikada nije bila nijemi medij, a upravo je sinkronizacija riječi i zvuka jedno od najvažnijih spojeva u doživljajnom smislu pročitanog teksta. Stoga će programski cilj Monte Librića 2016. biti usmjeren prema zvuku kao audio poticaju doživljavanja teksta. Zvučno polje nema lica i naličja, ono je svuda oko nas.

Čitajući pretvaramo svijet u jedinstveni svijet vlastite čujnosti, slušamo svoj unutarnji glas. Čitajući tiho u sebi mi slušamo artikulaciju svog glasa, a slušajući doživljavamo artikulaciju glasa koji nam pripovijeda. Zvukovni efekt bilo koje priče počinje već u prenatalnoj dobi. Zvukovi su tako važni akteri u matrici pamčenja koji oblikuju spoznajni svijet svakog čovjeka u njegovom odrastanju.

U dječjem svijetu zvukovi formiraju govor i jezik, stoga i pisci dječjih knjiga nerijetko koriste stilske figure koje stvaraju zvukovni ugođaj da bi priča bila što bliža zbiljnosti.

Deveti Monte Librić svojom temom ZvukBook uputit će upravo na snažne kreativne potencije zvuka kao izražajnog sredstva, a na koje nam sve načine zvuk pomaže kreirati značenje literarnog teksta jedno je od pitanja na koje ćemo pokušati dati odgovor.

Promocije, radionice, filmovi, predstave i puno puno glazbe očekuje nas ovog proljeća u našem starom prostoru u Circolu, a družit ćemo se od 19. do 24. travnja.

S nestrpljenjem očekujemo naš ponovni susret!