VIAGGIO TRA LE STORIE D'ITALIA / PUTOVANJE KROZ PRIČE IZ ITALIJE

VIAGGIO TRA LE STORIE D'ITALIA / PUTOVANJE KROZ PRIČE IZ ITALIJE

Stefano Bordiglioni
EL, 2016 

Opis  

Kada kažemo: „antika, renesansa“ ili: „spomenici kulture, umjetnost“, prva asocijacija zasigurno je Italija. Njena prebogata povijest, antički gradovi, renesansne palače i trgovi, njeni umjetnici, crkve i muzeji vrhunac su europske kulture i umjetnosti. Duh Italije prelijeva se daleko izvan njenih granica, a Bella Italia sažima ono najblistavije što je Stari kontinent dao u povijesti.

Zbog toga putovanje kroz Italiju nikad nije samo putovanje kroz prostor već više od toga – putovanje kroz vrijeme. Naime, ne možemo razgledavati kaštel sagrađen na brežuljku, u osami ili neku stoljećima staru gradsku palaču, a da se ne zapitamo tko ih je oblikovao i sagradio i kojim su sve značajnim događajima svjedočili. Istinski su spremni posjetiti Italiju samo oni koji su spremni poslušati na tisuće priča koje pričaju zidine, trgovi, palače i utvrde njenih gradova. 

 

KAKAGRAD

KAKAGRAD

Srđan Dragojević, Nemanja Ristić (ilustr.)
Profil

Opis

Kakagrad je iznimno duhovita i maštovita slikovnica koja može pomoći roditeljima da pomognu svojim mališanima u onom prilično teškom trenutku prelaska s pelena na tutu. Sam autor, kultni filmski redatelj i scenarist Srđan Dragojević (Lepa sela lepo gore, Rane, Mi nismo anđeli, Parada...) u svojim intervjuima svjedoči kako je priča „isprobana“ i „potpuno provjerena“ na njegovoj djeci, dakle može imati uspjeha. Kakani, Govnica, Tvrdokak i drugi junaci pokazat će djeci da trenutak oslobađanja od pelena može biti baš uzbudljiva avantura. Uz sjajni Dragojevićev humor i izvrsne ilustracije Nemanje Ristića ova nesvakidašnja slikovnica bit će prava podrška na putu ka osamostaljivanju djeteta.
Kakagrad je u prošloj, 2016. godini, bio mjesec dana prvi na listi najprodavanijih knjiga u Srbiji i doživio je san svakog autora i izdavača - da bude rasprodan. A autor, Srđan Dragojević, već je napisao i nastavak Kakagrada - Kakakralj.

 

 

 

PLAVO NEBO

PLAVO NEBO

Andrea Petrlik Huseinović
Kašmir promet

Opis 

 

Priča o tužnoj djevojčici bez roditelja koja je po cijele dane crtala plave slike, čitala tužne priče i gledala kroz prozor. Pogledavala je stalno u nebo jer joj je jednom netko rekao da je tamo njena majka. Počela se družiti s plavim pticama, gledati među oblake, a među oblacima pojavljivali su se likovi iz bajki koje joj je majka čitala, kornjača koju su hranile, ptica koju je s majkom spasila i vratila u gnijezdo. Upravo ta ptica odvela je djevojčicu u nebo, k njenoj toliko željenoj majci. Autorica je napisala i ilustrirala ovu slikovnicu inspirirana vlastitim iskustvom odrastanja bez roditelja. Emocije koje je tada proživjela prenijela je na ovu tužnu priču pa vidimo zašto je tolika iskrenost uspjela djelovati na čitatelje diljem svijeta. 

 

 

GLADIJATORI: IGRAJ SE I UČI

GLADIJATORI: IGRAJ SE I UČI

Milena Joksimović, Vibor Juhas
Mara

Opis

Gladijatori: igraj se i uči ilustrirana je pop-up slikovnica koja kroz priču o povijesti staroga Rima i gladijatorskih borbi razvija svijest djece mlađeg uzrasta o značaju zavičajne povijesno-kulturne baštine. Slikovnica koju prati bojanka, na inovativan, drugačiji, interaktivan način progovara o našem gradu, rimskom vremenu i antičkoj Areni. Gladijatori su utemeljeni na znanstvenom proučavanju autorice teksta Milene Joksimović, a krase ih izvrsne ilustracije dugogodišnjeg suradnika Librića Vibora Juhasa. Djelo pulskih autora, izdanje pulskog izdavača, može se mjeriti sa svjetskim primjerima ovakvih slikovnica. Slikovnica i bojanka namijenjene su djeci u dobi od 7 do 12 godina, no vjerujemo da joj ni odrasli neće odoljeti.

 

 


 

TONČIĆ PETEŠIĆ

TONČIĆ PETEŠIĆ

Vjekoslava Jurdana, Radovan Kunić (ilustr.)
Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“

Opis  

Tončić Petešić je slikovnica na čakavskom narječju, i to na liburnijskom ekavskom dijalektu, a govori o jednom pjetliću koji je pred zahtjevnom zadaćom odrastanja. U tom okviru, ispričana je topla priča u stihovima, puna humora, zvukova i čakavskih arhaičnih riječi. Tončić je pjetlić, a najveća opasnost za njega je lisica. Njegov otac Zvane Peteh savjetuje ga kako da se suoči s lisicom kada je sretne. I upravo to se jednoga dana dogodilo. Susret s lisicom početak je Tončićevog odrastanja. Sreća je što je Tončić dijete koje sluša savjete roditelja. Odrastanje nikada nije lako, ali ako se slušaju savjeti starijih sigurno manje boli, poruka je ove slikovnice. Na kraju priče mali Tončić postaje Tone Peteh, odrastao, jak i mudar.

 

PRIČA O POBJEDI

PRIČA O POBJEDI

Rosie Kugli
Školska knjiga

Opis

Priča o pobjedi četvrta je knjiga Rosie Kugli iz njenog ciklusa o poznatim sportašima i njihovim velikim uspjesima. Nakon knjiga o Ivi Majoli, Janici Kostelić i Krisitjanu Curaviću Kugli se okrenula životu i sudbini našeg proslavljenog plivača Gordana Kožulja. U Priči o pobjedi prati njegovu profesionalnu plivačku karijeru od najranijih dana. Bogata plivačka karijera Gordana Kožulja bila je okrunjena blistavim uspjesima: četverostruki olimpijac (OI Atlanta 1996., OI Sydney 2001., OI Atena 2004., OI Peking 2008.), osvajač Svjetskog kupa, svjetski rekorder, osvajač zlatnih, srebrnih i brončanih odličja. Nakon prestanka natjecateljske karijere veleposlanik je sporta, snošljivosti i fair playa pri Vijeću Europe, veleposlanik promicanja kulture i olimpijske izobrazbe Hrvatskog olimpijskog odbora. Gordan Kožulj pristao je s autoricom podijeliti trenutke svojih najvećih pobjeda, ali i poraza, koje je doživio tijekom svoje bogate plivačke karijere.

Priča o pobjedi pokazuje kako su na putu do cilja i svjetske slave, osim talenta, nužni naporan rad, ustrajnost i čvrstoća karaktera. I vjera u sebe i svoje snove. Jer ništa nije nemoguće. Treba se samo odvažiti poput Gordana Kožulja.

 

 

USVOJILI SMO BAKU I DJEDA

USVOJILI SMO BAKU I DJEDA

Nena Lončar
Alfa

Opis

Latica je devetogodišnja djevojčica kojoj nedostaje baka. Predloži svojoj majci da usvoje jednu dobru bakicu. Latici je prirodno i logično: ako se mogu usvajati djeca, mogu se usvajati i bake. Odrasli ovu logiku baš i ne razumiju. Za njih se bake ne usvajaju i točka. No, ta točka koju je majka spomenula nije bio kraj, već početak jedne uzbudljive i neobične pustolovine u kojoj je Latica našla ne samo željenu baku, već je na svoju veliku radost pronašla i djeda.

Nena Lončar piše djeci čitljivim jezikom s velikom dozom humora, posebno kad se upušta u opise obiteljskih dogodovština. Ova knjiga šalje i univerzalnu poruku o tome kako naš život ovisi samo o nama, ponajviše o našoj hrabrost i da ga učinimo onakvim kakvim ga mi želimo, a ne naša okolina.

 

RIBALICA

RIBALICA

Stanislav Marijanović
Sipar

Opis 

Nije posebna novost da nam riječi mogu mnogo toga otkriti, osobito kad su ujedinjene u kakvu dugu, zmijoliku rečenicu. No, zadivljujuće je otkriće što se sve nalazi skriveno u, naoko, običnim riječima. Kolika značenja, kolike tajne u riječima možemo otkriti! Autor ove slikovnice, poznati dječji pisac i ilustrator Stanislav Marijanović pronašao je i istražio neke od njih. S puno mašte i puno humora. Ova knjiga otvara put prema skrivenom značenju riječi, i to na poseban, pomalo ludistički način. U djeci potiče maštu i vizualnu kombinatoriku. Odrasle ostavlja bez daha.

 

IŠČEN BIČVE

IŠČEN BIČVE

Tatjana Pokrajac Papucci
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade

Opis 

Pjesme ove zbirke su napisane čakavicom, uvode djecu i odrasle u svjetove bića, stvari i pojava kojima smo okruženi, a ti su stihovi namijenjeni ne samo najmlađima, nego i svim ljubiteljima poezije, posebice one dijalektalne.

Pjesme zastupljene u ovoj knjizi donose zanimljive živopisne životne crtice, ima tu britkog humora i ironije. Neke pjesme napisane su u pripovjednoj formi, poput male lirske priče, gdje su prisutna gotovo zaboravljena sjećanja na djetinjstvo, na neka drukčija, jednostavnija i bezbrižnija vremena kada su ljudi posvećivali više pažnje međuljudskim odnosima. Pjesme su pisane emotivno, između suza i smijeha, između snažnog dodira nostalgije i svakodnevnih zapažanja.

 

 

VIKTOR I TAJNA DRUŽINA GROMOVI

VIKTOR I TAJNA DRUŽINA GROMOVI

Corina Ana Penić
Školska knjiga

Opis  

Viktor i tajna družina Gromovi napet je kriminalistički dječji roman. Glavni su likovi jedanaestogodišnji dječak Viktor i njegovi prijatelji Tomo i Marija. Oni osnivaju tajnu družinu Gromovi za raskrinkavanje velikih i opasnih kriminalaca koji ne prezaju ni od čega. Gromovi istražuju misterij koji se događa u njihovom kvartu, u kući na Crnom putu. Istražuju Crnog Hajdića s crnom toyotom i njegove sumnjive prijatelje. Svojim „petljanjem“ u poslove odraslih, neobična družina upast će u neočekivano opasnu avanturu, ali će i pomoći u detektivskom rješavanju zločina. Ovaj prvijenac Corine Ane Penić pun je akcije i neočekivanih, zastrašujućih događaja. Čita se u dahu, sjajno napisan, poziva na nove nastavke, nove pustolovine Gromova.

 

 

SRCE NA ŠTAPU

SRCE NA ŠTAPU

Margareta Peršić
Semafora

Opis 

Priča ove slikovnice smještena je u stare poštanske sandučiće i vodi nas na putovanje s dječakom koji nije znao čuti što mu njegovo srce šapuće. I na putovanju, prije svega onom unutar njega, otvorio je jednoj ranjenoj vučici svoje srce. Autorica teksta i ilustracija Margareta Peršić na kraju slikovnice kaže: „Cijelo stoljeće nisam napisala pismo. Stoljeće i pol nisam primila pismo koje miriše na čežnju. Odbačeni poštanski sandučići potaknuli su me da svoje riječi i slike smjestim u njih i pošaljem ih znanim i neznanim prijateljima. Ovo je malen poticaj za očuvanjem okretnosti, usmjerenosti i stabilnosti pohranjenim u prva tri prsta naše ruke kojima se izražavamo kao ljudska bića, pišući i crtajući olovkom. Pišite, crtajte i šaljite ljubav svojim najdražima!“

 

STEPENICE DO NEBA

STEPENICE DO NEBA

Ivana Adlešić Pervan
Školska knjiga

Opis 

Stepenice do neba duhovita je i vješto ispripovijedana priča o odrastanju. Ivan Andrić, učenik drugog razreda Prve gimnazije, objavljuje rat profesoru književnosti i njegovim komentarima “suviše kratko”. Odlučuje do kraja školske godine voditi dnevnik ne bi li dokazao i sebi i profesoru da njegovo “literarno umijeće” može prerasti stranicu i pol.

Kao što pjesmi Stairway to Hea­ven, prema kojoj je roman dobio naziv, progresivno raste tempo − od lagane balade do moćnog hard rock izričaja − tako se u ovom romanu, ispripovijedanome u formi tinejdžerskog dnevnika, širi lepeza tema o kojima Ivan piše: od banalnih, dnevnih sukoba s roditeljima i starijom sestrom, do prvih ljubavi, prvih prija­teljskih izdaja, ljubavnih depresija i po­kušaja da na staroj gitari savršeno izvedeStairway to Heaven. Jim Morrison, Jimi Hendrix, Louis Armstrong, Azra i Prljavci glazbena su kulisa ovih dnevničkih zapisa koji se osla­njaju na Salingerova Lovca u žitu. 

 

ALBUM TOMICA

ALBUM TOMICA

Silvija Šesto (scenarij), Davor Schunk (crtež)
Semafora

Opis

Ovaj strip-album nastao je pretvaranjem nekolicine priča iz knjige poznate spisateljice za djecu Silvije Šesto Bum Tomica 1 u kratke, duhovite stripovske epizode. Na 12 strip-tabli prikazano je 12 epizoda-priča devetogodišnjaka Tomice. Njegova svakodnevica, kao i svakodnevica njegovih roditelja, starije sestre i mlađeg brata opisana je na ludički i vrlo šaljiv način. Zgode su to opisane, ispričane i nacrtane tako da i djeca i odrasli na kraju uvijek pronađu jasnu i afirmativnu poruku. Bum Tomica ovim je albumom, usto što je glavni lik jednog lektirnog naslova i protagonist kazališne predstave, postao strip-junak.

 

ODIO IL PICCOLO PRINCIPE / MRZIM MALOG PRINCA

ODIO IL PICCOLO PRINCIPE / MRZIM MALOG PRINCA

Anna Vivarelli
Piemme

Opis 

Lorenzu, venecijanskom adolescentu, sruši se svijet kad mu roditelji priopće da je usvojen. Čini mu se da je oduvijek živio u laži i osjeća se prevarenim. Teška ljutnja i bijes jedino je što osjeća. Roditelji ga nakon završetka školske godine šalju u Torino kod bake gdje upoznaje mnoge ljude i njihove životne priče. Osobito ga je dirnula i privukla djevojka Janica, koja je ostala siroče, a živi u strahu od prisilnog povratka u Moldaviju. Susret s njom i razgovori s bakom pomoći će mu da ponovno stvori red u životu i pronađe sebe. U novim okolnostima Lorenzo shvaća koliku ima sreću što živi s roditeljima koji ga toliko vole. S novim spoznajama nazove majku i ispriča joj se. Usto, zamoli je da usvoji i Janicu.