IVANA ADLEŠIĆ PERVAN (1980.)

IVANA ADLEŠIĆ PERVAN (1980.)

Biografija 

Ivana Adlešić Pervan poslala nam je svoju biografiju koja izgleda kao literarni predložak. Prenosimo dijelove teksta uz koje svatko od vas može zamisliti drugačiju priču.

„Ivana Adlešić Pervan...iako u horoskope vjeruje jedino ako su joj zvijezde naklonjene, priznaje da je tipična Ovnica. Tvrdoglava je, emotivna, sklona dramatiziranju i vrlo uporna. Kad bi se usporedila s likom iz crtića, to bi zasigurno bio Donald Duck.

Kao dijete maštala je o zvanju veterinara...U srednjoj je školi maštala o karijeri odvjetnice, psihijatrice pa čak i glumice...

Upisala je Visoku učiteljsku školu u Osijeku, ali se zbog ljubavi ubrzo preselila u Zagreb... Ljubav je vrlo brzo puknula, a još se brže rodila nova, i to prema Zagrebu...

Ivana voli štošta što vole mladi, ali puno više onoga što vole starije generacije. Gledajući fotografije svojih roditelja, uvijek iznova požali što nije bila tinejdžerica u njihovo vrijeme, nosila crvenu haljinu s bijelim točkicama i konjski rep...

Od roditelja je naslijedila i ljubav prema rock-glazbi...Svojom najvrjednijom imovinom smatra saksofon koji je kupila od prve veće ušteđevine i nazvala ga Fogerty...Osim romana, piše kratke priče i poeziju za djecu...

U slobodno se vrijeme bavi izradom nakita i kreativnim radionicama, a veliki je ljubitelj britanskih humorističnih serija i starih filmova. Najbolje i najzanimljivije provedeno vrijeme ipak je ono s kćeri, s kojom uživa u čitanju priča, igranju s lutkicama, Disneyevim princezama, šminkanju, kostimiranju...“

Ivana Adlešić Pervan dolazi na Librić s knjigom Stepenice do neba.

 

STEFANO BORDIGLIONI (1954.)

STEFANO BORDIGLIONI (1954.)

Biografija 

Stefano Bordiglioni radio je donedavno kao učitelj u jednoj osnovnoj školi u Forliju. Diplomirao je pedagogiju na Sveučilištu u Bologni s temom Dječja kreativnost. U mladosti je radio u hotelu u obiteljskom vlasništvu. Kasnije počinje pisati bajke i priče za djecu. Objavljuju ih najpoznatiji talijanski izdavači kao što su Einaudi ragazzi, Einaudi Scuola, E.Elle, Emme i drugi. Dosad je napisao gotovo 90 knjiga i slikovnica za djecu. Osvojio je nekoliko prestižnih književnih nagrada, uključujući i nagrade „Gianni Rodari“ te „Hans Christian Andersen-Baia delle Favole“.

Također, urednik je i autor televizijskih emisija za djecu na RAI 3, uredio je nekoliko školskih udžbenika i često piše za kazalište. Strastveni je putnik. Na Librić dolazi s knjigom Viaggio tra le storie d' Italia / Putovanje kroz priče iz Italije.

 

SRĐAN DRAGOJEVIĆ (Beograd, 1963.)

SRĐAN DRAGOJEVIĆ (Beograd, 1963.)

Biografija 

Srđan Dragojević jedan je od najpoznatijih i najgledanijih srpskih redatelja čiji su filmovi postali kultni u našoj regiji. Snimio je filmove Mi nismo anđeli (1992.), Dva sata kvalitetnog TV programa (1994.), Lepa sela lepo gore (1996.), Rane (1998.), Mi nismo anđeli 2 (2005.), Sveti Georgije ubiva aždahu (2009.), Parada (2011.) i Atomski zdesna (2014.).

Objavio je knjigu scenarija Rane & dve priče za novu deceniju (2010.). Osim toga, izdao je tri zbirke pjesama, a za Knjigu akcione poezije 1986. godine dobio je nagradu „Branko Radičević“. Otac petoro djece, oblikovao je priče koje je smišljao za njih u slikovnicama Krilata deca, Kakagrad i Kakakralj. Na Libriću predstavlja Kakagrad i sudjeluje u programu Autor iz daljine.

 

ANDREA PETRLIK HUSEINOVIĆ  (1966.)

ANDREA PETRLIK HUSEINOVIĆ (1966.)

Biografija 

Andrea Petrlik Huseinović iznimna je ilustratorica i zasigurno najznačajnija autorica autorskih slikovnica za djecu u Hrvatskoj. Njene su slikovnice nagrađivane u zemlji i inozemstvu najprestižnijim nagradama, a originale iz nagrađenih slikovnica Plavo nebo i Alica u zemlji čudesa za svoju međunarodnu zbirku otkupio je japanski Chihiro Art Museum, koji posjeduje jednu od najvećih zbirki ilustracija na svijetu. Dosad je objavila zbirku kratkih priča Fragile, knjigu Kuća lutaka, autorske slikovnice Plavo nebo, Ciconia Ciconia, Moja obitelj, Maleni i Ljubav te slikovnice po poznatim pričama Tri praščića, Noina arka, Crvenkapica, Zlatokosa i tri medvjeda. Knjige i slikovnice prevedene su joj na mnoge jezike, između ostalih na japanski, korejski, kineski, perzijski...Plodna je njena kreativna suradnja sa suprugom Kašmirom Huseinovićem i ovaj umjetnički par danas je, u nas, simbol stvaranja i izdavaštva za djecu. Na Librić dolazi sa svojom legendarnom autobiografskom slikovnicom Plavo nebo.

 

VIBOR JUHAS (Pula, 1983.)

VIBOR JUHAS (Pula, 1983.)

Biografija 

Kad nam je Vibor Juhas dostavio svoju biografiju, između ostalog je napisao: “Negdje na internetu je pročitao da je preporučeno o sebi pisati u trećem licu...ne sjeća se gdje. Ali probao je.” Dobro mu je proba uspjela pa njegovu biografiju prenosimo gotovo u cijelosti sa sitnim izmjenama.

Bavi se ilustracijom, animacijom, glazbom i filmom. Autor je nekolicine glazbenih spotova, uglavnom sastava iz Pule i okolice, a 2011. završio je svoj prvi kratki igrani film No Way Out. Godine 2012. u suradnji sa Monteparadiso kolektivom stvara dugometražni dokumentarni film Monteparadiso 20. Ilustrator je dječjih knjiga Strahosmijeh, Ponoć u Parku 52, Gladijatori - igraj se i uči. U suradnji s Manuelom Šumbercem autor je interaktivne slikovnice Žive razglednice Pule za koju je tekst napisao Miljenko Jergović.
Dizajnirao je i animirao scenografiju za predstavu Vampirska kronika - Jure Grando  koja je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta 2016. za najbolju scenografiju. Režirao je i animirao kratkometražni animirani film Cijena ugljena, 2016. godine. Autor je brojnih plakata i animiranih spotova za razne manifestacije i predstave (Sa(n)jam knjige u Istri, Monte Librić, Pula Film Festival, Istarsko narodno kazalište, Uljanik…)

Mi dodajemo: dugogodišnji je suradnik Librića - scenski radnik, tonac, scenograf, autor Knjigomora… Ove godine na Monte Libriću nastupa kao autor ilustracija pop-up slikovnice Gladijatori.

 

VJEKOSLAVA JURDANA (1967.)

VJEKOSLAVA JURDANA (1967.)

Biografija 

Vjekoslava Jurdana doktorica je znanosti, teoretičarka i povjesničarka književnosti. Dosad je objavila niz znanstvenih tekstova i dvije znanstvene knjige: Povijest kao sudbina: život i stvaralaštvo Drage Gervaisa te Igri. Mala zaviČAjna čitanka. Piše poeziju na čakavskom dijalektu i standardu. Njene pjesme tiskane su u skupnim zbirkama, a objavila je i dvije samostalne zbirke. Za djecu je pisala pjesme koje su uglazbljene na dva nosača zvuka. Nagrađivana je i za svoje književno stvaralaštvo. Članica je američkog udruženja Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies (ASEEES), Hrvatskog društva istraživača dječje književnosti, Katedre Čakavskog sabora Lovran te Katedre čakavskih pjesnika / Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ u Ronjgima. Na Librić dolazi sa slikovnicom Tončić Petešić.

 

ROSIE KUGLI ( Zagreb, 1970.)

ROSIE KUGLI ( Zagreb, 1970.)

Biografija 

Rosie Kugli diplomirana je pravnica, spisateljica i majka dvoje djece. Napisala je seriju knjiga o životu i uspjesima istaknutih hrvatskih sportaša (Iva Majoli:tako mala, a tako velika, Janica Kostelić: snježna kraljevna, Kristijan-Kike Curavić:zov dubine). Svojim knjigama želi poručiti djeci da ništa nije nemoguće i da treba vjerovati u sebe i svoje snove. Autorica je slikovnice Tajna krapinske špilje, zanimljivog i edukativnog vodiča kroz Muzej krapinskih neandertalaca, koja je nastala u suradnji s akademskom slikaricom Anom Barbić-Katičić. Rosie Kugli piše kolumne u tjednicima i na portalima. Dobitnica je književne nagrade „Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču Moje drago serce. Posebno je ponosna na nagradu „Grigor Vitez” koju je dobila za najbolji književni tekst za mladež u 2015. godini, roman Nisam ti rekla…, snažan i iskren prikaz života današnje mladeži.

 

 

MILENA JOKSIMOVIĆ (1979.)

MILENA JOKSIMOVIĆ (1979.)

Biografija 

Milena Joksimović doktorica je klasičnih znanosti, izvrstan latinist. Njena područja istraživanja su latinska lingvistika, kršćanski latinitet, srednjovjekovni i novovjekovni latinitet, Biblija, Jeronim, Vulgata te povijest privatnog života i položaj žene u antici i ranom srednjem vijeku. Radila je kao istraživač-suradnik na Filozofskom fakultetu u Beogradu i kao asistent na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Sveučilištu John Naisbitt u Beogradu. Sudjelovala je u mnogim europskim i znanstvenim projektima. Već nekoliko godina živi u Puli i zavoljela ju je. Njen dar Puli slikovnica je Gladijatori koju predstavlja na Libriću, a u kojoj posebno mjesto ima naša Arena. 

 

MLADEN KUŠEC (Zagreb, 1938.)

MLADEN KUŠEC (Zagreb, 1938.)

Biografija 

Mladen Kušec legendarni je radijski novinar, pisac i publicist. U svom je radu jednako prisutan na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju kao i u književnosti, posebice onoj za djecu. Generacije djece odrasle su na emisijama: Tonkica Palonkica frrr, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Plavi kaputić, Sedmi vjetar. Radio emisija Bijela vrana emitira se već trideset i osam godina. Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1963., a član Društva hrvatskih književnika od 1968 godine. Za roman Mama, tata i ja dobio je književnu nagradu „Mato Lovrak“ koja je upravo njemu prvome dodijeljena. Za radio emisiju Donatela dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva „Zlatno pero“. Od prvog Monte Librića je s nama kao autor i predstavljač. U povijesti našeg malog festivala ostat će zauvijek zabilježen kao autor himne.

Ove godine, kad slavimo 10. godišnjicu Monte Librića, za njega je stvoren poseban program: Librić prijatelj.

NENA LONČAR (Krapina, 1968.)

NENA LONČAR (Krapina, 1968.)

Biografija 

Nena Lončar spisateljica je za djecu, scenaristica i novinarka.

Pamti se njen serijal za djecu pod nazivom “Ifka detektivka” koju je pisala za rubriku “Klinci” T-portala. Napisala je  četiri scenarija za nove epizode animirane serije ''Profesor Balthazar'' koje su  2008. godine realizirane u ''Zagreb filmu''.

Knjige Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat i Bio sam pas i opet sam osvojili su nagradu “Zvonko” (2014. i 2015. godine). Osim te nagrade knjiga Bio sam pas i opet sam koji je Nena Lončar napisala pod pseudonimom Pepa Puh bio je u užem izboru za nagradu “Grigor Vitez” i nominiran za regionalnu nagradu “Mali princ”.

Nena Lončar dolazi nam s knjigom Usvojili smo baku i djeda. Pred tiskom je njen najnoviji roman Sve o Evi i slikovnica Bajka o šeširu koji je imao čovjeka. Nadamo se da će i roman i slikovnica “ispod čekića” stići na Librić..

 

STANISLAV MARIJANOVIĆ

STANISLAV MARIJANOVIĆ

Biografija 

Stanislav Marijanović likovni je umjetnik - grafičar, ilustrator i pisac. Završio je Likovnu akademiju u Zagrebu, a profesionalno grafičko iskustvo stječe u Francuskoj, Danskoj, Argentini, Njemačkoj i Belgiji. Njegov rad posebno je zapažen u Francuskoj, gdje dobiva nagradu za grafiku „Premier prix Trace / Idémédia-Crédome 91“ i zlatnu medalju "Mérite et Dévouement Français" za umjetnički rad i djelovanje na području grafike. U Francuskoj je oblikovao i „suhu akvatintu“, novu metodu umjetničkog dubokog tiska. Dosad je realizirao više od 40 samostalnih i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi širom svijeta. Kao pisac i ilustrator širokoj je publici, i hrvatskoj i svjetskoj, najpoznatiji kao autor knjiga o čudovištima: Kućna čudovišta, Knjiga čarobnih formula, Izgubljene papuče, Enciklopedija čudovišta, Enciklopedija čovjeka i Čudovišta u muzeju. Dobitnik je respektabilnih nagrada, "Grigor Vitez" i "Mali princ", prevođen na mnoge jezike. Na Monte Libriću prvi put gostovao je 2012., naravno sa svojim Čudovištima. Ove godine autor je ilustracije koja će krasiti vizualni identitet Librića, a donosi nam i neobičnu, inovativnu “jezičnu” slikovnicu Ribalica.

Više o autoru i njegovom radu možete pronaći na:

www.stanislavmarijanovic.com

CORINA ANA PENIĆ (1967.)

CORINA ANA PENIĆ (1967.)

Biografija 

Corina Ana Penić dolazi na Librić s uzbudljivom, napetom, detektivskom pričom Viktor i tajna družina Gromovi. Poslala nam je svoju „intimnu“ biografiju koju u cijelosti prenosimo.

„Te davne 1967. godine moju su obitelj protresla dva događaja: Dinamo je osvojio Kup velesajamskih gradova i rodila sam se ja. Odrasla sam i školovala se u Zagrebu. Volim zagrebačku jesen i zagrebačke kremšnite, no omiljena mi je boja narančasta, a ne plava. Volim također i kukce, bjeloglave supove, tratinčice i kitove i zato sam diplomirala biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Kada pišem – sanjam. Već sam odsanjala Ljubičaste močvare, a sada i Viktora i Gromove.“

 

MARGARETA PERŠIĆ (1976.)

MARGARETA PERŠIĆ (1976.)

Biografija 

Margareta Peršić umjetnica je koja se izražava u raznolikim medijima, uvijek originalna i autentična. Na Librić dolazi s čudnovatom slikovnicom Srce na štapu koja priča priču o poštanskim sandučićima. Evo kako je Margareta opisala sebe u kratkoj biografiji koju nam je poslala:

„'Slikam, dakle jesam!'. Rođena u Zagrebu 1976., pozavršavala neke škole, onu životnu još tešem.

Izrađujem lutke i male im haljinice, bojam slike i slikovnice, pripovijedam priče i bajke i u jednoj od njih perem posuđe. Članica sam HZSU-a i ULUPUH-a i slobodna skoro, baš k'o ptica!“

 

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI (1957.)

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI (1957.)

Biografija 

Tatjana Pokrajac-Papucci pjesnikinja je i najpoznatija i najplodnija spisateljica za djecu u Istri. Piše na standardnom hrvatskom jeziku i čakavskom dijalektu, a neke od njenih slikovnica sadrže i prijevod na talijanski jezik. Dosad je objavila pet knjiga. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Već s prvom knjigom, Stonoga Bosonoga, ilustriranom zbirkom poezije za djecu, pobijedila je na međunarodnom književnom natječaju „Parole senza frontiere – Riječi bez granica“. Višestruko je nagrađivana, a posebno joj je drago priznanje žirija na međunarodnom književnom natječaju „Internationaler Kinder- und Jugendbuchwettbewerb – Auf Schmetterlings- und Schwanenflűgeln“ u Austriji za priču Mala slikarica. Njeni radovi nalaze se u udžbenicima za sve niže razrede osnovne škole. Na Libriću predstavlja knjigu Iščen bičve u programu Libar po našu.

 

DAVOR SCHUNK (1970.)

DAVOR SCHUNK (1970.)

Biografija 

Davor Schunk je crtač, dizajner, scenograf, fotograf, filmaš, animator i pisac. Odrastao je uz stripove, čitajući ih i crtajući. Nakon studija dizajna samostalno crta i dizajnira te surađuje s poznatim dizajnerima Ivanom Doroghyjem i Mirkom Ilićem. Kao dizajner i ilustrator radio je u Školskoj knjizi. Vodio je školu stripa i stop animacije diljem Hrvatske. Organizator je strip-festivala Ma Fu u Virovitici (2009.). Autor je više maskota za dječje projekte (Simbić, Jufi, Mika...). Autor je grafičke mape Distinctive life, suautor knjige Tragovi s Robertom Mlinarcem te autor knjiga Sitna proza, Sitna proza 2 / Svijet oko puta i Sretan svijet. Dobitnik je nagrade Kiklop.

Na Librić dolazi sa strip-romanom Album Tomica.

 

ANNA VIVARELLI (TORINO, 1958.)

ANNA VIVARELLI (TORINO, 1958.)

Biografija 

Anna Vivarelli poznata je talijanska spisateljica i dramaturginja. Debitirala je kao kazališna autorica i urednica radio emisija na RAI -u. Predavala je povijest kazališta i niz godina radila kao freelance novinarka.

Od 2001. godine, kada je osvojila nagradu „Premio Cento“, bavi se uglavnom samo pisanjem knjiga za djecu i mlade. Osvojila je brojne književne nagrade (dva puta nagradu Premio Cento, dva puta Premio Selezione Bancarellino te nagradu Battello a Vapore). Usto, vodi radionice čitanja u školama i knjižnicama.

Objavila je više od šezdeset knjiga s nekoliko izdavača, uključujući Einaudi Ragazzi, Feltrinelli, Piemme, Fabbri, San Paolo, Mondadori. Godine 2010. dobila je prestižnu nagradu „Andersen“, koja se dodjeljuje ilustratorima i piscima čija su djela dala trajan doprinos dječjoj književnosti. Na Monte Librić dolazi s knjigom Odio il Piccolo principe/ Mrzim Malog princa.