Najavljen deseti Monte Librić

Deseti festival dječje knjige Monte Librić održat će se od 24. do 30. travnja 2017. u Puli, najavljeno je na konferenciji za novinare 21.4.2017. u Zajednici Talijana Pula-Circolu.

Predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin rekao je da mu je osobito drago što se već šestu godinu zaredom Monte Librić održava u Zajednici Talijana. Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković najavila je da će se u Circolu izvoditi brojne predstave u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku i Robertom Raponjom te njegovim sadašnjim i bivšim studentima, koji će animirati Circolo, ali i cijelu Pulu.

- Lutke će približiti djeci knjigu, na taj će način biti interpretirana literarna djela, a programi će biti u znaku kazališnih formi, lutaka i knjiga, rekla je Ćurković.

S Umjetničke akademije u Osijeku dolazi scenografkinja Librića Saša Došen, kao i Stanislav Marijanović, autor ilustracije koja krasi plakat i sve materijale ovogodišnjeg Monte Librića. S Odsjeka za kazališnu umjetnost stižu studenti i profesori koji su osmislili lutkarski Librić. Mnogobrojne kreativne radionice za djecu, kao i one za učitelje i odgajatelje posvećene su ovogodišnjoj temi – lutkama.

Robert Raponja naglasio je blisku vezu koja postoji između knjige i lutaka, kao i glume i lutkarstva.

- Veseli me što će i Puležani s osječkom adresom sudjelovati u programu. Odlučili smo se za neutralnu lutku, tako da će biti zanimljivo vidjeti interakciju s najmlađima. Kazališnih programa, predstava i kraće forme neće nedostajati, rekao je Raponja.

Također Puležanka s osječkom adresom, glumica Petra Blašković, autorica je kazališne priče o ljepoti jednostavnosti, nazvanoj Recikl(art)aža, a osim nje izvodi je i glumac Antonio Jakupčević.

Tamara Brussich napomenula je da će ovogodišnji programi biti vrlo raznoliki.

- Ove godine dolaze nagrađivana autorica Anna Vivarelli koja je napisala više od 50 knjiga za djecu i Stefano Bordiglioni, prava zvijezda kad je riječ o dječjim piscima u Italiji. On je ne samo pisac već i poznati autor televizijskih emisija za djecu na RAI 3. Dolaze nam Giulio i Giovanni Settimo s poetičnom kazališnom predstavom "Priča u b-molu". Talijanski program obogaćen je nizom kreativnih radionica na talijanskom jeziku za djecu i učitelje, filmskim programom, kazališnim krokijima. Bit će tu programa za sve dobne uzraste. Moramo spomenuti sudjelovanje izdavačke kuće Edit sa svojom bogatom ponudom te talijansku izdavačku kuću Nero su bianco, navela je Brussich.

Glavna organizatorica Emina Popović govorila je o programima navodeći da će Mladen Kušec prvi nastupiti na ovogodišnjem Monte Libriću. Za autora koji je s Librićem svih ovih deset godina stvoren je i poseban program: Librić prijatelj.

- U tradicionalnom programu Piknik s autorom sudjelovat će: Stanislav Marijanović s čudnovatom "jezičnom" slikovnicom "Ribalica", Davor Schunk sa strip romanom "Album Tomica", Nena Lončar s knjigom "Usvojili smo baku i djeda", Margareta Peršić sa slikovnicom "Srce na štapu", Corina Ana Penić s detektivskim romanom "Viktor i tajna družina Gromovi", Vjekoslava Jurdana sa slikovnicom na čakavici "Tončić Petešić", Andrea Petrlik Huseinović s dirljivom autobiografskom slikovnicom "Plavo nebo", te Ivana Adlešić Pervan s knjigom o odrastanju uz zvuke rock'n'rolla "Stepenice do neba", Rosie Kugli s knjigom "Priča o pobjedi", o životnom putu plivačkog prvaka Gordana Kožulja, naglasila je Popović.

Program Libar po našu posvećen je pulskim i istarskim autorima i temama. Ove godine u njemu gostuju Milena Joksimović i Vibor Juhas, autori pop-up slikovnice "Gladijatori" u kojoj je jedan od glavnih likova pulska Arena i Tatjana Pokrajac Papucci s poetskom slikovnicom na čakavici "Iščen bičve".

Autor iz daljine ove je godine Srđan Dragojević, kultni filmski redatelj koji u Pulu dolazi sa slikovnicom "Kakagrad", urnebesno humorističnom pričom o odvikavanju djeteta od pelena.

U programu Knjige papam ove će godine mališanima o svojim iskustvima čitanja i svojoj vezanosti uz knjigu govoriti plivački šampion Gordan Kožulj i poznati umjetnički par: redatelj Dalibor Matanić i glumica Helena Minić Matanić.

        - Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Ovogodišnji partner – nakladnik Librića je Školska knjiga koja dolazi, ne samo s knjigama i autorima, već i svojim zanimljivim radionicama za djecu, učitelje, odgajatelje i knjižničare, rekla je voditeljica prodaje Tina Zenzerović.