Deseti Librić – obljetnički, luckast i lutkast

Monte Libriću ovo je deseto izdanje. Prvi put predstavio se 2008. godine i s vremenom postao najveći festival dječje knjige u Hrvatskoj, njegovu vrijednost u istoj mjeri prepoznaje i struka i brojna publika. Na isti djetinji način vesele mu se i djeca i roditelji, izdavači, autori i knjižničari. Tako smo i mi tijekom ovih deset godina stvarali Librić: u igri, s veseljem, spontano. Znatiželjni i poneseni, učili smo od svake teme koju smo obrađivali s fascinacijom novootkrivenog koju uglavnom imaju samo djeca. S pogledom unazad, u deset godina puno se toga promijenilo. Librić se razvijao od malog festivala unutar velikog Sajma do autentičnog i jedinstvenog festivala za djecu kojeg označava multimedijalni pristup i dvojezičnost, osebujni prostor Circola i partnerstvo sa Zajednicom Talijana u Puli koja nam svake godine dovodi ponajbolje talijanske autore za djecu. Na Libriću se usporedo govori hrvatski i talijanski, prirodno se isprepliću hrvatska i talijanska kultura. Po tome je jedinstven i izvan granica naše zemlje.

Nakon deset godina, na sreću, u nama još uvijek ima dječje znatiželje i zaigranosti, želje da u mladim čitateljima probudimo onu iskru koja će ih zauvijek vezati uz knjigu. Kanimo da tako i ostane. Librić je danas utočište za sve koji vole knjige, priče i nove, izmaštane svjetove. Zato je ova obljetnica za nas velika.

Inspiraciju za deseti, jubilarni Festival pronašli smo u neizostavnom suputniku svakog odrastanja – lutki. Tako će Librić 2017. s temom pod nazivom Lutka i ja, 2+2, u cijelosti biti luckast i lutkast, pun živih, nestašnih, a ponekad i neposlušnih lutaka.

U dječjem svijetu lutke imaju veliku važnost, zato im pisci dječjih knjiga nerijetko posvećuju glavnu ulogu. Kada su malene onda su ginjolke i zijevalice, ponekad marionete, plošne ili štapne, kada su velike glumci ih vode ispred sebe, oživljavaju ih svojim bravuroznim pokretima i udišu im život. Lutka može biti bilo što: čovjek, životinja, predmet ili, jednostavno, biće iz mašte. Oživljene rukom i glasom majstora one postaju stvarnije od stvarnih bića oko nas.

A ove godine dolaze nam pravi majstori na Librić - čuveni lutkari, glumci i scenografi s Umjetničke akademije u Osijeku. Donose nam lutke – junake svevremenih bajki i priča, lutkarske predstave i igrokaze. Na samom Libriću, sa svojim će lutkama dočekivati publiku, voditi programe, pričati priče najmlađim Librićima, otkriti nam tajnu kako oživjeti lutku i, što je najvažnije, omiljene lutke iz naših najdražih knjiga učiniti živima i stvarnima. Hoćemo li svi mi na Libriću na kraju postati marionete našim lutkama - to ne znamo, ali priželjkujemo da djeca nakon ovog Librića na drugačiji, aktivniji način prihvaćaju knjige u kojima glavnu riječ vode lutke. A to je i cilj ovogodišnjeg Monte Librića. S našim programima, vjerujemo, na dobrom smo putu.

 

Slavica Ćurković