Kreativne radionice


LUTKARSKE PRIČE

Literarno - lutkarska radionica

Voditelji: studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Radionicu će voditi studentice viših godina Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, koje će sa djecom nižih razreda osnovne škole obrađivati poznate bajke: Ivica i Marica, Maca Papučarica, Ježeva kućica, Crvenkapica…

Djeca će na ovoj radionici naučiti kako od literarnog predloška stvarati scensku igru i oblikovati lutke. Zajedno s voditeljicama izrađivat će likove od raznih materijala i osmišljavati scenske igre. Cilj radionice je djeci kroz igru i lutke približiti čitanje, poticati ih na kreativnost i razvijati njihovu maštu.

Radionicu će voditi: Katja Božac, Mateja Bukovac, Vlatka Crnojević, Jennifer Dumić, Dijana Filipović, Ines Hercigonja, Marija Itrić, Antonela Jakovljević, Tea Mrkušić, Maja Plašć i Iva Stojić.

utorak, 25. travnja, 8.30, MACA PAPUČARICA

četvrtak, 27. travnja, 9.30, IVICA I MARICA

petak, 28. travnja, 8.30, CRVENKAPICA

petak, 28. travnja, 9.30, JEŽEVA KUĆICA 

 

LUTKE IZ SJENE

Lutkarska radionica

Voditelji radionice: studenti Umjetničke akademije u Osijeku i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, pod mentorstvom Nenada Pavlovića, Hrvoja Seršića i Breze Žižović

Djeca će na radionici istraživati svijet kazališta sjena, koje je jedno od najstarijih u ljudskoj povijesti. Više od tisuću godina njime se bave na Dalekom istoku. U svijet ove drevne kazališne igre djeca će uroniti uz pomoć studenata osječkog i pulskog Sveučilišta. Djeca će tijekom radionice izraditi lutke od papira i raznobojnih transparentnih folija. Izrađene lutke i grafoskop poslužit će im u igri sjenama. Kako bi lutke u sjeni oživjele, osnovama animacije djecu će podučiti glumci-lutkari.

utorak, 25.travnja, 9.30

srijeda, 26. travnja, 9.30

četvrtak, 27. travnja, 9.30

petak, 28. travnja, 9.30

 

 

VELI JOŽE

Literarno – scenska radionica – Più che una storia

Voditelji: Tamara Brussich i Teatar Naranča

 

Dječji vrtić „Rin Tin Tin“ iz Pule u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile, Katedrom za učiteljski studij i predškolski odgoj na talijanskom jeziku, te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, prilagodio je djeci predškolske dobi znamenitu pripovijetku Veli Jože Vladimira Nazora. Djeca iz Rin Tin Tina oblikovala su svog Velog Jožu i izradila slikovnicu. Temeljem adaptiranog teksta i slikovnice glumci Teatra Naranča oživjeli su priču kroz lutkarski igrokaz, kojim će djeci približiti to iznimno djelo istarske literarne baštine. Kako će njihov Veli Jože ispričati svoju priču otkrit će djeca vrtića u radionici u kojoj, uz njih, sudjeluju glumci Naranče i odgajateljice „Rin Tin Tina“.

utorak, 25. travnja, 8.30, 9.30 

 

PATULJAK SAMOHOD U SUNČEVOM LABIRINTU

Likovno - scenska radionica

Voditelji: studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti pod mentorstvom Aleksandre Rotar

 

Na radioniciPatuljak Samohod u Sunčevom labirintu djeca i učitelji prisustvuju suvremenoj predstavi, izvedenoj načinom Kamishibai, i nakon toga se likovno izražavaju. Kamishibai (japanski: igra od papira) je forma japanskog uličnog teatra i pripovijedanja. Bila je popularna u vrijeme Depresije '30-tih godina 20. stoljeća, i u vrijeme poslijeratnog perioda u Japanu, do dolaska televizije. Radi se o setu ilustriranih tabli koje se umeću u malu „pozornicu“ te se pomoću slika koje se „vrte“ priča. Porijeklo ove tehnike seže u 8. stoljeće, a izmislili su je budistički svećenici kako bi lakše, kombinacijom riječi i slike, prenijeli budizam i ispričali svoju povijest.

Predstavu i likovnu aktivnost voditi će studentice učiteljskog studija. Radionica je namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole. Autorica radionice je metodičarka i likovna umjetnica Aleksandra Rotar.

utorak, 25. travnja, 10.30

srijeda, 26. travnja, 10.30

četvrtak, 27. travnja, 10.30ACCELERATED INTERACTIVE STORIES

Literarno – lutkarska radionica engleskog jezika

Voditelji: studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod mentorstvom profesorice Adriane Beletić

Accelerated interactive stories vesela je interaktivna radionica engleskog jezika za najmlađe. Djeca će prvo pogledati lutkarsku scensku igru na engleskom jeziku, a potom će preko zgoda glavnih likova opisivati mjesta, radnju, kostime i karaktere protagonista. Tekstovi su ritmički i izgovaraju se, zbog lakšeg pamćenja i učenja, uz glazbenu podlogu, kao brojalice i pjesme. Na kraju radionice mali će polaznici ispunjavati memory map, odnosno tekst koji je prikazan (i) kroz sličice/crteže, dovršene ili naznačene.

Radionicu vode studenti četvrte godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti: Mateja Bukovac, Dea Dragosavac, Jennifer Dumić, Tea Mrkušić, Maja Plašč, Sandra Sabolić, Irena Semenjuk, Ana Šterpin, Mariela Tomčić i Matija Tomljanović.

utorak, 25. travnja, 10.30

četvrtak, 27. travnja, 10.30

petak, 28. travnja, 10.30

 

 

PAZZI PER I PUPAZZI/ LUDI ZA LUTKAMA

Radionica lutkarstva za djecu / Più che una storia

Figurativno kazalište ujedinjuje mnogovrsne tehnike animacije lutaka. Kreativna je to umjetnost koja nadilazi i samu maštu, putem koje nemoguće postaje moguće.

Na radionici će se djeci predstaviti razne metode animacije: od ginjola do marioneta, od javajki do zijevalica. Polaznike će se, kroz igre tjelesne koordinacije i varijacije glasovnih zvukova, uvesti u bogati svijet kazališta lutaka. Putovanje je to kroz igru i magiju, koje prati promenadu lutaka.

Krajnji cilj radionice je dati djeci što više informacija o raznim lutkarskim tehnikama, pokazati im što više različitih metoda animacije. Putovanje je strukturirano tako da će se djeca približiti lutkarstvu, rasvijetliti ga i igrati se s ovom prekrasnom kazališnom umjetnošću.

Voditelj radionice: Giulio Settimo

srijeda, 26. travnja, 8.30

 

ACQUA, ARIA, TERRA, FUOCO/ VODA, ZRAK, ZEMLJA, VATRA

Lutkarska radionica / Più che una storia

Voditeljica: Petra Blašković

U ovoj didaktičkoj radionici nastojat će se djecu vrtićke dobi podučiti animaciji papira. Djeca će otkriti kako animirati i udahnuti život lako dostupnim stvarima i materijalima koje obično imaju druge namjene. Na radionici će djeca steći spoznaje o raznim mogućnostima koje pruža, primjerice, novinski papir, tiskan ili prazan. Iz tog procesa nastat će kratka priča – igrokaz, u kojem će izrađeni elementi ispričati ciklus života. Primarni cilj ove radionice je pokazati polaznicima da svaka stvar ili materijal može postati lutka i lik u lutkarskom kazalištu i da, zahvaljujući animaciji, možemo pomoću mašte udahnuti život i najobičnijem novinskom papiru.

četvrtak, 27. travnja, 8.30

 

LUTKA U EDUKACIJI

Predavanje za odgajatelje

Ovu radionicu za odgajatelje osmislila je dr. sc. Livija Kroflin, docentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, gdje vodi program za lutkarstvo i predaje kolegije iz povijesti i estetike lutkarstva. U predavanju će biti riječi o raznim vidovima upotrebe lutke u edukaciji: motivaciji, stvaranju teksta (razna polazišta za lutkarsku igru: lutka, zadani tekst, dramatizacija odnosno adaptacija, vlastita kreacija), vrstama lutaka te o specifičnostima lutkarskoga kazališta kao što je izbor materijala, veličine, proporcija lutaka i slično. Uz pomoć lutke mogu se poučavati različiti nastavni predmeti. Izvrsno je pomagalo u nastavi budući da se učenik osjeća zaklonjen lutkom, odvojen od lutke, te se tako lakše oslobađa straha od pogreške.

ponedjeljak, 24. travnja, 17.00