PUTUJUĆI CIRKUS

PUTUJUĆI CIRKUS

David Homel, Marie-Louise Gay (ilustr.)

Naklada Val

Opis 

Avanturistički roman za djecu kojem se radnja djelomično odvija i u Hrvatskoj. Braća Charlie i Max s roditeljima iz kanadskog Montreala kreću na drugi kraj svijeta i nakon slijetanja zrakoplova u Veneciji, za njih počinje prava pustolovina. Preko Italije i Slovenije, ovog puta cestom, stižu u njima egzotičnu zemlju Hrvatsku, gdje im brojni neobični doživljaji povremeno podsjećaju na pravi cirkus. Upoznaju se s hrvatskim jezikom, glazbom,  prirodom, obalom i morem, hrvatskom poviješću i sadašnjošću, učeći usput o mjestima poput Rijeke, Šibenika, Splita, otoka Krka i Cresa. Krećući se izvan uobičajenih turističkih ruta, na putu upoznaju mnoge živopisne likove...Roman su u koautorstvu napisali David Homel i Marie-Louise Gay, koja ga je obogatila i živopisnim ilustracijama.

 

JURA I KUCKALO PROTIV DOSADE

JURA I KUCKALO PROTIV DOSADE

Roman Simić, Manuel Šumberac (ilustr.)

Profil Knjiga

Opis  

Juru je kod kuće, baš na kauču, zatekla dosada. I ništa nije pomagalo u toj nesretnoj pojavi, ni to što je bila lijepa kišna nedjelja, ni hrpa igračaka, ni ukućani koji su ga okruživali, ni životinje, ni knjiga, ni boje. U tom sivilu i bezobličnosti dosade pojavio se jedan nesvakidašnji trokutasti mačak. I dok je Juri mama predlagala da barem napiše zadaću, mačak je krenuo sa svojom pričom. Bila je to pripovijest o kuckalu protiv dosade zbog koje je Jura iznenađen provirio iz oblaka praznine svojih misli. Radoznao, pustio je mačka malo bliže sebi i počeo polako saznavati tajne u što se dosadu sve može pretvoriti ako se tim čudesnim kuckalom samo malo kucne.

 

BO-TUOV BUBANJ

BO-TUOV BUBANJ

Bruno Kuman, Ivana Guljašević (ilustr.)

Igubuka

Opis  

Život malog Bo-tua iz plemena M-gunga u srcu Afrike promijenio se kad je dobio novi bubanj. Bo-tu i sve generacije plemena uživali su u njegovom odrastanju i učenju vještine bubnjanja uz sve novije i novije ritmove. Pripovijest o Bo-tuovom bubnju najprije je bila animirani film koji je obišao mnoge svjetske festivale i dobio brojna priznanja, kao i nagradu Zlatna uljanica na 21. Danima hrvatskog filma, te je kasnije prerastao u slikovnicu. 

 

ŠPORKI ŠPIRO I NEPOSLUŠNA TONKA

ŠPORKI ŠPIRO I NEPOSLUŠNA TONKA

Olja Savičević Ivančević, Svjetlan Junaković (ilustr.)

Sandorf

Opis  

Osebujni likovi Šporki Špiro i Neposlušna Tonka nisu dječak i djevojčica koji se mogu baš svakodnevno sresti. Dom Neposlušnoj Tonki je grad Utorak gdje se njih dvoje susreću jednog sasvim običnog utorka. U tom mirnom i urednom gradu gdje svi, osim Tonke, poštuju red, Tonka negdje na krivom putu izgubi glas, a njeni mama i tata traže ga putem oglasa. I tu nastupa Špiro pa on i Tonka zajedno kreću u avanturu. Usput susreću i pomalu divlju Igrušu-Plakušu...Ova priča pretvorena je u kazališnu predstavu koja je praizvedena 2017. godine u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu. Olja Savičević Ivančević plodna je spisateljica i pjesnikinja, a ovo djelo joj je prva slikovnica za djecu. Živopisne junake priče i njihov grad svojim je vrsnim ilustracijama majstorski dočarao Svjetlan Junaković. 

 

 

HEJ, NE ŽELIM ODRASTI!

HEJ, NE ŽELIM ODRASTI!

Robert Frank

Mozaik knjiga

Opis  

Odrastanje nije uvijek lako, osobito kad ga prate obiteljski problemi. Protagonistica romana Hej, ne želim odrasti!, tinejdžerica Iva koja ide u osmi razred osnovne škole, suočava se tako s nedovoljnom pozornošću koju joj posvećuju roditelji, čak i zanemarivanjem,  jer se majka nedovoljno bavi njome, a otac često putuje. U školi je pak brinu ocjene, jer želi upisati medicinu i biti liječnica. Prvi korak ipak uspije postići i upisati srednju medicinsku školu. U njenom osjetljivom razdoblju odrastanja, Ivu pak veseli košarka, druženje s prijateljicama i jednim Marinom....Mnoge nepredvidive situacije pridonose dinamičnosti ovog romana o odrastanju, ljubavi, prijateljstvu i prihvaćanju, namijenjenog djeci starije školske dobi.  Autor knjige, novinar i urednik Robert Frank, radnju svog romana prvijenca smjestio je u Rijeku. Kako je sam rekao, nije želio uljepšavati stvarnost nego izložiti zanimljivu priču za koju ga je, osim vlastitog odrastanja, inspiriralo i odrastanje njegove kćeri, gimnazijalke Eme.

 

MARINE ČUDESNE PUSTOLOVINE

MARINE ČUDESNE PUSTOLOVINE

Marijana Križanović, Vanda Čižmek  (ilustr.)

Ibis grafika

Opis  

Leteće zebre, medo koji nije spavao zimski san i pingvin Feliks neki su od junaka ukupno šest priča iz zbirke Marine čudesne pustolovine. U mašti i kroz igru, djevojčica Mara putuje kroz mnoge zanimljive predjele, uči o novim stvarima i neprestano širi granice svoga svijeta. Priče o Mari donose mnoge zanimljivosti o životinjama, mjestima i pojavama, kao i vesele, lako pamtljive stihove. „Priče su jedinstvena sinteza stvarnog i fiktivnog svijeta koji je samo njezin, iskren, snen, neiskvaren. Pravi dječji i čaroban. Knjiga odgaja i obrazuje, olakšava djeci otkrivanje svijeta, potiče ih na samostalnost, avanturu te donošenje vlastitih odluka. Pustolovine istovremeno razvijaju pamćenje i osjećaj za lijepo, ali i pobuđuju kreativnost“, zapisala je u svom predgovoru / uvodu sama autorica Marijana Križanović. Pustolovine djevojčice Mare svojim je vedrim ilustracijama oživotvorila Vanda Čižmek.

 

 

MRAK ILI STRAH

MRAK ILI STRAH

Nives Madunić Barišić

Mozaik knjiga

Opis  

Čudnovati pas istražitelj Melkior pojavljuje se i u ovom, trećem romanu autorice Nives Madunić Barišić, a već je bio glavni junak njenih knjiga Tajna čokoladnih bombona i Lunapark. Taj neobični i zanimljivi pas s ljudskim osobinama ovoga puta ispituje nestanak svima poznatog čarobnjaka Merlina i kakve veze s time ima zla Vivijana. Tijekom istrage složna ekipa mora se suočiti i pobijediti česte strahove djece koji se kriju u tajnom ispodkrevetnom svijetu kao i u mraku koji se stvara nakon gašenja svjetla u sobi. Glavni likovi, životinje, predvođene Melkiorom, u ovom uzbudljivom i napetom kriminalističkom romanu poprimaju ljudske osobine s kojima se djeca mogu poistovjetiti. Roman je pun duhovitih dijaloga i veselih doskočica što radnju čini još dinamičnijom i napetijom. Knjiga je namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole, koje će osim uzbudljivog zapleta, svakako zainteresirati i zanimljive karakterne osobine  likova.

 

SIRUP PROTIV MAČJEG KAŠLJA

SIRUP PROTIV MAČJEG KAŠLJA

Silvija Šesto, Vanda Čižmek (ilustr.)

Semafora

Opis  

Kašalj je okosnica oko koje se plete priča slikovnice Sirup protiv mačjeg kašlja Silvije Šesto, obogaćene duhovitim stihovima autorice, te vedrim ilustracijama Vande Čižmek. Jednog ranog jutra djevojčica Danica, koju majka zove sunčica, probudila se kašljući, zbog čega započne raspravu s mamom jer ona ne želi da joj kći prečesto izostaje iz škole. U slučaju nastalom oko izmišljenog ljudskog kašlja pojavljuje se zatim i mačak Ron kojeg muči njegov pravi, mačji kašalj. Prehlađeni mačak poduči Danicu da treba govoriti istinu, redovito učiti i izvršavati svoje obaveze jer uz marljivost, čak je i matematika mačji kašalj.

 

 

 

SRETAN CVRČAK

SRETAN CVRČAK

Nada Zidar-Bogadi

Školska knjiga

Opis  

Osim sretnog cvrčka, po kojem je nazvana zbirka od dvadeset i četiri moderne basne Nade Zidar-Bogadi, priče govore i o talentiranoj žabi, nestrpljivoj kokoši, čarobnoj ptici, majmunu s Mjeseca...Tu je i jedan cvrčak slikar i mnoge druge zanimljive životinje, koje kako to već u basnama biva, poprimaju ljudske osobine. Tipični, alegorični likovi životinja iz basni ovdje su nadopunjeni i pričama o kukcima pa je, osim sretnog i optimističnog cvrčka, tu i osvetoljubiva muha, ali i biljke, poput cvijeta, Gljive Ludare i lopoča. Autoričina kompozicija basne je većinom klasična, s jednostavnom fabulom, a u kratkim pričama likovi svojim glavnim osobinama prenose upečatljive pouke, koje su i bajkovite i mudre, poput Ni priroda više nije što je nekad bila ili Sijeno nije za guske ni biser za svinje. Dio knjige je i dnevnik čitanja, kao i pitanja za razmišljanje o pročitanim basnama te rječnik manje poznatih riječi, pojmova i izraza. Basne je ilustrirala Pika Vončina.   

 

I NUMERI FELICI / SRETNI BROJEVI

I NUMERI FELICI / SRETNI BROJEVI

Susanna Mattiangeli 

Vànvere

Opis  

Tina priča o danima, osobama, brojevima. Susreće ih, promatra i opisuje na svoj način u ljetnom dnevniku. Sretni brojevi, magični brojevi, prvi brojevi, kvadratni brojevi, posebni su brojevi za Tinu, desetogodišnju djevojčicu koja poetično i s ironijom govori o realnosti koja ju okružuje i o osobama koje susreće. Knjiga ima i mali upitnik za čitatelja, s pitanjima: Koliko si puta putovao brodom? Koliko si bicikla posjedovao? Koliko si knjiga pročitao?...Poziv je to čitatelju da se predstavi kroz brojeve, baš kao glavni lik iz knjige. Knjiga je finalist za nagradu Strega 2018. u kategoriji za djecu stariju od šest godina.   

 

PICCOLA MAPPA DELLE PAURE / MALA MAPA STRAHOVA

PICCOLA MAPPA DELLE PAURE / MALA MAPA STRAHOVA

Andrea Valente

Pelledoca Editore

Opis  

Bio jednom čovjek koji se noću bojao mraka, a danju Sunčeve svjetlosti; bojao se mase i samoće; strahovao voljeti i mrziti; bojao se praznine i zatvorenih prostora; strahovao od vode i krvi…Toliko je od svega strahovao da, kako je sve izbjegavao, više mu nije ostalo ništa čega bi se bojao pa je na trenutak isprobao uzbuđenje osjećaja kad se ni od čega i ne strahuje. Dvadeset i jedan glavni lik, mladići i djevojke, 21 priča, 20 strahova i hrabrost za strah.