DAVID HOMEL (1952.)

DAVID HOMEL (1952.)

Biografija 

Svestrani umjetnik, nagrađivani je pisac knjiga za djecu i odrasle, ali i književni prevoditelj, novinar, urednik, edukator i filmaš. Rođen u Chicagu (SAD), živi u Kanadi. U koautorstvu s ilustratoricom Marie-Louise Gay napisao je četiri knjige za djecu: Travels with my Family, On the Road Again: More Travels with my Family,  Summer in the City i The Traveling Circus (Putujući cirkus). U Puli, na Libriću, te u Rijeci i Zagrebu, predstavlja upravo Putujući cirkus, svoj posljednji roman za djecu kojem se radnja događa u Hrvatskoj. Napisao je i sedam knjiga za odrasle, a njegova su djela prevedena na hrvatski, srpski, grčki, francuski i mandarinski jezik. Od 1983. godine podučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia u Montrealu, a kao mentor radi i za udruženje pisaca Quebeca. O pisanju često govori u osnovnim i srednjim školama te na koledžima, a surađuje i s Ministarstvom obrazovanja iz Ontarija. Dobitnik je brojnih prevoditeljskih, književnih i filmskih nagrada (G-G Award, Prix Millepages, Prix de la Géode, Segal,  IBBY, Korczak-UNESCO…). 

IVANA GULJAŠEVIĆ KUMAN

IVANA GULJAŠEVIĆ KUMAN

Biografija 

Diplomirala je grafiku i povijest umjetnosti. Svoju profesionalnu karijeru započela je crtanjem stripova, a već dugi niz godina objavljuje strip Luka u dječjem časopisu Radost. Objavljuje i strip Prijatelji u časopisu Smib, objavljivala je i autorske stripove Prijatelji u Kloksu, Superovca i Mačak Cici u Zvrku te Mali Jurica i Superovca u Večernjem listu. Iz ciklusa stripova o djevojčici i njezinu odrastanju proizašao je njezin prvi animirani film Kao nekim čudom (2001.). Nastavlja se intenzivno baviti animiranim filmovima pa režira i crta kratkometražne animirane filmove po vlastitim scenarijima te filmove čije scenarije potpisuje Bruno Kuman. Njezini filmovi prikazuju se na festivalima po cijelom svijetu, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u art kinima, na posebnim projekcijama...Filmovi Potraga, Kišni i Mala morska zvijezda bili su u službenoj konkurenciji festivala CICFF u Chicagu (SAD), a film Potraga odabran je za kompilaciju DVD-a najboljih 10 filmova festivala u produkciji FACET KIDS-a, Chicago (SAD). Bavi se i ilustracijom, pa je tako ilustrirala pedesetak slikovnica i knjiga te velik broj udžbenika. Redovito ilustrira u časopisima Radost, Smib, Prvi izbor, a ilustrirala je i u časopisima Zvrk, Modra lasta, Prvi razred, Drugi razred, Kloks, Jo-jo, Tintilinić, Frizbi i u časopisu Elle. Na velikom broju festivala, bijenala, trijenala, salona i žiriranih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu prikazivani su njezini radovi te je izlagala grafike, crteže, ilustracije i stripove. Napisala je i ilustrirala zbirku priča Zoo novosti te slikovnice Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom, Čarapojedac, Malo kraljevstvo, Čovječuljak Snovuljak, Tri strašna zmaja, Amo-tamo, Drveni neboder, napisala je roman  Moja slavna prijateljica, roman Neprilagođena, Pingvin Gašpar i roman Tajni život Marte Grigor. Pod imenom Ivana G. Kuman ilustrira preko prestižne agencije sa sjedištem u Londonu i New Yorku (ilustrirala je za Oxford University Press – OUP, Mcmillan, Deagostini…). Za svoje slikovnice, strip i film dobila je brojna priznanja i pohvale. 

BRUNO KUMAN

BRUNO KUMAN

Biografija 

Pisac, ilustrator, scenarist i novinar. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i studirao na poslijediplomskom studiju sociologije na Institutu za sociologiju politike, ELTE University u Budimpešti. Pisanjem se počeo baviti još tijekom studija, a od 2005. godine bavi se i ilustriranjem. Godine 2010. objavljena mu je slikovnica Djed Božićnjak, a 2011. tri slikovnice: Pauk Praško i Kako je snijeg pao, te Muha Zunza kao autorska slikovnica koju je i ilustrirao, a 2013. slikovnice Riblja škola, Nosorogov oglas, Ježeva škola, Pticani, Zaljubljeni žabac, Bo-tuov bubanj i Potraga, s multimedijalnim DVD-ima. Slikovnica Nosorogov oglas dobitnik je nagrade Grigor Vitez za ilustraciju 2016., a Bo-tuov bubanj i Zaljubljeni žabac dobili su pohvale Ovca u kutiji za tekst te pohvalu Grigor Vitez za ilustraciju 2017. godine. Piše i poeziju, scenarije za kratkometražne i animirane filmove i za stripove, a od 2000. godine objavljuje i priče u dječjim časopisima: Smib, Zvrk, Prvi razred, Tintilinić, Jo-joo i Radost. Priča Prehlađeni zmaj uvrštena je u Hrvatsku bajkovnicu, a nekoliko priča i u čitanke i školske udžbenike. Ilustrira u časopisima Smib, Zvrk, Prvi razred, Jo-joo i Kloks. Ilustrirao je više od dvadeset udžbenika, čitanki i priručnika. Sudjelovao je i u zborniku ilustracija Voli me, ne voli me