Ivana Guljašević, autorica ilustracije

Diplomirala je grafiku i povijest umjetnosti. Svoju profesionalnu karijeru započela je crtanjem stripova, a već dugi niz godina objavljuje strip Luka u dječjem časopisu Radost. Objavljuje strip Prijatelji u časopisu Smib, objavljivala je autorske stripove Prijatelji u Kloksu, Superovca i Mačak Cici u Zvrku te Mali Jurica i Superovca u Večernjem listu.

Iz ciklusa stripova o djevojčici i njezinu odrastanju proizašao je njezin prvi animirani film Kao nekim čudom (2001.). Nastavlja se intenzivno baviti animiranim filmovima pa režira i crta kratkometražne animirane filmove po vlastitim scenarijima te filmove čije scenarije potpisuje Bruno Kuman. Njeni filmovi prikazuju se na festivalima po cijelom svijetu, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u art kinima, na posebnim projekcijama...Filmovi Potraga, Kišni Mala morska zvijezda bili su u službenoj konkurenciji festivala CICFF u Chicagu (SAD), a film Potraga odabran je za kompilaciju DVD-a najboljih 10 filmova festivala u produkciji FACET KIDS-a, Chicago (SAD).

Bavi se i ilustracijom, pa je tako ilustrirala pedesetak slikovnica i knjiga te velik broj udžbenika. Redovito ilustrira u časopisima Radost, Smib, Prvi izbor, a ilustrirala je i u časopisima Zvrk, Modra lasta, Prvi razred, Drugi razred, Kloks, Jo-jo, Tintilinić, Frizbi i u časopisu Elle. Na velikom broju festivala, bijenala, trijenala, salona i žiriranih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu prikazivani su njezini radovi te je izlagala grafike, crteže, ilustracije i stripove. Napisala je i ilustrirala zbirku priča Zoo novosti te slikovnice Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom, Čarapojedac, Malo kraljevstvo, Čovječuljak Snovuljak, Tri strašna zmaja, Amo-tamo, Drveni neboder, napisala je roman Moja slavna prijateljica, roman Neprilagođena, Pingvin Gašpar i roman Tajni život Marte Grigor.

Pod imenom Ivana G. Kuman ilustrira preko prestižne agencije sa sjedištem u Londonu i New Yorku (ilustrirala je za Oxford University Press – OUP, Mcmillan, Deagostini…). Za svoje slikovnice, strip i film dobila je brojna priznanja i pohvale.