Festival dječje knjige Monte Librić završio je svoje jedanaesto izdanje uz dodjelu nagrada

 

Baka Librić u obliku igračke od papira odjavila temu Animiraj me!

 Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić završeno je danas dodjelom nagrada za najbolju izradu i fotografiju papirnate Bake Librić. S obzirom na ovogodišnju festivalsku temu Animiraj me!, koja je promišljala medij animacije unutar književnog svijeta za djecu, pokrenuta je posebna priča s umjetnikom Markom Zubakom, koji hrvatsku umjetničku scenu zadužuje baveći se papertoy formom – igračkama od papira. Za Monte Librić je prema stvarnom i popularnom festivalskom liku oblikovao i izradio papirnatu Baku Librić, a organizatori Monte Librića pozvali su sve zainteresirane da preuzmu nacrt za izradu papirnate igračke, istu fotografiraju i podijele putem društvenih mreža te na taj način sudjeluju u nagradnoj igri kada tri najbolje fotografije osvajaju knjige o izradi papertoysa. Osim toga u igru su bile uključene i pulske osnovne škole, odnosno učenici četvrtih razreda. Akcija je izazvala velik interes pa je više od 80 fotografija Bake Librić stiglo iz mnogih krajeva Hrvatske i svijeta, a učenici su u prostoru Festivala izložili oko pet stotina unikatnih Baka Librić. 

 Tri najbolje fotografije koje su ponijele nagradu potpisuju:

 Majda Moličnik iz Slovenije za fotografiju Bake Librić u jami Baredine,

Dragana Andrijić iz Pule, a u ime DV Mali svijet, za fotografiju Bake Librić u pulskom Amfiteatru te Ivor Hrast s Krka za fotografiju Bake Librić na Krku.

 Među učeničkim radovima odabrano je deset najboljih papirnatih kreacija. Prve tri nagrađene su, također, knjigama o izradi papertoya, a pripale su:

Filipu Bečiću iz OŠ Veruda,

Anni Štifanić iz OŠ-SE Giuseppina Martinuzzi Pula te

Ivanu Vidajiću iz OŠ Veli vrh. 

 Ostalih sedam osvojili su interaktivne slikovnice o austrougarskoj povijesti Pule Žive razglednice Pule, Vibora Juhasa i Manuela Šumberca (Udruga Sa(n)jam knjige u Istri). Slikovnice su osvojili:

 Raul Peruško iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula,

Nora Peroli iz OŠ Centar,

Rea Mijatović iz OŠ Veruda,

Giorga Kukolja iz OŠ-SE Giuseppina Martinuzzi Pula,

Adrijan Bančić iz OŠ Kaštanjer,

Ivan Milas iz OŠ Stoja i

Martina Brgić iz OŠ Veli Vrh.

Tiijekom sedam festivalskih dana, od 23. do 29. travnja, održano je više od 60 programa, raznih radionica, kazališnih predstava, animiranih filmova i promocija knjiga, a svoja najnovija izdanja predstavili su: Svjetlan Junaković, Ivana Guljašević, Bruno Kuman, David Homel, Manuel Šumberac, Vanda Čižmek, Silvija Šesto, Nada Zidar-Bogadi, Nives Madunić Barišić, Robert Frank i  talijanski autori Susanna Mattiangeli i Andrea Valente. Na festivalu je bilo izloženo gotovo 3000 hrvatskih, talijanskih i engleskih naslova za djecu. U sklopu Dana za knjižničare Festival je posjetilo više od 40 knjižničara iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije čija je Mestna knjižnica Ljubljana sudjelovala i u službenom programu. 

(Snimio: Hassan Abdelghani)