Tema: Animiraj me!

Monte Librić u 11. izdanju uz temu animacije

Sve je spremno za jedanaesti Monte Librić. Ovogodišnji festival dječjih autora i nakladnika poigrat će se animacijom kao glavnom temom, u duhu vremena kad se dječje knjige sve više obogaćuju vizualnim umjetnostima stvarajući jedinstven splet riječi i slike. Na istom mjestu, u Circolu, kroz čitanje i igru, brdo knjiga oživjet će uz pomoć suvremenih tehnologija.

Svijet književnog djela oživljava u isprepletenosti teksta, ilustracije i filma pa je i sama animacija, kao slika u pokretu sve popularnija u približavanju knjiga djeci. Multimedijalni sadržaji i vizualne umjetnosti danas su postali svakodnevnica jer animacija je uzbudljiv medij, kao stvoren za interpretaciju dječjih knjiga.  Usto, pokretna ilustracija može poslužiti i kao dodatak priči uljepšavajući čitanje i obogaćujući dječju maštu.

Brojni ilustratori dječjih knjiga nerijetko postaju animatori, a animirajući svoj ili tuđi tekst njeguju cijeli niz stilova stvarajući osobit oblik umjetnosti. Librić će zato istražiti i mogućnosti digitalne i interaktivne knjige, a predstavit će i druga tehnološka dostignuća koja pružaju nebrojene mogućnosti spajanja literature i suvremene tehnologije, poput svjetlosnog dizajna ili formata proširene stvarnosti. Festival će okupiti neke od najpriznatijih hrvatskih i inozemnih autora iz ovog umjetničkog područja.

Na brojnim programima i radionicama, likovi iz knjiga oživjet će kroz animirane formate, ali i kroz kazališnu umjetnost – predstave i scenske igre, a bit će prikazani i animirani filmovi domaćih autora. U izložbeno-prodajnom dijelu, svoje naslove izložit će više od 60 nakladnika iz Hrvatske i Italije. Čitajmo, družimo se i uživajmo u raznolikosti knjiga i animacije. Dobro došli!