11. Monte Librić počinje 23. travnja

19.04.2018

Splet riječi i slika u animiranoj formi obilježit će ovogodišnje, jedanaesto izdanje pulskog Festivala dječje knjige Monte Librić, koje će se održati od 23. do 29. travnja, tradicionalno, u Circolu, Zajednici Talijana Pula. Knjiga će ovoga puta biti nedjeljivi dio svijeta animacije i uz glavnu temu pod nazivom Animiraj me! / Animami! bit će usmjeren na multimedijalne sadržaje koji se sve češće koriste kao dodatni poticaj djeci u čitanju i interpretaciji teksta. Tijekom sedam festivalskih dana, na Monte Libriću odvijat će se bogat program u kojem će gostovati zanimljivi domaći i strani pisci, ilustratori i animatori, održat će se brojne radionice animacije, kazališne predstave i projekcije animiranih filmova domaćih i stranih autora.

Monte Librić na konferenciji za novinare najavili su predsjednik Zajednice Talijana Pula Fabrizio Radin, direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, glavna organizatorica Emina Popović Sterpin i voditeljica prodaje Tina Zenzerović.

Tema Monte Librića je animacija, koja je uzbudljiva i zanimljiva djeci, rekla je Ćurković dodajući da će u nizu programa približiti knjigu djeci, ali i predstaviti animatorsku scenu i ilustratore, koji se u Hrvatskoj najčešće bave animacijom.

            - Ono što nas spaja je zajednička, više nego misija, ideja da riječ priblizimo našoj djeci, učenicima, da ih odvojimo od mobitela, društvenih mreza i interneta i da ih vratimo papiru, rekao je Radin. Naveo je da će na Librić, osim učenika talijanskih škola iz Istre, doći i riječki učenici. Programi, u kojima će biti prikazana najbolja ostvarenja ilustratora i animatora,  izabrani su ne samo na bazi teme, nego i produkcije, rekla je Popović Sterpin, a govoreći o radionicama, rekla je da su one vezane za animaciju, ali uvijek uz literarne predloške. Tina Zenzerović, rekla je da Librić nije samo dvojezičan nego i trojezičan, jer će se u prodajnom dijelu moći naći izdanja na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, a sve knjige prodaju se uz uključene popuste.

Svečano otvorenje održat će se 23. travnja u 11 sati u Velikoj dvorani Circola, a gradonačelnik Pule Boris Miletić proglasit će  Monte Librić otvorenim. Ceremonija otvorenja nadovezat će se na ovogodišnju temu, pa će se tako spojiti dva svijeta, virtualni i stvarni. Vodit će je Gordana Trajković u liku Bake Librić koja će se kretati iz igranog u animirani film te voditelji Librić programa Iris Mošnja i Davor Schunk, dok je voditelj tehnike Marko Bolković iz Visualie realizirao virtualne sadržaje koji će dočarati pustolovine Bake Librić. Festival će proglasiti otvorenim gradonačelnik Grada Pule, Boris Miletić.      

U prodajnom dijelu bit će pak predstavljena velika ponuda najnovijih naslova namijenjenih djeci. Monte Librić okupit će 60-ak hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu, a bit će priređen i kutak za odrasle s raznom literaturom od pedagoških knjiga do beletrističkih izdanja. Vrlo bogat izbor talijanskih knjiga za djecu donosi tršćanska knjižara - Libreria Nero Su Bianco. Gotovo 3.000 knjiga bit će dostupno po popustima do 70 %. 

 

Ovogodišnja novost je mala papirnata Baka Librić, nastala u kreativnoj radionici Marka Zubaka, koja u duhovitim animacijama i fotografijama iz Istre i drugih krajeva, najavljuje 11. Monte Librić. Fotografije njezina putovanja mogu se pratiti na festivalskim društvenim mrežama (facebook i instagram) i internet stranici. Također, na web stranici još uvijek svatko može preuzeti nacrt za izradu papirnate Bake Librić, složiti svoju igračku i osvojiti nagrade – knjige o papertoysima, a oni koji papirnatu Baku Librić donesu na Monte Librić ostvarit će i dodatnih 10% popusta na već snižene naslove. Ova akcija izazvala je velik interes pa su fotografije Bake Librić stigle iz mnogih krajeva Hrvatske i svijeta, čak iz Buenos Airesa i Washingtona. Također, oko pet stotina nacrta za izradu Bake Librić podijeljeno je učenicima četvrtih razreda pulskih osnovnih škola koji su marljivo prionuli izradi, dodajući svoja kreativna rješenja, a njihove će kreacije biti izložene u Circolu. Osim u papirnatoj formi, Baka Librić će nastaviti sa svojim Pričama za laku noć i svake večeri pričom ispraćati najmlađu publiku na počinak.

 

    Osebujni pečat Monte Librića prepoznaje se u njegovom vizualnom identitetu i scenografiji koji svake godine prate i interpretiraju tematsku odrednicu. Ilustraciju ove godine potpisuje poznata ilustratorica i animatorica Ivana Guljašević, dok je scenografiju oblikovala pulska slikarica i scenografkinja Breza Žižović te prostorije Circola pretvorila u razigrano literarno putovanje s posebnim kutijama za čitanje. Prvi put će se ostvariti suradnja s poznatom EduSplash – Multimedijskom platformom za edukaciju i razvoj, pa će više od četrdeset polaznika njihove fotografske radionice, pod vodstvom nagrađivanog fotografa Hassana Abdelghanija, praktični dio nastave održati upravo na Monte Libriću. Nastavlja se i dugogodišnja suradnja s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, no ovoga puta pridružit će im se i studenti japanskog jezika i kulture sa svojim profesorima te održati radionice japanskog jezika uz popularne japanske animirane filmove, poznatije kao Anime.

    Dva dugometražna animirana filma prikazat će se u pulskom Kinu Valli, u suradnji s Javnom ustanovom Pula Film Festival. Program F kao Film tako donosi animirani film u talijanskoj i hrvatskoj sinkronizaciji Peter Coniglio (Petar Zecimir) i poznati film Mali Princ.

 

Okosnicu programskog dijela Festivala čine susreti s autorima. U Pikniku s autorom svoje najnovije naslove predstavit će poznati pisci i ilustratori: Olja Savičević Ivančević, Svjetlan Junaković, Ivana Guljašević, Bruno Kuman, Roman Simić, Manuel Šumberac, Marijana Križanović, Vanda Čižmek, Silvija Šesto, Nada Zidar-Bogadi, Nives Madunić Barišić i Robert Frank. Posebnu pažnju izazvat će gost programa Autor iz daljine, koji ovoga puta dolazi iz Kanade, a radi se o nagrađivanom piscu knjiga za djecu i odrasle Davidu Homelu. U talijanskom dijelu programa pod nazivom Più che una storia gostovat će istaknuta talijanska spisateljica za djecu Susanna Mattiangeli te ilustrator i pisac Andrea Valente. 

Održat će se i brojne radionice s temom animacije, među kojima su radionica 2D animacije Pričomacija Vibora Juhasa, Baka Librić stop motion Marka Zubaka, radionica GIF animacije Kreni! Stop! Davora Schunka, radionica analognog filma uz projekcije Film u rukama Dalije Dozet, a na talijanskom jeziku će Emanuele Bertossi održati radionicu animiranog čitanja Era una volta (Bilo jednom), Dragana Sapanjoš radionicu Intercapedine di luce (Svjetlosni međuprostor), a Massimiliano Maiucchi radionicu animacije pod nazivom Favole, filastrocche e fantasticherie (Basne, brojalice i fantazije).

Tradicionalni program Animirana lektira ove godine bit će jedno od središnjih zbivanja, a donosi filmove Zdenka Bašića, Ivane Guljašević, Eve Cvijanović, Vibora Juhasa i Božidara Trkulje. Librić teatrino rezerviran je za predstave Ružno pače Teatra Poco Loco i Iglica kazališta Mala scena. Također, Massimiliano Maiucchi i Alessandro D'Orazi, u sklopu talijanskog programa izvest će svoju scensku igru La Musicastrocca (Brojamuzika). Poseban program Librić plus  nadovezuje se na ovogodišnju festivalsku temu Animiraj me! i bit će posvećen animiranim filmovima Zdenka Bašića. Rad animatora i ilustratora, vizualnog umjetnika Zdenka Bašića, uz samog autora, predstavit će Mihaela Majcen Marinić.

 

Uz Slavicu Ćurković, direktoricu Monte Librića, Festival organiziraju: Emina Popović Sterpin (glavna organizatorica), Doris Blašković (voditeljica ureda za goste), Iris Mošnja (odnosi s javnošću i voditeljica programa), Petra Lukež (urednica kataloga i web stranice), Matko Plovanić (dizajner), Tina Zenzerović (voditeljica prodaje), Tatjana Batalić (zamjenica voditeljice prodaje), Tamara Brussich i Liana Diković (selektorice talijanskog programa).

 

Organizator Monte Librića je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a suorganizatori Castropola d.o.o. i Comunità degli Italiani Pola / Zajednica Talijana Pula. Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom, Pučko sveučilište u Trstu i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske. Partneri: Gradska knjižnica i čitaonica Pula-Središnja knjižnica Talijana u Republici Hrvatskoj, Javna ustanova Pula Film Festival / Kino Valli, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, EduSplash – Multimedijska platforma za edukaciju i razvoj, Visualia i Ruksak (pun) kulture. Sponzori: Hotel Pula, Autowill, Štand Expo, Pulapromet, Pulaparking, Mokarabia caffe, Maraska, Agrolaguna, Tiskara Offset i Infoart. Medijski pokrovitelji: Glas Istre, La voce del popolo, TV Nova Pula, TV Istra, Radio Istra, Radio Maestral, Medulin fm, Soundset Giardini, Regional Express, portali Klinfo i Moderna vremena.