TONKA ĆE SUTRA

TONKA ĆE SUTRA

Jelena Pervan, Vanda Čižmek (ilustr.)

Semafora 

Opis

Zašto danas oprati zube, napisati zadaću, prošetati psa, doručkovati... kad se sve to može učiniti sutra, misli mudra prvašica Tonka. Sutra je bolje i pametnije od danas, kaže Tonka, koju, osim mame i tate, ni baka i dida u početku nikako nisu mogli nagovoriti da prestane odgađati. Sve svoje obaveze bi možda Tonka i uspjela riješiti sutra da se za nju već danas nisu zakačili sutrići pa je malo-pomalo krenula u akciju njihovog uklanjanja. Kako (ne) dobiti dosadne sutriće i kako ih se riješiti uz pomoć obitelji ako već stignu, uzbudljivom pričom opisala je Jelena Pervan, a korak po korak oslikala Vanda Čižmek.

 

 

ZLATAROVO ZLATO

ZLATAROVO ZLATO

Tanja Konforta, Zdenko Bašić (ilustr.)

Spiritoso

Opis

Nadahnuta motivima književnika Augusta Šenoe, objavljena povodom 180. obljetnice njegovog rođenja, knjiga Zlatarovo zlato već od korica razotkriva magični svijet povijesne i ljubavne priče koja izranja iz daleke prošlosti. Galerija likova – Dora, Jerko, Pavao Gregorijanec, Grga Čokolin, Klara Grubarova... protagonisti su stare pripovijesti koju su najmlađim čitateljima prilagodili autorica teksta i urednica Tanja Konforta te ilustrator Zdenko Bašić. Otkriva se kroz ovu očaravajuću slikovnicu povijest Zagreba i njegove okolice pa se tu, tekstom i slikom, nalaze priče o crkvi Sv. Marka, Kamenitim vratima, Manduševcu te o Medvedgradu, Samoboru, ali i recept za paprenjake i druge zanimljive pripovijesti. Zlatarovo zlato prvi je hrvatski povijesni roman predstavljen u obliku slikovnice, koji će djeci odškrinuti vrata u uvijek uzbudljiv svijet književnosti i čitanja književnih klasika.

 

 

SVEMIRSKI TAKSI

SVEMIRSKI TAKSI

Aljoša Vuković, Davor Šunk (ilustr.)

V.B.Z.

Opis

Tko nije poželio biti astronaut kao dijete? Skoknuti raketom do Kumove slame, Mjeseca, Saturna, zvijezde Danice ili Sjevernjače pa Velikog i Malog medvjeda? Upravo takav turistički posjet Svemiru nudi slikovnica Svemirski taksi. Svemir je u mašti obišao književnik i glazbenik Aljoša Vuković, a njegove zabavne opise svemirskih prostranstava svojim veselim ilustracijama oživotvorio je ilustrator i dizajner Davor Šunk. Ova edukativna slikovnica vrlo je zanimljiva najmlađima, uvijek radoznalima i zainteresiranima za otkrivanje novih svjetova.

 

 

 

EVA, MALA ŽENA

EVA, MALA ŽENA

Vlasta Golub

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade

Opis

Socijalne podjele u suvremenom društvu ne zaobilaze ni tinejdžere pa se s njima suočava školarka Eva u romanu Eva, mala žena Vlaste Golub. Evu muče problemi tipični za njezinu školsku dob poput ocjena, zadaća, druženja, ali i odnos s bolesnom samohranom majkom uz poteškoće na koje nailazi kod kuće. Njihova svakodnevica oslikana u romanu dotiče se i socijalnih razlika između mladih boljeg i lošijeg društvenog statusa, kao i odgovora društvene zajednice na osobne poteškoće pojedinaca. Osim Eve i njene majke, otkrivaju se postupno i drugi zanimljivi likovi: Željkec, Pavica, Paula, Ernest... Roman je ilustrirala Branka Hollingsworth.

 

 

PISMA NA KRAJU ŠUME

PISMA NA KRAJU ŠUME

Jasna Jasna Žmak, Jelena Oroz (ilustr.)

Oaza Book

Opis

Slikovnica Pisma na kraju šume temelji se na istoimenom dramskom tekstu dramaturginje, spisateljice i scenaristice Jasne Jasne Žmak, Puljanke sa zagrebačkom adresom. Okosnica slikovnice je stvaranje osobitog jezičnog izričaja, nadopunjenog ilustracijama, koje je osmislila ilustratorica i animatorica Jelena Oroz. Priča govori o skupini šumskih životinja koje kroz neobičan pristup slovima i samom jeziku, ukazuju na važnost prijateljstva i njegovanja međusobne suradnje, nasuprot suvremenim trendovima jačanja individualizma. Dramski tekst Pisma na kraju šume Jasne Jasne Žmak dobio je prvu nagradu na natječaju Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić 2017. godine.

 

 

PIKAVICA EVICA UPOZNAJE SVIJET

PIKAVICA EVICA UPOZNAJE SVIJET

Ivana Francišković Olrom, Mario Šimić (ilustr.)

Naklada Šumek 

Opis

Razvoj malene djevojčice Evice pratimo od rasta u maminom trbuhu do rođenja i postupnog upoznavanja s čarima dolaska na svijet: zagrljajima, zvukovima, gugutanjem, hranjenjem... Slikovnica je nastala u suradnji s terapeutkinjom Ivanom Štedul, s ciljem poticanja rane stimulacije djeteta kao ključa ostvarenja njegovih maksimalnih potencijala. Primjenom odabranih razvojnih aktivnosti kod najmlađih se potiču senzo-motoričke, kognitivne, socijalne i emocionalne vještine. Kao i Pikavica Evica, oni tako postaju motorički spretniji, senzorno zadovoljniji, samostalniji, a time i sretniji. Slikovnica, koju je ilustrirao Mario Šimić, podjednako je namijenjena djeci i odraslima, a njen dio je i mali poster s opisima senzo-motoričkog razvoja djeteta od rođenja do prve godine života, koje je sastavila Ivana Štedul.

 

O ZECU KOJI SE VOLIO SMIJATI

O ZECU KOJI SE VOLIO SMIJATI

Grigor Vitez, Peter Škerl (ilustr.)

Ibis grafika

Opis 

Knjiga pod nazivom O zecu koji se volio smijati nazvana je po jednoj od tri priče koje se nalaze u ovoj zbirci. Preostale dvije su Olovka iz sna te Priča o Suncu, koju je Bodo po svoj prilici izmislio. Sve tri prvotno su bile objavljene u knjizi priča za djecu Bajka o glinenoj ptici, a u ovom izdanju ponovno su oživjele uz živopisne ilustracije koje je izradio slovenski ilustrator Peter Škerl. Ove priče Grigora Viteza, začetnika moderne književnosti za djecu, sadrže elemente čudesnosti i fantastičnoga. Prva, naslovna, O zecu koji se volio smijati govori o zecu koji je bio drugačiji od ostalih i to mu nije nimalo smetalo pa je zbog svoje različitosti čak postao slavan. Druga i najduža priča zove se Olovka iz sna, o olovci koja piše zadaće, ali i tajne o kojima djeca ne žele uvijek govoriti. U trećoj priči, nazvanoj Priča o Suncu, koju je Bodo po svoj prilici izmislio isprepliće se stvarno i nestvarno, čuda prirode nadograđuju se dječjom maštom. Knjiga je bila među nominiranima za nagradu Libar za vajk na 24. Sa(n)jam knjige u Istri.

 

 

SAN LJETNE NOĆI

SAN LJETNE NOĆI

Zoran Ferić, Dominik Vuković (ilustr.)

V.B.Z.

Opis

Predškolac Dado provodi vrijeme s tatom dok mu je mama u bolnici. Poteškoće s kojima se susreće već kao mali dječak potiču ga na zamišljanje izvanzemaljaca i bića na drugim planetima. Bolničke sobe i hodnici u njemu bude čuđenje, kojim stvara nove svjetove i život u svojoj mašti. Zoran Ferić ovom je dječjom pričom, obogaćenom ilustracijama Dominika Vukovića, započeo niz priča u kojima će obraditi situacije s kojima se suočavaju današnja djeca, poput smrti bliske osobe, razvoda roditelja ili pak statusa među vršnjacima.

 

 

HIROVITA MARA I BRBLJAVA ARA

HIROVITA MARA I BRBLJAVA ARA

Tatjana Pokrajac-Papucci

Iris Illyrica

Opis

Mara je voljela svoju baku, ali nije joj voljela odlaziti u posjete vikendom. Kod bake nije imala društvo za igru, a i bakine priče već je mnogo puta čula. No, život bake i Mare promijenila je jedna papiga koju je baka kupila svojoj dragoj unučici. Iznenadni posjet baki promijenio je Marine osjećaje prema bakinim pričama i papigi Ari. Hirovitu Maru i brbljavu Aru riječima je u knjizi opisala nagrađivana spisateljica za djecu Tatjana Pokrajac-Papucci, a oslikala ilustratorica Željka Mezić.