TONKA ĆE SUTRA

TONKA ĆE SUTRA

Jelena Pervan, Vanda Čižmek (ilustr.)

Semafora 

Opis

Zašto oprati zube, napisati zadaću, prošetati psa, doručkovati...danas, kad se sve to može učiniti sutra, misli mudra prvašica Tonka. Sutra je bolje i pametnije od danas, kaže Tonka, koju, osim mame i tate, ni baka i dida u početku nikako ne mogu nagovoriti da prestane odgađati. Sve svoje obaveze bi možda Tonka i uspjela riješiti sutra da se za nju nisu već danas zakačili sutrići pa je malo-pomalo krenula u akciju njihovog uklanjanja. Kako (ne)dobiti dosadne sutriće i kako ih se riješiti uz pomoć obitelji ako već stignu, uzbudljivom pričom opisala je Jelena Pervan, a korak po korak oslikala Vanda Čižmek.  

 

 

ZLATAROVO ZLATO

ZLATAROVO ZLATO

Tanja Konforta, Zdenko Bašić (ilustr.)

Spiritoso

Opis

Nadahnuta motivima književnika Augusta Šenoe, objavljena povodom 180. obljetnice njegovog rođenja, već od korica, knjiga Zlatarovo zlato razotkriva magični svijet povijesne i ljubavne priče koja izranja iz daleke prošlosti. Galerija likova – Dora, Jerko, Pavao Gregorijanec, Grga Čokolin, Klara Grubarova...protagonisti su stare pripovijesti koju su najmlađim čitateljima prilagodili autorica teksta i urednica Tanja Konforta te ilustrator Zdenko Bašić. Otkriva se kroz ovu očaravajuću slikovnicu i povijest Zagreba i okolice pa se tu, tekstom i slikom, nalaze priče o crkvi Sv. Marka, Kamenitim vratima, Manduševcu te o Medvedgradu, Samoboru, ali i recept za paprenjake i druge zanimljive pripovijesti. Zlatarovo zlato prvi je hrvatski povijesni roman predstavljen u obliku slikovnice, koji će djeci odškrinuti vrata u uvijek uzbudljiv svijet književnosti i čitanja književnih klasika.

 

SVEMIRSKI TAKSI

SVEMIRSKI TAKSI

Aljoša Vuković, Davor Šunk (ilustr.)

VBZ

Opis

Tko nije poželio biti astronaut kao dijete? Skoknuti raketom malo do Kumove slame, Mjeseca, Saturna, zvijezde Danice ili Sjevernjače pa Velikog i Malog medvjeda? Upravo takav turistički posjet Svemiru nudi slikovnica Svemirski taksi. Svemir je u mašti obišao književnik i glazbenik Aljoša Vuković, a njegove zabavne opise svemirskih prostranstava svojim veselim ilustracijama oživotvorio je ilustrator i dizajner Davor Šunk. Ova edukativna slikovnica vrlo je zanimljiva najmlađima, uvijek radoznalima i zainteresiranima za otkrivanje novih svjetova.

 

 

 

EVA, MALA ŽENA

EVA, MALA ŽENA

Vlasta Golub, Branka Hollingsworth (ilustr.)

Klub prvih pisaca

Opis

Socijalne podjele u suvremenom društvu ne zaobilaze ni tinejdžere pa se s njima suočava i školarka Eva u romanu Eva, mala žena Vlaste Golub. Evu muče problemi tipični za njenu školsku dob poput ocjena, zadaća, druženja, ali i odnos s bolesnom samohranom majkom i poteškoće na koje nailazi kod kuće. Njihova svakodnevica oslikana u romanu dotiče se i socijalnih razlika, između mladih boljeg i lošijeg društvenog statusa, kao i odgovora društvene zajednice na osobne poteškoće pojedinaca. Osim Eve i njene majke, otkrivaju se postupno i drugi zanimljivi likovi: Željkec, Pavica, Paula, Ernest... Roman je ilustrirala Branka Hollingsworth.

 

PISMA NA KRAJU ŠUME

PISMA NA KRAJU ŠUME

Jasna Jasna Žmak, Jelena Oroz (ilustr.)

Oaza Books

Opis

Prva knjiga u novopokrenutoj ediciji nastala je u suradnji dramaturginje Jasne Jasne Žmak i animatorice Jelene Oroz. Pisma na kraju šume priča je o skupini šumskih životinja koje će nam pokazati zašto je važno da znanje bude i ostane slobodno. Kroz neuobičajeni pristup slovima, ali i čitavom jeziku, likovi u ovoj knjizi podsjećaju nas i na važnost prijateljstva i kolektivnog djelovanja nasuprot individualizmu koji je tako agresivno prisutan u suvremenom svijetu. (voxfeminae.net)

PIKAVICA EVICA UPOZNAJE SVIJET

PIKAVICA EVICA UPOZNAJE SVIJET

Ivana Francišković Olrom, Mario Šimić (ilustr.)

Naklada Šumek 

Opis

Ova malena slikovnica nastala je s puno ljubavi i pažnje, a podjednako je namijenjena najmlađima i odraslima. Nastala je u suradnji s vrijednom terapeutkinjom Ivanom Štedul iz tvrtke SenzoGYM, u dobroj namjeri poticanja rane stimulacije kao ključa otvaranja maksimalnih djetetovih potencijala. Primjenom odabranih razvojnih aktivnosti kod najmlađih se potiču senzo-motoričke, kognitivne, socijalne i emocionalne vještine. Najmlađi tako postaju motorički spretniji, senzorno zadovoljniji, samostalniji, a samim time i sretniji. Baš poput naše Pikavice Evice! (Naklada Šumek)

 

O ZECU KOJI SE VOLIO SMIJATI

O ZECU KOJI SE VOLIO SMIJATI

Grigor Vitez, Peter Škerl (ilustr.)

Ibis grafika

Opis 

Knjiga pod nazivom O zecu koji se volio smijati nazvana je po jednoj od tri priče koje se nalaze u ovoj zbirci. Preostale dvije su Olovka iz sna te Priča o Suncu, koju je Bodo po svoj prilici izmislio. Sve tri prvi put bile su objavljene u knjizi priča za djecu Bajka o glinenoj ptici, a sad su ponovno oživjele u nakladi Ibis grafike, uz živopisne ilustracije koje je izradio slovenski ilustrator Peter Škerl. Priče Grigora Viteza, začetnika moderne književnosti za djecu, bile su rijetko ponovno objavljivane, a ove tri sadrže elemente čudesnosti i fantastičnoga. Prva, naslovna priča, O zecu koji se volio smijati, govori o zecu koji je bio drugačiji od ostalih i to mu nije nimalo smetalo pa je zbog svoje različitosti čak postao slavan. Druga i najduža priča zove se Olovka iz sna, o olovci koja piše zadaće, ali i tajne o kojima djeca ne žele uvijek govoriti. U trećoj priči, nazvanoj Priča o Suncu, koju je Bodo po svoj prilici izmislio, isprepliće se stvarno i nestvarno, čuda prirode nadograđuju se dječjom maštom. Knjiga je bila među nominiranima za nagradu Libar za vajk na 24. Sa(n)jam knjige u Istri.

 

 

SAN LJETNE NOĆI

SAN LJETNE NOĆI

Zoran Ferić, Dominik Vuković (ilustr.)

V.B.Z.

Opis

Predškolac Dado provodi vrijeme s tatom dok mu je mama u bolnici. Poteškoće s kojima se susreće već kao mali dječak potiču ga na zamišljanje izvanzemaljaca i bića na drugim planetima. Bolničke sobe i hodnici u njemu bude čuđenje, kojim stvara nove svjetove i život u svojoj mašti. Zoran Ferić ovom je dječjom pričom, obogaćenom ilustracijama Dominika Vukovića, započeo niz priča u kojima će obraditi situacije s kojima se suočavaju današnja djeca, poput smrti bliske osobe, razvoda roditelja ili pak statusa među vršnjacima.