ZDENKO BAŠIĆ

ZDENKO BAŠIĆ

Biografija 

Rođen je u Zagrebu 1980., gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 10-minutnim lutkarskim filmom Priča o snijegu – Anđeli u snijegu te je dobio nagradu za najuspješnijeg diplomanta. Pored animiranog filma i režije, bavi se ilustracijom i dosad je ilustrirao više autorskih knjiga za koje je dobio mnoga priznanja. Za svoj rad na autorskim knjigama Priča o čokoladi, Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene dobio je književne nagrade Kiklop. Nagradu Grigor Vitez za ilustraciju dobio je 2009. i 2014., a 2011. posebno priznanje za cjelokupnu realizaciju knjige kao sklada dizajna, ilustracija i teksta te visoku estetsku vrijednost. Svoje ilustracije izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Zagrebu, Bratislavi, Teheranu, Japanu...Godine 2012. upisan je na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List). Za svoj debitantski animirani film Guliver (2009.) dobio je posebnu diplomu stručnog žirija na Animateci u Ljubljani, Grand prix na Danima hrvatskog filma, nagradu Oktavijan za najbolji animirani film na DHF-u te nagradu za najbolji kratki film na Libertasu, međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku. Za animirano-igrani film Vesla 2012. dobio je Zlatnu medalju UNICA-e, Svjetskog festivala neprofesionalnog filma. Na ovogodišnjem Monte Libriću predstavlja se knjigom Zlatarevo zlato, nastalom u koautorstvu s Tanjom Konforta, prema motivima istoimene knjige Augusta Šenoe. 

 

VANDA ČIŽMEK

VANDA ČIŽMEK

Biografija 

Rođena je 1974. godine u Zagrebu. Nakon Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, završila je zagrebački Grafički fakultet, smjer Tehničko-tehnološko oblikovanje grafičkih proizvoda. Od 2004. godine radi na oblikovanju vizualnih identiteta, web stranica, časopisa i magazina, reklamnih kampanja, osmišljavanju i oblikovanju sustava grafičkih standarda te vođenju projekata vizualnih komunikacija. Aktivno se bavi ilustracijom za djecu i mlade, članica je ULUPUH-a, HDLU-a te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Ilustrirala je brojne knjige za djecu i odrasle, slikovnice, dječje časopise, bilježnice i slikovni udžbenik engleskog jezika za djecu predškolskog uzrasta Linny`s little lessons 1 i 2. Sudjelovala je na domaćim i međunarodnim izložbama u Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Pazinu, Beogradu, Subotici, Bratislavi...Bila je finalistica nagrade Ovca u kutiji stručnog žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2016./2017. godini, dobila je pohvalu Nagrade Grigor Vitez, dobitnica je nagrade Ovca u kutiji dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2015./2016. godini za slikovnicu Silvije Šesto Sirup protiv mačjeg kašlja te posebnog priznanja šestog Hrvatskog biennala ilustracije, održanog 2016. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori. Vanda Čižmek živi i radi u Zagrebu. Na ovogodišnjem Monte Libriću predstavlja se kao ilustratorica knjigom koju je napisala Jelena Pervan Tonka će sutra. 

 

 

ZORAN FERIĆ

ZORAN FERIĆ

Biografija

Rođen je u Zagrebu 1961. godine. Među najistaknutijim je hrvatskim piscima srednje generacije, voljen i čitan, nagrađen svim većim strukovnim i državnim nagradama. Predaje hrvatski jezik u jednoj zagrebačkoj gimnaziji. Prvu knjigu, priče Mišolovka za Walta Disneyja,objavio je 1996. Četiri godine kasnije i drugu, naslova Anđeo u ofsajdu. Romane Smrt djevojčice sa žigicama, Djeca Patrasa i Kalendar Maja, objavljuje jedan za drugim, 2002., 2005. i 2011. Kalendar Maja etablirao ga je pri vrhu nacionalne književnosti. Prevođen je na nekoliko jezika. Poigravanje kompleksom hipohondrije, sklonost grotesknome i bizarnom, Ferića uz paradoksalnu blagost njegova iskaza, čine originalnim i posebnim. Svojim je stavovima o bolesti, starenju i odstupanjima od uobičajenih normativa, koje iznosi i u svojim novinskim tekstovima, izvršio utjecaj i na društvena, a ne samo na književna kretanja u zemlji. Na Libriću se predstavlja knjigom San ljetne noći, koju je ilustrirao Dominik Vuković. (foto: ©Sa(n)jam knjige u Istri)

 

IVANA FRANCIŠKOVIĆ OLROM

IVANA FRANCIŠKOVIĆ OLROM

Biografija

Rođena je u Karlovcu 1979. godine. Studirala je dramaturgiju, radila u karlovačkom kazalištu, pisala za tv serije, vodila eko udrugu i volontirala. Prije osam godina počele su nastajati prve priče o Smotancima, a do danas su objavljeni roman Lagane laži, slikovnice Čudak Šumek, Prgava Vera, Tamo negdje, Ispod vode te ilustrirana priča Pohapanac. Prema priči slikovnice Čudak Šumek u ljeto 2018. godine nastala je istoimena kazališna predstava u režiji Morane Dolenc i koprodukciji Kotar teatra i kazališta Mala scena.  Sve priče o Smotancima ilustrirala je Gordana Ivković s kojom je, kako kaže autorica, veže "dugogodišnje prijateljstvo, ljubav prema psima, divljinama i knjigama te iščašen pogled na priče, odrastanje i svijet". Prošle je godine objavljena prva priča iz serijala Pikavci. To je slikovnica o malenoj Pikavici Evici, nastala u suradnji s tvrtkom SenzoGYM, posvećenoj poticanju ranog i urednog senzomotoričkog razvoja kod djece. Slikovnicu o Evici ilustrirao je Mario Šimić, a Evica, s kojom se autorica predstavlja na Libriću,već ove godine dobit će svoj nastavak.  Prije dvije godine pokrenula je Nakladu Šumek, "mjesto gdje rastu dobre priče". Živi i radi u Karlovcu. (foto: ©Dario Olrom) 

 

VLASTA GOLUB

VLASTA GOLUB

Biografija

Rođena je u Virovitici gdje je završila srednjoškolsko obrazovanje. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je kroatistiku, ali već punih dvadeset i sedam godina profesionalno je zaposlena kao glumica u Kazalištu Virovitica. U dugogodišnjoj karijeri ostvarila je više od sedamdeset uloga. Igrala je u predstavama za djecu i odrasle. Uz kazalište, uvijek je gajila ljubav prema književnosti pa 2016. godine šalje rukopis svoga romana namijenjena tinejdžerima O ljubavi, spletkama i svemu pomalo na natječaj Zvonko Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Rukopis je proglašen najboljim u konkurenciji od šezdesetak pristiglih i objavljen iste godine. Ministarstvo kulture svrstalo ga je među najbolja književna ostvarenja za 2016. godinu. Drugi roman, Eva, mala žena, koji predstavlja na Libriću, objavljen joj je u lipnju 2018 godine. Trenutno piše novi roman, opet namijenjen mladima. (foto: ©Vlasta Golub)

 

TANJA KONFORTA

TANJA KONFORTA

Biografija

Rođena je u Šibeniku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Sve čime se u životu bavila, vezano je uz knjigu, čitanje i pisanje. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku, komparativnu književnost i bibliotekarstvo te apsolvirala teatrologiju. U Osnovnoj školi Cvjetno naselje poučava djecu hrvatskome jeziku, pokušava razviti njihov interes za pisanu riječ i osjećaj za jezično izražavanje. Za izdavačku kuću Profil lektorira i korigira beletrističke i publicističke naslove od 2002. godine. U istoj je kući nekoliko godina uređivala školska izdanja, a kasnije bila recenzentica. Surađivala je i s drugim izdavačkim (Školska knjiga, Fokus, Znanje) i prevoditeljskim kućama. Stalna je suradnica nakladničke kuće Spiritoso na projektu Knjiga kao autentični kulturni suvenir u okviru kojeg je uredila prvi prijevod romana Zlatarovo zlato Augusta Šenoe na engleski jezik i opremila ga zanimljivostima za strane turiste. Autorica je teksta slikovnice Zlatarovo zlato prema Šenoinim motivima i idejni začetnik projekta približavanja hrvatskih književnih klasika i legenda djeci. Živi u Zagrebu.

 

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI

Biografija

Rođena je 1957. godine, živi u Rovinjskom Selu. Pjesnikinja te najpoznatija i najplodnija spisateljica za djecu u Istri. Piše na standardnom hrvatskom jeziku i čakavskom dijalektu. Već s prvom knjigom, Stonoga Bosonoga, ilustriranom zbirkom poezije za djecu, pobijedila je na međunarodnom književnom natječaju Parole senza frontiere – Riječi bez granica. Zbirka poezije Mašta čini svašta pisana je književnim jezikom i čakavskim narječjem, s prijevodom na talijanski jezik. Višestruko je nagrađivana autorica. Priči Kako je tuga postala radost 2017. godine dodijeljena je treća nagrada stručnog žirija Međunarodnog književnog natječaja Internationaler Kinder und Jugendbuchwettbewerb (Austrija). Iste godine godine objavljena joj je dvojezična priča Andana i bijeli Jure - mala priča o Rovinju. Na 4. Festivalu dječjih umjetnosti FEDU – Sarajevo 2018, bajci Karakol je gol dodijeljena je Planeta Bajka – 1. nagrada za najljepšu bajku 2018. godine. Stotinjak radova objavljeno joj je u dječjim časopisima Smib, Radost, Zvrk, Tintilinić...Njeni radovi nalaze se u udžbenicima za sve niže razrede osnovne škole. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Na 10. Libriću predstavila je knjigu Iščen bičve u programu Libar po našu, a ove godine predstavlja se s knjigom Hirovita Mara i brbljava Ara. 

 

MARIO ŠIMIĆ

MARIO ŠIMIĆ

Biografija

Rođen je 1979., živi i radi u Karlovcu. Voli priče, bajke i knjige. Zato je postao knjižničar. Uz knjižničarstvo, studirao je komparativnu književnost i indologiju. Mario crta i izrađuje svakakve drangulije. Svoje radove izlagao je uglavnom po knjižnicama. Ilustracije za Pikavicu Evicu prve su mu ilustracije za slikovnicu i ujedno prva suradnja s Ivanom Francišković Olrom. (foto: ©Mario Šimić)

PETER ŠKERL

PETER ŠKERL

Biografija

Peter Škerl (1973.) diplomirani je grafički dizajner i ilustrator. Iako je autor mlađe generacije, ima bogat ilustratorski opus. Pokazao je talent na raznim natjecanjima već kao učenik osnovne škole. Kao srednjoškolac napravio je kratki crtani film Tri gosenice (Tri gusjenice) i ilustrirao časopise. Na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani ilustraciju je razvio u kreativnu, oblikovnu i maštovitu cjelinu. Kod ilustracija knjiga koristio je razne tehnike slikanja i njihove kombinacije u razvoju prepoznatljivog umjetničkog izraza. Sudjelovao je u kazališnim i lutkarskim predstavma, u početku kao glumac amater, kasnije kao autor likovnih rješenja. U svom dugom, 25-godišnjem ilustratorskom radu imao je brojne izložbe i dobitnik je mnogih nagrada, a jedna od njih stigla je 2012., najveća slovenska nagrada Hinko Smrekar, za ilustraciju knjige Močvirniki. S njom je 2014. sudjelovao i na međunarodnoj izložbi ilustratora u sklopu sajma knjiga u Bologni. Na Libriću se predstavlja ilustracijama knjige priča O zecu koji se volio smijati, autora Grigora Viteza, koja je bila među nominiranima za nagradu Libar za vajk na 24. Sa(n)jam knjige u Istri. (foto: © Peter Škerl)

 

DAVOR ŠUNK

DAVOR ŠUNK

Biografija

Rođen je 1970. u Virovitici. Nakon studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu bio je art direktor i mentor ilustratorima u Školskoj knjizi, potom dizajner u Design Systemu i Akter publicu te voditelj vlastitoga studija vizualnih komunikacija Definicija, da bi posljednjih godina nastavio samostalno djelovati kao crtač, dizajner, scenograf, fotograf, filmaš, animator i pisac. Odrastao je uz stripove, čitajući ih i crtajući. Vodi škole stripa i stop animacije diljem Hrvatske, uključujući i Monte Librić. Organizator je strip-festivala Fra Ma Fu u Virovitici. Autor je više maskota za dječje projekte, grafičke mape Distinctive life, te knjiga Sitna proza, Svijet oko puta i Sretan svijet. Na 10. Monte Libriću već je sudjelovao sa strip-romanom Album Tomica.  Dobitnik je nagrade Kiklop. Na Libriću se predstavlja knjigom Svemirski taksi, nastalom u koautorstvu s Aljošom Vukovićem. 

GRIGOR VITEZ (1911. - 1966.)

GRIGOR VITEZ (1911. - 1966.)

Biografija

Veliki hrvatski pisac i pjesnik, danas se smatra začetnikom moderne hrvatske književnosti za djecu. Radio je kao učitelj, u Ministarstvu prosvjete, kao književni urednik, tajnik Društva hrvatskih književnika te prevoditelj slovenskih, ruskih i francuskih pisaca. Pisao je prije svega priče i pjesme za djecu, a njegova su djela česta u školskim čitankama. Uvođenje dječje vizure, lirizam te bogat, inovativan i neposredan izraz, za koji je nadahnuće često pronalazio u tradiciji usmene narodne poezije, odlike su Vitezova poetskog opusa za djecu. Raznovrstan tematsko-motivski svijet uvelike je nadahnut autorovim svijetom djetinjstva, u kojem vladaju vedrina, optimizam i humanost. Unio je brojne jezične, izražajne i stilske novosti u poeziju za djecu, što je nadahnulo druge, kasnije, književnike, ali i skladatelje. Najprije su mu objavljene slikovnice Medvjed kao pudar i Dva pijetla (1951.), zatim Tko će s nama u šumicu, Maksimir, Čudna škola, Ogledalce, A zašto ne bi…Igrokaz Plava boja snijega nekoliko je puta bio postavljen na kazališnu scenu. U razdoblju od deset godina tiskano mu je čak sedam zbirki poezije za djecu: Prepelica (1956.), Sto vukova i druge pjesme za djecu (1957.), Kad bi drveće hodalo (1959.), Jednog jutra u gaju (1961.), Iza brda plava (1961.), Hvatajte lopova (1964.), Gdje priče rastu (1965.) i Igra se nastavlja (postuhmno, 1967.). Zbirke poezije prevedene su mu na dvadesetak stranih jezika. Po Grigoru Vitezu nazvana je godišnja nagrada za najuspješnija književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu autora koji žive i djeluju na području Hrvatske, utemeljena 1967. godine. Na Monte Libriću predstavljamo njegove tri priče sakupljene u knjigu O zecu koji se volio smijati (Ibis grafika, 2018.), s ilustracijama Petera Škerla. (Foto: Knjižnice grada Zagreba) 

 

ALJOŠA VUKOVIĆ

ALJOŠA VUKOVIĆ

Biografija

Rođen je 1970. godine u Šibeniku. Pjesnik i glazbenik. Oko 400 zagonetki i pjesama za djecu objavljeno mu je u časopisima Smib, Modra lasta, Književnost i dijete te Radost. Dosad je objavio 15 knjiga i četiri slikovnice. Dobitnik je brojnih nagrada na području književnosti za djecu i haikua. Dobio je nagradu Ovca u kutiji  za najbolju hrvatsku slikovnicu 2011. godine, a bio je i u užem izboru za nagradu Grigor Vitez. Njegova druga velika strast je glazba pa je u suradnji s Antom Stošićem koautor glazbe za kazališne predstave Zdenke Bilušić i animirane filmove Ivane Guljašević. Surađivao je s brojnim klapama, zborom predškolaca Cvrčak te sa šibenskim kantautorom Kristijanom Gojom. Na Libriću se predstavlja knjigom Svemirski taksi, koju je ilustrirao Davor Šunk. (foto: ©Ivana Antić Stošić)

 

 

JASNA JASNA ŽMAK

JASNA JASNA ŽMAK

Biografija

Puljanka sa zagrebačkom adresom, dramaturginja, spisateljica i scenaristica. Docentica je na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirala. Kao dramaturginja surađivala je s redateljima Borutom Šeparovićem (Timbuktu, 55+) i Oliverom Frljićem (Buđenje proljeća, Leksikon YU mitologije). Objavila je dva teksta za izvedbu (Samice, 2011, INK; Istovremeno drugi, 2012., Emanat), jednu proznu knjigu (Moja ti, 2015., Profil), jednu slikovnicu (Pisma na kraju šume, 2018, Oaza) i niz kratkih priča u regionalnim časopisima i zbornicima. Radovi su joj prevođeni na engleski, talijanski, njemački, makedonski i slovenski jezik. Surađuje s feminističkim portalima VoxFeminae, MUF i Libela, te kulturnim portalima Vizkultura i Kulturpunkt. Neke njene priče nalaze se na: mojati.tumblr.com i cudnamjesta.tumblr.com. Kao scenaristica surađivala je s redateljima Igorom Bezinovićem, Radislavom Jovanovom Gonzom, Ivanom Škrabalo i Ivanom Faktorom. Jedna je od osnivačica portala hrvatske drame Drame.hr i Dramaturškog kolektiva. Uz scenarije i dramske tekstove objavljuje i kratke priče i kritičke tekstove. Na Libriću predstavlja ilustriranu knjigu Pisma na kraju šume, nastalu u suradnji s animatoricom Jelenom Oroz. (foto: ©Hana Grgić)