Vibor Juhas, autor ilustracije Monte Librića

Svestrani umjetnik Vibor Juhas, rođen u Puli 1982. godine, u Puli je odrastao i tu se bavi svojim kreativnim radom koji obuhvaća ilustraciju, animaciju, glazbu i film, ali i edukaciju jer svoje znanje rado prenosi mladim generacijama. Dugi niz godina surađuje sa Sa(n)jam knjige u Istri te s Monte Librićem, za koji je osmislio ovogodišnju ilustraciju, nadahnutu temom grada. Na Libriću, će već tradicionalno, održati i kreativne radionice na kojima će ovog puta učenicima pokazati kako umjetnički utjeloviti zamišljanja grada.

- Poigrao sam se malo temom grada i djece koja ga prilagođavaju, unaprjeđuju - pa ga samim time čine pristupačnim i privlačnim došljacima, posjetiteljima, novoj djeci, novim ljudima - kao i sam Monte Librić, rekao je Vibor o svojoj ilustraciji.

Kreirao je više glazbenih spotova te dugometražni dokumentarni film Monteparadiso 20. Film o članovima Monteparadiso udruge i njihovom procesu stvaranja jednog od najpoznatijih underground festivala na svijetu nastao je 2012. godine u suradnji sa Monteparadiso kolektivom te je nakon pulske premijere u Puli gostovao na raznim festivalima u Hrvatskoj i okolici. Svoj prvi kratki igrani film No Way Out Vibor je završio 2011. godine. Također, režirao je i animirao kratkometražne animirane filmove Cijena ugljena (2016.), koji je prikazan lani na Monte Libriću, i Zarobljenici ugljena (2017). Ilustrirao je dječje knjige Strahosmijeh (2012., tekst - Vanja Marković), Ponoć u Parku 52 (2014., tekst - Vanja Marković), Gladijatori - igraj se i uči (2016., tekst - Milena Joksimović). Autor je interaktivne slikovnice Žive razglednice Pule, u suradnji s Manuelom Šumbercem, za koju je tekst napisao Miljenko Jergović. Vibor je dizajnirao i animirao scenografiju za predstavu Vampirska kronika - Jure Grando (2016., režija - Damir Zlatar-Frey), koja je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta 2016. za najbolju scenografiju. Ujedno, autor je brojnih animiranih spotova za razne manifestacije i kazališne predstave. Od 2014. godine vodi radionicu izrade animiranog filma u sklopu Pula Film Festivala.