Più che una storia – Bogatstvo dvojezičnosti

            Dvojezičnost je i ove godine jedno od prepoznatljivih obilježja Festivala dječje knjige Monte Librić. Time se već kod najmlađeg uzrasta potiče multikulturalnost, spajajući, kroz dvojezične programe, dvije kulture i različite poglede sjedinjene kroz zajednički cilj – razvijanje ljubavi prema knjizi, ali i drugim umjetnostima. Talijanski programi i radionice održavaju se pod zajedničkim nazivnikom Più che una storia u suradnji sa Zajednicom Talijana Pula, u čijem se prostoru, poznatom pulskom Circolu, održava Monte Librić. Talijanski program vrlo je bogat, maštovito su ga osmislile selektorice Tamara Brussich i Liana Diković. Svoje zanimljive knjige predstavlja troje renomiranih talijanskih autora, održavaju se kreativne i edukativne radionice, kazališne predstave te projekcije filmova.

            Na Pikniku s autoricom knjigu Io e Mercurio (Merkur i ja) predstavit će Emanuela Nava iz Milana, koja je već objavila stotinjak naslova za djecu i mlade, a osim po stranicama knjiga, voli putovati po svijetu otkrivajući bogatstva drugih kontinenata. Zajedno s Bakom Librić ova autorica ispripovijedat će i svoju Priču za laku noć. Fabrizio Altieri iz Pise, pisac i edukator, koji svoja znanja i strast za pisanjem rado prenosi mladim generacijama, na Pikniku pak predstavlja knjigu Ridere come gli uomini (Smijati se kao ljudi). Spisateljica i prevoditeljica, stručnjakinja za dječju književnost Manuela Salvi predstavlja knjigu Famiglie e altri scompigli (Obitelji i ostale zavrzlame). Ista autorica održat će i radionicu za nastavnike pod nazivom Emozioni scomode e tabù (Neugodne emocije i tabu teme).

Kreativne radionice su Una farfalla a Pola (Leptirić u Puli), koju vode članovi udruge Piccoli terremoti te Pale solo al mondo (Pale sam na svijetu), pod vodstvom Teatra Naranča. U programu F kao film, u kinu Valli bit će prikazan animirani film Gatta Cenerentola (Mačka Pepeljuga) i fantasy film Edhel. Svoja izdanja na Libriću, već tradicionalno, predstavit će i talijanski nakladnici.

Pokrovitelji talijanskog programa 12. Monte Librića su Grad Pula, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije putem Talijanske unije iz Rijeke.