Volim grad -  tema Monte Librića

 

Dragi prijatelji,  

            ovogodišnji, dvanaesti Monte Librić tematski smo posvetili gradu. Pula je grad na sedam brežuljaka, odzvanja stih himne Librića dok se svakog proljeća osmo pulsko brdo, brdo dječjih knjiga gradi uz stare gradske zidine, iza Herkulovih vrata, najstarijeg ulaza u Pulu izgrađenog u davno rimsko vrijeme. Ujedno, ovaj mali-veliki Festival dječje knjige bit će uvertira u Sa(n)jam knjige u Istri koji ove godine slavi važnu 25. obljetnicu i također je posvećuje svome gradu, Puli. Librić je iznikao upravo iz Sajma, gdje i dalje ima svoj kutak, te iz velebnog prostora nekadašnjeg Marine Kasina, kreativni put nastavio u Zajednici Talijana Pula - Circolo. 

            I kao što se u Puli susreće staro i novo, povijesno nasljeđe sa suvremenim dostignućima, tako i Librić povezuje knjigu s drugim medijima i umjetnostima. Bavili smo se već ilustracijom, pokretom, zvukom, lutkarstvom, lani i animacijom. Ove godine tematski i programski ispitat ćemo viđenje grada dječjim očima. Grad njegovi žitelji doživljavaju svim osjetilima pa su i izražaji o njemu raznoliki. Svatko nosi svoju mapu grada u sjećanju, kao i u zamišljanjima kakav bi on sve još mogao biti. Šetnje po gradskim ulicama i trgovima, pogledi s obale i uzvisina, zvukovi koraka i morskih valova, mirisi i boje gradske tržnice pretvaraju se u knjigu, animaciju, ilustraciju, kazališnu predstavu, kreativnu radionicu... Grad se čita, ali grad se i piše, slika, uvijek ponovno njegovi prizori oživljavaju na papiru, na ekranu, na sceni... Monte Librić je, kao i Pula, dvojezičan, hrvatski i talijanski, pa će se i ove godine u suradnji sa Zajednicom Talijana Pule ispreplitati programi na hrvatskom i talijanskom jeziku.

            Librić će tako, kao što to čini i knjiga, povezati različite medije. Zajedno s domaćim i stranim autorima propitat će kakvu grad, kao česta tema u književnosti, ima ulogu u današnjoj domaćoj i svjetskoj produkciji knjiga. U izložbeno-prodajnom dijelu svojim će se izdanjima predstaviti brojni nakladnici s naslovima na hrvatskom i talijanskom jeziku. Okupit će se opet na Libriću mnoštvo priznatih autora iz hrvatskog i talijanskog govornog područja, uz brojne programe – promocije knjiga, kazališne predstave i filmske projekcije te kreativne radionice.

Dobro došli!