IVANA ADLEŠIĆ PERVAN

IVANA ADLEŠIĆ PERVAN

Biografija

Rođena je 17. travnja 1980. godine u Đakovu. Godine 2013. s obitelji se iz Zagreba seli u Jakšić, selo nadomak Požege, gdje od tada radi kao nastavnica engleskog jezika. Osim romana piše kratke priče i poeziju za djecu. Ivana Adlešić Pervan na sceni književnosti za mladež javila se relativno nedavno. Njezin prvijenac Stepenice do neba objavljen je 2016. godine u Biblioteci za poticanje čitanja Školske knjige, a od samog je pojavljivanja naišao na izuzetno dobre kritike i struke i publike.

Na Međunarodnome natječaju za kratku ljubavnu priču Moje drago serce za najbolju kratku ljubavnu priču, nadahnutim oproštajnim pismom Petra Zrinskog supruzi Katarini, Ivana je pobijedila pričom Struja, za koju je u ožujku 2019. primila Prvu nagradu Stjepko Težak, koju su 2014. utemeljili Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Grad Ozalj.

IZABELA BILIĆ-ROVIS

IZABELA BILIĆ-ROVIS

Biografija

Rođena je 1969. godine u Puli. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer marketing, stekla je zvanje diplomirane ekonomistice, a na Pedagoškom fakultetu u Puli diplomirala je predškolski odgoj s temom „Glina kao medij dječjeg stvaralaštva” pod mentorstvom akademske slikarice prof. Vere Kos Paliska. Pokrenula je Udrugu Legengrad i program Glinaonice – dječje keramičke radionice. Intenzivno se bavi pedagoškim radom koristeći i glinu kao poticaj za dječje stvaralaštvo. Članica je hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon i Matice hrvatske. Radi kao odgojiteljica u fažanskom Dječjem vrtiću Sunce. Autorica je zavičajne zbirke pjesama „Čakavčice” i zavičajnog kalendara „Čalendar”, te zbirke pjesama „Odgonetke”. Najviše voli stvarati u ozračju svog doma i u prirodi. Živi u Puli sa suprugom i njihovo petoro djece.

IVANA BODROŽIĆ

IVANA BODROŽIĆ

Biografija

Ivana Bodrožić, rođena je 1982. godine u Vukovaru,  opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu, a magistrirala na studiju filozofije i kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zbirku poezije Prvi korak u tamu objavljuje 2005. godine za koju biva nagrađena na uglednom pjesničkom nagradom Goran za mlade pjesnike. Za istu zbirku dobiva nagradu Matice Hrvatske Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Poeziju objavljuje u raznim književnim časopisima; Vijenac, Quorum, Poezija, te biva uvrštena u antologiju suvremene hrvatske poezije Utjeha kaosa Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica, kao i u antologiju Damira Šodana Drugom Stranom. Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike, a prijevod cjelovite zbirke Prvi korak u tamu izašao je na španjolskom jeziku. Roman Hotel Zagorje izlazi 2010. godine, a za njega je nagrađena brojnim nagradama i priznanjima.

JELENA BREZOVEC

JELENA BREZOVEC

Biografija

Rođena je 1980. godine u Varaždinu. Diplomirala je sociologiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te je nakon studija neko vrijeme radila u struci. Crtanje joj je dugo vremena bio samo hobi, sve do 2008. godine kada postaje suosnivačica izdavačke tvrtke Evenio d.o.o., specijalizirane za tiskane i digitalne proizvode za djecu. 2010. godine upisuje tečaj Grafičkog dizajna u Školi informatike Ivora te od tada se aktivno bavi digitalnom ilustracijom, s fokusom na dječju ilustraciju. Do sad je ilustrirala više od 30 slikovnica za djecu. Osim za potrebe vlastite tvrtke, radi kao ilustrator za druge domaće i strane klijente. Živi i radi u Varaždinu.

HRVOJE HITREC

HRVOJE HITREC

Biografija

Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943., gdje je diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, Hitrec podjednako uspješno piše za odraslu čitateljsku publiku i za djecu. Najveći književni uspjeh postigao je pišući za djecu – Smogovci, Smogovci i strašni Bongo, Smogovci i biće iz svemira, Zbogom, Smogovci i Smogovci u ratu. Prema tom je petoknjižju snimljena najdulja serija za mladež u povijesti hrvatske televizije. Od literature za djecu svakako treba spomenuti roman Eko Eko, knjige Pahuljica, Tomislav i Adriana, Dan kada se rodio Isus (sve u suradnji s ilustratorom Radovanom Domagojem Devlićem), niz knjiga o Petrici Kerempuhu (u suradnji s ilustratorom Ivicom Antolčićem), novi kratki roman Matko na štakama, posvećen djeci stradaloj u prometu, te Humandel.
Unutar opusa namijenjenoga mladeži, ali i odraslim čitateljima, poseban ciklus čine preradbe klasičnih djela hrvatske književnosti – Priča o Osmanu, Priče iz Držića, Najljepše priče hrvatske renesanse i Priče iz hrvatske starine (17. i 18. stoljeće). Mladeži je Hitrec namijenio i svoju Hrvatsku povjesnicu, originalnu sintezu hrvatske povijesti. Unutar toga dijela opusa pojavljuju se i Zagrebačke legende, od kojih su neke uvrštene i u ovu knjigu. Dobitnik je niza važnijih književnih nagrada – Ksaver Šandor Gjalski, Ivana Brlić-Mažuranić i Grigor Vitez, a djela su mu prevedena na mnoge jezike.

MARKO JOVANOVAC

MARKO JOVANOVAC

Biografija

Marko Jovanovac, dizajner, ilustrator i tipograf, cijeli život crta, a znatan dio profesionalnog opusa namijenjen mu je za najmlađe. Otac je dvoje djece koja su kroz proces stvaranja slikovnice sudjelovala kao “strogi” kritičari.  Zašto ne volim proljeće druga je slikovnica koju je ilustrirao.

SVJETLAN JUNAKOVIĆ

SVJETLAN JUNAKOVIĆ

Biografija

Svjetlan Junaković rođen je u Zagrebu 23. siječnja 1961. Diplomirao je kiparstvo 1985. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Svojim radovima prisutan je na značajnim izložbama diljem svijetu. 
Samostalno je izlagao u Mexicu, Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji… Nagrađivan je u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Autor je lutaka i scenografija za tri predstave u Sloveniji i animiranog filma. Predaje ilustraciju na internacionalnoj ljetnoj školi u Sarmedeu (Treviso, Italija), a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pročelnik je i predavač na grafičkom odsjeku.

Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane desecima međunarodnih nagrada. Za knjigu Gran libro de los retratos de animales (OQO editora, Španjolska) nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008., te za najbolju knjigu u Španjolskoj 2007. i u Italiji 2008. Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Cristian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Junakovićev animirani film Moj put, u produkciji Bold studija iz Zagreba proglašen je za najbolji film na Hrvatskom festivalu animiranog filma. Moj put sudjeluje na festivalu u Annecyu te na još stotinjak festivala diljem svijeta. Od 2016. godine ekskluzivno objavljuje knjige za The Magic Elephant Books, izdavača iz Kine.

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI

Biografija

Rođena je 1957. godine, živi u Rovinjskom Selu. Pjesnikinja te najpoznatija i najplodnija spisateljica za djecu u Istri. Piše na standardnom hrvatskom jeziku i čakavskom dijalektu. Već s prvom knjigom, Stonoga Bosonoga, ilustriranom zbirkom poezije za djecu, pobijedila je na međunarodnom književnom natječaju Parole senza frontiere – Riječi bez granica. Zbirka poezije Mašta čini svašta pisana je književnim jezikom i čakavskim narječjem, s prijevodom na talijanski jezik. Višestruko je nagrađivana autorica. Priči Kako je tuga postala radost 2017. godine dodijeljena je treća nagrada stručnog žirija Međunarodnog književnog natječaja Internationaler Kinder und Jugendbuchwettbewerb (Austrija). Iste godine godine objavljena joj je dvojezična priča Andana i bijeli Jure - mala priča o Rovinju. Na 4. Festivalu dječjih umjetnosti FEDU – Sarajevo 2018, bajci Karakol je gol dodijeljena je Planeta Bajka – 1. nagrada za najljepšu bajku 2018. godine. Stotinjak radova objavljeno joj je u dječjim časopisima Smib, Radost, Zvrk, Tintilinić...Njeni radovi nalaze se u udžbenicima za sve niže razrede osnovne škole. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Na 10. Libriću predstavila je knjigu Iščen bičve u programu Libar po našu, a ove godine predstavlja se s knjigom Hirovita Mara i brbljava Ara.

OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

Biografija

Olja Savičević Ivančević prvu zbirku pjesama "Bit će strašno kada ja porastem“ objavila je još u osnovnoj školi. U međuvremenu je napisala desetak knjiga, uglavnom za odrasle, koje su objavljene u mnogim zemljama Europe te u Americi. Za djecu i mlade napisala je slikovnice „Šporki Špiro i neposlušna Tonka“ (ilustrirao Svjetlan Junaković), „Adriana se vratila“ (ilustrirala Imelda Ramović) kao i dramske tekstove za predstave „Moj prijatelj Mačkodlak“, „Som na cilome svitu“, „Legenda o Beskrajnom moru“, „Šporki Špiro i neposlušna Tonka“,„Bolje biti bogat i sretan“  te na desetke kazališnih songova. Dramski tekst predstave „Som na cilome svitu“ prema kojem je nastala slikovnica „Sami na cilome svitu“, nagrađen je nagradom Mali Marulić kao najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.

Više na web stranici: https://oljasavicevic.com/knjige/


SONJA SMOLEC

SONJA SMOLEC

Biografija

Rođena je 1953. godine u Puli. Piše i objavljuje na hrvatskom i engleskom jeziku. Članica je Društva hrvatskih književnika i Društva književnika za djecu i mlade. Bila je urednica časopisa za kulturu i književnost „Spark“, Velika Gorica, a trenutno radi kao urednica časopisa za književnost „Kvaka“. Nekoliko njezinih priča iz knjige "Tajna ima krila", dramski su obrađene i izvedene na Prvom programu Hrvatskog radija, u izvedbi poznatog hrvatskog glumca Pere Kvrgića i članova Dječjeg kazališta iz Zagreba. Piše kratke priče za časopis Modra lasta a za HRT piše Priče za laku noć.

Dobitnica je prestižne međunarodne nagrade za najbolju kratku priču do 100 riječi, napisanu na engleskom jeziku, na natječaju koji je organizirao Museo de la Palabra, Quero, Španjoska, s potporom fondacija Cesar Egido Serano i kraljevske obitelji i tom prilikom pozvana na audijenciju kod princeze Letizije, današnje španjolske kraljice. Zbirka poezije „Korijeni“ proglašena jo je najljepšom zbirkom u anonimnom natječaju Udruge Webstilus, za 2014. godinu.

Stručno povjerenstvo Nagrade Grigor Vitez za 2015. godinu, njezin roman „Moja sestra Sarah“ stavio je na popis među devet najboljih rukopisa za mlade. Na 31. Lovrakovim danima (2018.) dodijeljena joj je nagrada "Mato Lovrak" za najbolji dječji roman.

MAJA ŠIMLEŠA

MAJA ŠIMLEŠA

Biografija

Po zanimanju je simultana prevoditeljica i profesorica koja živi na relaciji Zagreb – Bruxelles, a odnedavna i dječja spisateljica. Svoja putovanja upotpunila je čestim gostovanjima po knjižnicama i školama u kojima održava dječje radionice čitanja i pisanja, inspirirane likom žirafe Suli, glavne junakinje njezinih priča. Prvu slikovnicu „Suli u avanturi – prijateljstvo“ objavila je izdavačka kuća Profil Knjiga 2017. godine u suradnji s ilustratorom Svenom Nemetom. Priča o simpatičnoj i smotanoj žirafi Suli ubrzo je pronašla svoje obožavatelje među djecom i roditeljima te je prvo izdanje rasprodano u manje od godinu dana.
Inspiraciju za žirafine avanture autorica nalazi u svakodnevnim situacijama kroz koje djeca neminovno prolaze na putu odrastanja.

VENDI VERNIĆ

VENDI VERNIĆ

Biografija

Vendi Vernić rođena je 1991. u Zagrebu. Djeluje kao ilustratorica, dizajnerica i vizualna umjetnica. Dobitnica je IX International Award for Illustration Bologna Children's Book Fair - Fundación SM (Sajam dječje knjige u Bologni) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči “Krokodil” F. M. Dostojevskog. Nagrađena je na International Festival of Book Illustration MORS u Moskvi 2017., te je dobitnica dvaju priznanja na Notte di Fiaba Illustration Contest (Riva di Garda, Italija). Za vrijeme studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti višestruko je nagrađivana za rad na polju crteža i dizajna, od čega ističe nagradu na 1st International Biennale of Student Drawing Sofia 2012. Diplomski studij grafike završila je 2015. u klasi prof. Svjetlana Junakovića, diplomiravši s pohvalom Magna cum Laude. Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Moskvi, Bologni, Tokiju, i Seoulu, te sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dosad je ilustrirala 5 izdanih knjiga za djecu i mlade, te su još 3 u pripremi.

Više: www.behance.net/vendi_vv

NIKOLINA VRAČAR MANOJLOVIĆ

NIKOLINA VRAČAR MANOJLOVIĆ

Biografija

Rođena je 1976. godine u Zagrebu, gdje je 2001. godine diplomirala slikarstvo u klasi prof, A. Rašića, na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Članica je HDLU-a i HZSU-a i HDKDM. Status samostalne multimedijalne umjetnice stekla je izlažući samostalno i sudjelujući na skupnim izložbama, baveći se land-artom, urbanim intervencijama i performansima.


S rođenjem djece (njih troje), autorica se sve više okreće radu s djecom i za djecu. Od 2006. piše scenarije i vodi emisiju "Ninin kutak", u sklopu programa za djecu i mlade pri HRT-u. Autorska zbirka pjesama "Kako misli jure jednog malog Jure", uvrštena je 2018. u popis lektire prema eksperimentalnom kurikulumu. 2013. ilustrira slikovnicu "Dr. Crveni Nos", autorice Jelene Pervan, a 2015. zbirku pjesmica za djecu "Arka od slova", Aljoše Vukovića. Ilustrirana zbirka pjesama "Što sve", pisana uz potporu Ministarstva kulture, uvrštena je u najljepše knjige tiskane u RH u 2018. i dobitnica je pohvale Grigor Vitez. Kao voditeljica, Nikolina sudjeluje na književnim susretima za djecu. Voditeljica je umjetničke organizacije Artomobil koja je uvrštena u očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture.