SVJETLAN JUNAKOVIĆ

SVJETLAN JUNAKOVIĆ

Biografija

Svjetlan Junaković rođen je u Zagrebu 23. siječnja 1961. Diplomirao je kiparstvo 1985. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Svojim radovima prisutan je na značajnim izložbama diljem svijetu. 
Samostalno je izlagao u Mexicu, Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji… Nagrađivan je u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Autor je lutaka i scenografija za tri predstave u Sloveniji i animiranog filma. Predaje ilustraciju na internacionalnoj ljetnoj školi u Sarmedeu (Treviso, Italija), a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pročelnik je i predavač na grafičkom odsjeku.

Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane desecima međunarodnih nagrada. Za knjigu Gran libro de los retratos de animales (OQO editora, Španjolska) nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008., te za najbolju knjigu u Španjolskoj 2007. i u Italiji 2008. Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Cristian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Junakovićev animirani film Moj put, u produkciji Bold studija iz Zagreba proglašen je za najbolji film na Hrvatskom festivalu animiranog filma. Moj put sudjeluje na festivalu u Annecyu te na još stotinjak festivala diljem svijeta. Od 2016. godine ekskluzivno objavljuje knjige za The Magic Elephant Books, izdavača iz Kine.

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI

TATJANA POKRAJAC-PAPUCCI

Biografija

Rođena je 1957. godine, živi u Rovinjskom Selu. Pjesnikinja te najpoznatija i najplodnija spisateljica za djecu u Istri. Piše na standardnom hrvatskom jeziku i čakavskom dijalektu. Već s prvom knjigom, Stonoga Bosonoga, ilustriranom zbirkom poezije za djecu, pobijedila je na međunarodnom književnom natječaju Parole senza frontiere – Riječi bez granica. Zbirka poezije Mašta čini svašta pisana je književnim jezikom i čakavskim narječjem, s prijevodom na talijanski jezik. Višestruko je nagrađivana autorica. Priči Kako je tuga postala radost 2017. godine dodijeljena je treća nagrada stručnog žirija Međunarodnog književnog natječaja Internationaler Kinder und Jugendbuchwettbewerb (Austrija). Iste godine godine objavljena joj je dvojezična priča Andana i bijeli Jure - mala priča o Rovinju. Na 4. Festivalu dječjih umjetnosti FEDU – Sarajevo 2018, bajci Karakol je gol dodijeljena je Planeta Bajka – 1. nagrada za najljepšu bajku 2018. godine. Stotinjak radova objavljeno joj je u dječjim časopisima Smib, Radost, Zvrk, Tintilinić...Njeni radovi nalaze se u udžbenicima za sve niže razrede osnovne škole. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Na 10. Libriću predstavila je knjigu Iščen bičve u programu Libar po našu, a ove godine predstavlja se s knjigom Hirovita Mara i brbljava Ara.

OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

Biografija

Olja Savičević Ivančević prvu zbirku pjesama "Bit će strašno kada ja porastem“ objavila je još u osnovnoj školi. U međuvremenu je napisala desetak knjiga, uglavnom za odrasle, koje su objavljene u mnogim zemljama Europe te u Americi. Za djecu i mlade napisala je slikovnice „Šporki Špiro i neposlušna Tonka“ (ilustrirao Svjetlan Junaković), „Adriana se vratila“ (ilustrirala Imelda Ramović) kao i dramske tekstove za predstave „Moj prijatelj Mačkodlak“, „Som na cilome svitu“, „Legenda o Beskrajnom moru“, „Šporki Špiro i neposlušna Tonka“,„Bolje biti bogat i sretan“  te na desetke kazališnih songova. Dramski tekst predstave „Som na cilome svitu“ prema kojem je nastala slikovnica „Sami na cilome svitu“, nagrađen je nagradom Mali Marulić kao najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.

Više na web stranici: https://oljasavicevic.com/knjige/


HANA LUKAS MIDŽIĆ

HANA LUKAS MIDŽIĆ

Biografija

Hana Lukas Midžić rođena je u Splitu gdje 1998. godine završava jezičnu gimnaziju i Školu likovnih umjetnosti. Diplomirala je kiparstvo u klasi profesora Šime Vulasa na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija provela je semestar na Indiana University of Pennsylvania u SAD, Sculpture department.

Vodi likovne radionice za djecu i odrasle, a svoje radove izlaže na skupnim i samostalnim izložbama.

Ilustrirala je nekoliko knjiga za djecu i mlade: "Subotnji kvartet" (E. L. Konigsburg), "Čarozapisi" (Zlatar-Govedić-Sibila), "Mrežir - zemlja mačaka i zmajeva" (N. Govedić), "Zmajir i boja koje nema" (N. Govedić), "Ribe na drveću" (L. Roje Milićević), a 2019. njezina mapa crteža "Ofelijin herbarij" prvi put se našla i u romanu za odrasle "Kako zavoljeti morskog psa?" (N. Govedić). Tri njezine ilustracije su među 50 portreta u knjizi "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (T. Barat).

Napisala je i autorske slikovnice "Vrijeme je za basnoslovke", "Opet! Basnoslovke" i "Idemo na Marjan!". Hanine Basnoslovke osim unutar stranica slikovnica žive i kao interaktivne lutkarsko-recitatorske izvedbe za djecu.

IVANKA MAZURKIJEVIĆ i DAMIR MARTINOVIĆ MRLE

IVANKA MAZURKIJEVIĆ i DAMIR MARTINOVIĆ MRLE

Biografija

Ivanka Mazurkijević pjeva u grupi Stampedo i Mr. Lee&IvaneSky. Damir Martinović Mrle basist je grupa Let 3 i Mr. Lee&IvaneSky. Ivanka je snimila te pjevala na desetak albuma, stvarala autorsku glazbu za tridesetak predstava te i šest filmova, dvije godine pjevala je u emisiji „Čarobna ploča“, a zadnje tri godine možete je gledati svakog jutra unutar dječjeg programa (HRT2), u emisiji „Njama Njam“. Istoimena pjesma je na CD-u „Kišni razdraganci“, koji je snimila s Damirom Martinovićem. 

Snimaju zajedno glazbu i za odrasle, no za djecu je važno spomenuti Liju u predstavi „Ježeva kućica“, koju je uglazbio Damir Martinović. Ivanka je stvarala glazbu te glumila na Sceni Gorica. Posebno valja istaknuti „Crtančicu“ Ane Savić Gecan, gdje je osim glume radila glazbu sa Stankom Kovačićem iz grupe Stampedo, s kojim također potpisuje glazbu za brojne predstave. Za film Vlatke Vorkapić „Sonja i bik“, Damir, Stanko i Ivanka dobivaju Zlatnu Arenu za glazbu, a sljedeće godine, s Damirom i ekipom filma „Kauboji“ Ivanka dobiva Nagradu publike. S filmom „Kauboji“ putovali su u Hollywood te na mnoge druge filmske festivale, nakon što je bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar. 

U Bosni i Hercegovini dvije godine zaredom nagrađeni su za glazbu u predstavi Roberta Walta „Knjiga o džungli“. Rade i glazbu za predstavu ZKM-a „Alisa u zemlji čudesa“. 

Damir Martinović Mrle je glazbeni umjetnik tridesetak godina i osvojio je mnoštvo Porina, Crnih mačaka, uz Zlatnu arenu i Marula. Ivanka je također osvojila Marula za kazališnu predstavu „Judith French“. 

Veoma su glazbeno aktivni, zajedno, a i odvojeno. Samo u 2019. godini izdali su tri glazbena CD-a: soundtrack predstave Paola Magellija „Mačka na vrućem limenom krovu“ (HNK, Zagreb), album „Sailor“ (kompilacija predstava u posljednje dvije godine) za Mr. Lee&IvaneSky te album „Kišni razdraganci“.

JADRANKA OSTIĆ

JADRANKA OSTIĆ

Biografija

Jadranka Ostić završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu.

Redovito izlaže od 1979. godine. Samostalnim izložbama predstavila se dvadesetak puta, a na skupnim devedesetak. 

Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom i pisanjem. Ilustrirala je „Priče o kornjačama“ i „Priče o žabama“. Objavljene su joj dvije zbirke pjesama: “Ivančice šapuću pticama” i “Panova svirala”. Članica je ULUPUH-a, HDLU Istre i Istarskog ogranka DHK.Živi i radi u Puli.

NIKOLINA MANOJLOVIĆ VRAČAR

NIKOLINA MANOJLOVIĆ VRAČAR

Biografija

Nikolina Manojlović Vračar rođena je 1976. godine u Zagrebu, gdje je 2001. godine diplomirala slikarstvo u klasi profesora A. Rašića, na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Članica je HDLU-a, HZSU-a i HDKDM-a. Status samostalne multimedijalne umjetnice stekla je izlažući samostalno i sudjelujući na skupnim izložbama, baveći se land-artom, urbanim intervencijama i performansima.

S vremenom, autorica se sve više okreće radu s djecom i za djecu. Od 2006. godine piše scenarije i vodi emisiju „Ninin kutak“, u sklopu programa za djecu i mlade pri HRT-u. Autorska zbirka pjesama „Kako misli jure jednog malog Jure“, uvrštena je 2018. u popis lektire prema eksperimentalnom kurikulumu. Godine 2013. ilustrira slikovnicu „Dr. Crveni Nos“ autorice Jelene Pervan, a 2015. zbirku pjesmica za djecu „Arka od slova“ Aljoše Vukovića. Ilustrirana zbirka pjesama „Što sve“ uvrštena je u najljepše knjige tiskane u Hrvatskoj u 2018. i dobitnica je pohvale „Grigor Vitez“. U 2019. godini objavljuje tri slikovnice: „Kuku i Riku“, „Trokut, krug, kvadrat, oblak“ i „Oblak u žutom kaputu“ (nagrada „Grigor Vitez – Ptičica“).

NATAŠA JUKIĆ

NATAŠA JUKIĆ

Biografija

Nataša Jukić rođena je jedne hladne zime 1978. godine u Splitu. Od djetinjstva obožava bajke i priče. Prvu priču napisala je sa sedam godina!! Radi u školi pomažući djeci s posebnim potrebama, održava kreativne radionice i obožava djecu. Članica je Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade, kolumnistica, majstorica NLP-a i majka dječaka Roka. Autorica je slikovnica "Krijesnica koja se zove baš kao Ti", "Biseri posuti morem" i "Komadić neba u tebi", te knjiga "Zagrebi sivu" i "Mi. Žene".

LANA LETOVIĆ PERČIN

LANA LETOVIĆ PERČIN

Biografija

Lana Letović Perčin rođena je 1982. godine u Rijeci.

Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Rijeci i kiparstvo na riječkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Izlagala je video instalacije i animacije na više grupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Prvu slikovnicu za djecu „Zlatići“ objavila je 2008., a drugu, „Zlatići blatići“ 2010. godine. „Kišni razdraganci“, koje je radila u suradnji s Ivankom Mazurkijević i Damirom Martinovićem, objavljeni su 2019. godine, a bit će predstavljeni na ovogodišnjem Monte Libriću.

Tvrtka Design lab d.o.o. koju je osnovala 2006. godine, na svu sreću, i dalje uspješno posluje.

Majka je dvanaestogodišnjih blizanaca Maxa i Lu.