Librić u parku

09.08.2020

Monte Librić, osnovan kao osmo pulsko brdo puno knjiga za djecu, spušta se s brijega u dolinu, iz Circola kroz Dvojna vrata u Park Petra Kešimira IV., poznatog generacijama Puljana kao „Park kod (stare) Autobusne“, „Park kod Mauzoleja“, „Kukuriku park“. Park se nalazi između Dvojnih vrata i rodne kuće Sergia Endriga. Možda je baš blizina prozora kuće Endrigovih s kojih se nekoć čuo mladi Sergiov glas i operni glas njegova oca kamenoklesara, odredio „tonalitet“ ovogodišnjeg Monte Librića, njegov ritam, pjevnost i zaigranost. Snovitost i vilinsku dimenziju našeg, kako ga sad zovemo Librić parka, čine krošnje atlaskog cedra koje podsjećaju na one stvorene u Disneyevom laboratoriju čuda. Ovo je Monte Librić na travi, u sjeni stabala, na utabanom mjestu dječje igre i žamora.

Ovo je Monte Librić iz drugog pokušaja i održat će se od 26. kolovoza do 2. rujna 2020. godine. 

Tradicionalno, Monte Librić se održava se krajem travnja, no ovogodišnji, 13. po redu, potpuno pripremljen i spreman za izvedbu, otkazan je u zadnji čas zbog pandemije Covid-19. Drugi nam pokušaj stvaranja Monte Librića izgleda kao da je prvi. Na praznoj tratini rađa se mali grad knjige koji smo nazvali Librić u parku. Uz scenu i gledalište, sjenovito odmorište za najmlađe čitatelje, bit će tu i mali sajam dječje knjige na Faustusima - štandovima posvećenima Faustu Vrančiću i njegovim padobranima. Prvi Faustusi izrađeni su za lipanjsko gostovanje Monte Librića na Festivalu djeteta u Šibeniku i djelo su slikara i scenografa Hrvoja Đukeza. Pulski Faustusi bit će brojniji i ponijet će na sebi najnovije knjige više od 60 hrvatskih nakladnika. Tradicionalno, jedan štand bit će posvećen talijanskoj knjizi.

Librić u Parku u sebi nosi odsjaj programa koji nismo mogli izvesti u travnju. Dakle, igrat ćemo se brojevima, literarno griješiti u zbrajanju, deklamirati brojalice, izvrtati značenje brojeva, opjevati ih u stihovima, odsvirati u raznolikim ritmovima.

Jutro u Librić parku odvijat će se uz program Kako-tako-fon-i-ja koji u sebi sadržava tradicionalne programe Piknik s autorom i Libraonica. U ovom novom programskom formatu, prilagođenom prilikama u kojima živimo, odlučili smo se na ograničeni broj dječje publike – po 15 sudionika radionica na svakom programu. Programi će se odvijati u dva termina: od 9 do do 10.30 i od 11 do 12.30 sati. Kako se ne bi stvarale gužve, sudionici radionica morat će se predbilježiti prije početka našeg festivala, do 21. kolovoza 2020. Jutarnji program označit će susreti s autorima i uzbudljive igre s literarnim likovima koji će svoj novi život dobiti potaknuti dječjom maštom.

Večernji programi pod nazivom Unalica spoj su literature, glazbe i performansa i održavat će se svakodnevno od 19 do 20 sati. Oblikovani su tako da podsjete na neobuzdane dječje ljetne igre u parku, na vremena bez roditeljske stege, kada se u istraživačkim pohodima odrastalo, a kroz ad hoc sklopljene kazališne predstave i koncerte „za tri prijatelja“ stvarao svijet u kojem odrasli nemaju pristupa. 

Ni ove godine neće izostati Più che una storia, tradicionalni program na talijanskom jeziku, ispunjen radionicama i predstavljanjima knjiga, predstavama i glazbenim događajima.

Monte Librić – Librić u parku, bit će prvi festival u Istri koji će, nakon lockdowna okupiti najmlađe. Stvoriti djeci mjesto igre i druženja s knjigom, stvoriti mjesto koje im je tijekom ove godine toliko nedostajalo, ekipi Monte Librića nije bio samo izazov već imperativ. Ovogodišnji program stvaran je i razrađivan sve u želji da izazove dječje veselje i smijeh koji nismo dugo čuli u našem gradu. Stoga i ne čudi što se oko ideje Librića u parku, uz stalnu ekipu, u nevjerojatno kratkom roku okupio veliki broj pulskih kreativaca. 

Librić u Parku osmislio je programski i organizacijski odbor koji predvodi direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, a koji uz nju čine: Emina Popović – Sterpin, Tamara Brussich, Liana Diković, Mauricio Ferlin i Magdalena Vodopija. Ovogodišnji Librić označit će ilustracija Vendi Vernić, dobitnice Nazorove nagrade i glavne nagrade Sajma dječje knjige u Bologni. Pulski dizajner Matko Plovanić potpisuje vizualni identitet Librića i oblikovanje tiskanog materijala. Dugogodišnji dizajner Sajma, vizualni umjetnik Mauricio Ferlin, tvorac je Librić parka. Himna 13. Librića autorsko je djelo Sedine Cerovac i Marina Morosina. Programe vode Sedina Cerovac (Una Libar) i Gordana Trajković (Baka Librić). Librić u parku fotografijom prati Hassan Abdelghani, a kamerom Vibor Juhas. Knjige biraju i izlažu vrsni knjižari Vlatka Balinčić i Denis Brandeis. Naše štandove - Faustuse izrađuje veliki majstor stolarskog zanata Romano Berković, zahtjevnu tehničku podršku pruža Boran Kalčić & Twin Horn MC, a Librić park ozvučava Dean Pavletić - Tone i AudioLab.