Dominik Vuković

Dominik Vuković

Biografija

 

Dominik Vuković (1990.) freelance ilustrator, grafičar i slikar. Studij Akademije likovnih umjetnosti završava u Zagrebu 2015. godine smjera grafike. Tijekom studija sudjeluje na nekoliko grupnih izložba, te četiri samostalne, od kojih se istaknula izložba u Laubi pod nazivom Hahari i žabe, gdje predstavlja seriju crvenih crteža o djetinjstvu i odrastanju. 2013. osvaja prvu nagradu za vizualno rješenje plakata Dani poljskog suvremenog filma, iduće godine drugu nagradu na međunarodnoj izložbi minijatura u Zaprešiću. Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.Z., Albatros i Mala zvona. Ilustrirana novela Dugog putovanja cilj (Mala zvona, 2019.) i slikovnica Zorana Ferića San ljetne noći (V.B.Z., 2019.) uvrštene su među 25 najljepše oblikovanih naslovnica 2019. u Hrvatskoj prema izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Za svoj književni prvijenac Svjetlana i sni o letu (Mala zvona, 2020.) osvaja nagradu Grigor Vitez. Živi i radi u Zagrebu, a od 2019. godine radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovne umjetnosti na grafičkom odsjeku.

Anita Kojundžić Smolčić

Anita Kojundžić Smolčić

Biografija

 

Anita Kojundžić Smolčić (1979.) povjesničarka umjetnosti i anglistkinja. Već na studiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazuje interes za likovnu kritiku, pa tako počinje pisati likovne osvrte i eseje za časopis Zarez, a potom i za portale Kulturpunkt.hr, Plima.org, SEEcult.org i Arteist. Radila je i kao prevoditeljica kataloga i stručnih publikacija. Završila je edukaciju pod nazivom Critize This!, te sudjelovala na radionicama pisanja likovne kritike u organizaciji Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA). Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu, te je kao članica udruge kurirala nekoliko samostalnih izložba, a prema njenom je kustoskom konceptu postavljena retrospektivna izložba Plakati splitskog filmskog festivala 1996. – 2018. 2021. u nakladi Iris Illyrica izlazi joj slikovnica za djecu pod nazivom Priča o plavom stablu.

Ante Tomić

Ante Tomić

Biografija

 

Ante Tomić (1970.) pisac, prevoditelj, novinar, scenarist, kolumnist. U Zadru završava studij filozofije i sociologije, a za vrijeme studentskih dana počinje se baviti novinarstvom. 1997. pokreće alternativni kulturni časopis Torpedo s Ivicom Ivaniševićem, Juricom Pavičićem, Renatom Baretićem i Alemom Ćurinom, u kojem objavljuje svoje kratke priče. Do 2000. piše za Slobodnu Dalmaciju, a potom prelazi u Jutarnji list. 1997. objavljuje zbirku kratkih priča pod nazivom Zaboravio sam gdje sam parkirao (Hena Com). Prema njegovom prvom romanu Što je muškarac bez brkova (Hena Com) iz 2000. snimljen je istoimenu film u režiji Hrvoja Hribara, dok je prema romanu Ništa nas ne smije iznenaditi (Fraktura) iz 2003. snimljen film Karaula u režiji Rajka Grlića. Objavio je još i naslove Veliki šoping (Hena Com) 2004., Ljubav, struja, voda i telefon (Moderna vremena) 2005., Građanin pokorni (V.B.Z.) 2006., Čudo u poskokovoj dragi (Naklada Ljevak) 2009. i Punoglavci (Naklada Ljevak) 2011. Piše i feljtone Smotra folklora (Hena Com) 2001., a objavljuje i zbirku kolumni iz Jutarnjeg lista pod nazivom Klasa optimist (Hena Com) 2004. Kolumne Dečko koji obećava (Europapress Holding) objavljuje 2009., Nisam pametan (Naklada Ljevak) 2010. i Klevete i laži (Europapress holding) 2011. S Ivicom Ivaniševićem 2005. objavljuje drame Krovna udruga i druge drama (Anđeli pakla) (Fraktura). Izlaze mu još naslovi Veličanstveni Poskokovi, (Hena Com) 2015. Pogledaj što je mačka donijela (Hena Com) 2017.,  te 2020. ilustrirana knjigu za djecu Đuro Hodalica (Hena Com) s Tomislavom Torjancem. 1996. dobiva nagradu Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu, te istu i 2004. za najbolju kolumnu. 2006. nagrađen je i nagradom Kiklop za zbirku Građanin pokorni, a 2011. nagradom Miljenko Smoje Slobodne Dalmacije.

Zoran Ferić

Zoran Ferić

Biografija

 

Zoran Ferić (1961.) pisac i predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Diplomirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i od 1994. radi kao profesor hrvatskoga jezika u XVIII. gimnaziji. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987., a 1996. izlazi mu prva zbirka kratkih priča pod nazivom Mišolovka Walta Disneya (Moderna vremena) za koju je nagrađen nagradom Dekada. Za drugu zbirku priča Anđeo u ofsajdu (Moderna vremena) objavljenu 2000. osvaja nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. 2002. objavljuje prvi roman Smrt djevojčice sa žigicama (V.B.Z.), a sljedeće godine izlazi mu zbirka kolumni pod naslovom Otpusno pismo (Profil), koje je pisao za tjednik Nacional. Roman Djeca Patrasa objavio je 2005. u biblioteci Premijera Jutarnjeg lista. Šest godina poslije, 2011., izlazi mu roman Kalendar Maja za koji je nagrađen brojnim nagradama: Vladimira Nazora Jutarnjeg lista, Grada Zagreba i nagradom Kiklop Sajma knjiga u Istri. Druga knjiga izabranih kolumni Apsurd je zarazna bolest (V.B.Z.) izašla je 2012. godine. Tri godine poslije objavljuje roman Na osami blizu mora (Moderna vremena) za koji osvaja nagradu Fran Galović. S ilustracijama Dominika Vukovića objavljuje ilustriranu knjigu za djecu San ljetne noći (V.B.Z.) i dobiva nagradu Grigor Vitez. Godine 2018. izabran je za predsjednika Hrvatskog društva pisaca. Knjige su mu prevedene na desetak jezika. Živi u Zagrebu i redovito održava radionice pisanja u Booksi i CeKaPe-u.

Hana Lukas Midžić

Hana Lukas Midžić

Biografija

 

Hana Lukas Midžić (1980.) akademska kiparica, autorica i ilustratorica. Rođena je u Splitu gdje završava jezičnu gimnaziju i školu likovnih umjetnosti. U Zagrebu završava Akademiju likovnih umjetnosti, a za vrijeme studija pohađa i Indiana University of Pennsylvania u SAD-u, Sculpture department. Surađuje s nekoliko centara za kulturu i umjetničkih organizacija na raznim projektima (Dječje kazalište Dubrava, Centar KNAP, CeKaTe, Teatar Poco Loco, Kik Melone, Plesni centar Tala i dr.), te s Ljevaonicom umjetnina ALU u oblikovanju izložaka za brojne edukacijsko-informacijske centre diljem Hrvatske. Ilustrirala je nekoliko knjiga za djecu i mlade: Subotnji kvartet (Europapress holding) Elaine Lobl Konigsburg, Čarozapisi (Algoritam) autorica Zlatar, Govedić i Sibile, Ribe na drveću (Iris Illyrica) Lane Roje Miličević, Mrežir – zemlja mačaka i zmajeva (V.B.Z.), te Zmajir i boja koje nema (Moderna vremena) Nataše Govedić. Mapa crteža Ofelijin herbarij prvi put se našla i u romanu za odrasle Kako zavoljeti morskog psa? (Sandorf) iste autorice. Tri njezine ilustracije našle su se i u knjizi Priče o neustrašivim ženama (Iris Illyrica) među 50 portreta autorice Tatjane Barat. Napisala je i autorske slikovnice Vrijeme je za basnoslovke, Opet! Basnoslovke i Idemo na Marjan! u vlastitoj nakladi. Prema likovima njezinih djela oformljene su interaktivne lutkarsko-recitatorske izvedbe za djecu.

Ivana Pipal

Ivana Pipal

Biografija

 

Ivana Pipal (1990.) vizualna umjetnica. Diplomirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za prvu autorsku ilustriranu knjigu Priča o teti Mandi nagrađena je poticajem grada Zagreba za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2013. godini. Nakon sudjelovanja na izložbi ilustracija na Sajmu dječje knjige u Bologni, 2018. godine objavljuje ilustriranu knjigu za djecu Žuti grad, Plavi grad prema priči svoje majke, Ljerke Rebrović. Jedna je od članica ženskog umjetničkog kolektiva Ljubavnice, koje u svojem radu spajaju umjetnost i znanost kroz ambijentalne instalacije. Režirala je i animirala nekoliko kratkih filmova, među kojima su serijal iz 2018. Kartoline (HRT), te Mikrokazeta, najmanja kazeta koju sam ikada vidio s korežiserom Igorom Bezinovićem 2020., a trenutno radi na animiranom filmu Fačuk u suradnji s režiserkom Maidom Srabović i slikarom Stipanom Tadićem. Redovito izlaže svoje radove kroz samostalne i grupne izložbe. U 2020. godini dobiva posebno priznanje Biennala ilustracije u Zagrebu, te MSU nagradu Salona Mladih, a u 2021. predstavlja novu slikovnicu Ptica rugalica i umjetničke asocijativne karte Emocije i stanja inspirirane psihoterapijskim praksama.

Ljerka Rebrović

Ljerka Rebrović

Biografija

 

Ljerka Rebrović (1966.) odgajateljica u vrtiću i spisateljica za djecu. Završila je predškolski odgoj Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Ima dugogodišnje iskustvo vođenja dječjih grupa u kojim se uči engleski jezik kroz igru, pripremanja predškolske djece za školu, te je sudjelovala u mnogim kazališnim predstavama vrtićkog kolektiva. Napisala je niz priča za djecu inspiriranih dječjim problemima s kojima se susreće kroz svakodnevni rad, te ih je predstavila kroz razna događanja i likovne radionice na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, Zborijadi na Bundeku, čitanja u knjižnicama, vrtićima, itd. Izdala je dvije priče u obliku slikovnica, koje je ilustrirala njezina kći, ilustratorica Ivana Pipal. Knjiga Plavi grad, Žuti grad (Mala zvona) objavljena je na šest jezika (francuski, talijanski, kineski, turski, hrvatski, mandarinski kineski), i 2017. uvrštena u katalog White Ravens (međunarodni katalog najboljih knjiga za djecu), te je bila finalist nagrade Ovca u kutiji u dvije kategorije. Početkom 2021. godine predstavila je novu slikovnicu naziva Ptica rugalica (Mala zvona).