U slučaju kiše programi će se održavati u Zajednici Talijana Pula - Circolu.

Autori

Autorice slikovnice „Kapelin“ - Katarina Brajdić Divšić, Ana Dundara Pajić, Majda Milevoj Klapčić

Autorice slikovnice „Kapelin“ - Katarina Brajdić Divšić, Ana Dundara Pajić, Majda Milevoj Klapčić

Biografija

 

Katarina Brajdić Divšić (1981., Nova Gradiška) diplomirala je hrvatski jezik i književnost i latinski jezik i rimsku književnost na Filozofskom fakultetu u Puli. Živi i radi u Istri, kao srednjoškolska profesorica Latinskog jezika. Mama Matiji i Marti Veroniki s kojima obožava čitati knjige. Ovo je njezina prva slikovnica.

Ana Dundara Pajić (1983., Zagreb), djetinjstvo i mladost provela je u Labinu gdje i danas živi sa svojom obitelji: suprugom i dvoje djece, Sašom i Maksom. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je talijanski jezik i književnost i opću lingvistiku. Učiteljica je talijanskog jezika i književnosti u jednoj osnovnoj školi u Labinu. Voli čitati, pisati i maštati.

Majda Milevoj Klapčić (1974., Labin), osnovnu i srednju školu završava u Labinu, dok je diplomirala talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Puli, te bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao stručni suradnik knjižničar u Srednjoj školi Mate Blažine Labin. Uređuje knjige, a ova joj je slikovnica prvi autorski rad. Mama Mateji, Marku i Matku, velikim ljubiteljima knjiga i magije koja nastaje čitanjem.

David Conati

David Conati

Biografija

 

David Conati, autore, compositore, autore televisivo e teatrale, collabora con Einaudi Ragazzi, Gruppo Editoriale Raffaello, Lisciani scuola e Lisciani Comics, Melamusic, Edizioni Paoline, Edizioni Corsare, Edizioni Il Rubino, Cosmo Iannone Editore, ELi La Spiga, Coccolebooks e moltissimi altri editori per i quali ha pubblicato romanzi, racconti, filastrocche, canzoni, testi ministeriali, guide didattiche e manuali educativi. Inoltre collabora come traduttore e drammaturgo con le principali agenzie teatrali nazionali ed è Direttore Artistico di Cikale Operose, impresa di produzione teatro ragazzi accreditata al MIC e al MIUR per il Piano delle Arti nella scuola.

Fotografie di © Matteo Puggioni

Daniele Dibiaggio

Daniele Dibiaggio

Biografija

 

Daniele Dibiaggio, tastierista, produttore e sound engineer. Si è esibito dal vivo con diverse band in Italia, Spagna, Austria, Slovenia, Croazia e Inghilterra. Collabora con Vincenzo Stera da quasi vent’anni partecipando a tutti gli spettacoli. È coautore delle musiche di Storia di una stella marina, La musica dello gnomo Mirtillo, Il bambino il gesto il suono, Zoo party.

Fotografie di © Emanuele Vrh

Mila Elegović

Mila Elegović

Biografija

 

Mila Elegović (1970., Zagreb) osnovnu i srednju školu pohađala je u Zagrebu gdje je završila i Akademiju dramskih umjetnosti. Završila je i školu za klasični balet te muzičku školu. Od 1995. angažirana je u kazalištu Komedija, gdje radi i danas. Stručno se usavršavala u Beču na Hochshule fur Musik und darstellende Kunst i u Londonu na Guilford School of Acting i Royal Academy of Music. Bavi se mjuziklima te svim kazališnim, televizijskim i filmskim formama. Kantautorica je, voditeljica i moderatorica, autorica glazbenog albuma, pjevačica, izdala je 18 vlastitih singlova te je autorica svog glazbenog showa - Mila Show. Svoj glas posuđuje likovima iz mnogih crtića. Govori engleski, francuski i talijanski. Za svoj rad u kazalištu, nagrađena je mnogim nagradama. Zašto ptice pjevaju prva joj je slikovnica.

Lada Franić

Lada Franić

Biografija

 

Lada Franić (1964., Vrgorac) završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti. Aktivna je u poticanju čitanja najmlađih u sklopu svoga školskog projekta „Odgojimo čitatelja“, ta aktivnost ju je potaknula na pisanje. Do sad je objavila tri slikovnice: „Vila Latica“ ( mirisni putopis po Dalmaciji), „Poziv brezi iz daleka svijeta“ (posvećen migracijama stanovništva), obje je ilustrirala Elena Kučanin te recentno „Jakov zna sve“ (slikovnica s džepom) koju je ilustrirala Maja Beus. Koautorica je integriranih udžbenika za hrvatski jezik i književnost, piše recenzije za udžbenike, bila je voditeljica Županijskog stručnog vijeća Novi Zagreb. Piše i osmišljava tekstove za djecu koji se s lakoćom integriraju u kurikul. Slikovnice su joj suvremene, ekološke, potiču emocionalnu inteligenciju i kritičko mišljenje. Svojim radom potiče djecu, učiteljice i učitelje na kreativnost i izražavanje na materinskom jeziku. Slikovnice na promocijama prezentira uz  pomoć kamišibaja. 

Branka Hollingsworth Nara

Branka Hollingsworth Nara

Biografija

 

Branka Hollingsworth Nara (1974., Zagreb) ilustratorica koja već 20 godina ilustrira slikovnice i knjige za djecu. Nakon završenog Grafičkog fakulteta u Zagrebu i nekoliko godina rada kao grafički dizajner knjiga i časopisa, uči ilustraciju na EINA-u, Školi za ilustraciju i dizajn u Barceloni. Broji preko 50 ilustriranih naslova, od kojih je mnoštvo lektirnih, a oslikala je i niz udžbenika. Istovremeno radi i ilustracije u časopisima kao što su dječji časopis Smib, Modra lasta, OK, National Geographic Kids Hrvatska, Jutarnji list (Nedjeljni zabavnik), Klik, Elle... Radi i stripove i do sada je ukoričila tri albuma stripa za djecu i jedan strip album za mlade. Dugi niz godina je radila i plakate za predstave u dječjem kazalištu "Žar ptica". Za svoj doprinos ilustraciji u 2021. godini dobila je pohvalu nagrade Grigor Vitez SDNDH, koja joj je treća takva pohvala. Nagradu OVCA U KUTIJI dobila je za najbolju slikovnicu u 2020. godini. Nagradu Ministarstva kulture je dobila i 2017. za ilustracije u knjizi za djecu i mlade „Moj dnevnik o seki (i svačemu još)“, Zorana Pongrašića. Povremeno objavljuje priče za djecu u časopisima “Prvi izbor” i “Smib”, a nekoliko rukopisa su trenutno u pripremi da dobiju svoju slikovnicu.

Vibor Juhas

Vibor Juhas

Biografija

 

Vibor Juhas (1982. Pula) ilustrator je dječjih knjiga i slikovnica te se bavi animacijom, glazbom i filmom. S ilustratorom Manuelom Šumbercem potpisuje interaktivnu slikovnicu "Žive razglednice Pule" za koju je tekst napisao Miljenko Jergović. Dizajnirao je i animirao scenografiju za predstavu Damira Zlatara-Freya Vampirska kronika – Jure Grando koja je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta 2016. za najbolju scenografiju. Autor je nekolicine glazbenih spotova, kratkometražnih animiranih filmova, jednog dugometražnog dokumentarnog filma i kratkog igranog filma. Strip-album Mr. Joe nacrtao je prema scenariju Vjerana Juhasa.  Ilustrira razne editorijale za uglavnom strane internet portale. 

Svjetlan Junaković

Svjetlan Junaković

Biografija

 

Svjetlan Junaković (1961., Zagreb) diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Od tada se kontinuirano bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom (prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu). Samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Za izložbu skulptura (Gliptoteka HAZU, 2015.) nagrađen je nagradom „Vladimir Nazor“ Ministarstva kulture RH 2016. godine. Autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja svijeta i koje su nagrađivane s desecima međunarodnih nagrada. Za knjigu Gran libro de los retratos de animales (OQO editora, Španjolska) nagrađen je nagradom Bologna Ragazzi Award u Bologni 2008., te za najbolju knjigu u Španjolskoj (2007.) i u Italiji (2008.). Dva puta je, kao hrvatski predstavnik, bio nominiran za Hans Cristian Andersen Illustrator Award, najznačajniju nagradu za dječju ilustraciju. Junakovićev animirani film Moj put, u produkciji Bold studija iz Zagreba proglašen je za najbolji film na Hrvatskom festivalu animiranog filma (2010.). Moj put sudjeluje na festivalu u Anecyu te na još stotinjak festivala diljem svijeta. Od 2016. godine ekskluzivno objavljuje knjige za The Magic Elephant Books, izdavača iz Kine.

Koraljka Milun

Koraljka Milun

Biografija

 

Koraljka Milun (1975., Zagreb) diplomirala je na Učiteljskom fakultetu i od tada radi u osnovnoj školi kao učiteljica razredne nastave. Do sada je objavila tri slikovnice za djecu koje su ilustrirali Maja Pušić-Čerić i Ranko Čerić. Nakon velike pauze u kojoj se bavila uglavnom učiteljskim poslovima i bila pretrpana majčinskim dužnostima odlučila je napisati priču za stariju djecu. Povod za to je realnost zapostavljenog čitanja kod djece mlađe školske dobi s kojom se godinama bori u nastavi. Želja joj je bila napisati nešto što će djeci vratiti volju za čitanjem. Tako je u kolovozu ove godine iz tiska izašla njezina prva knjiga za djecu i mlade Baton i Roni koju je ilustrirala Ana Vujasić. Sve tri slikovnice i knjigu objavila je Ibis grafika.

Lucija Mrzljak

Lucija Mrzljak

Biografija

 

Lucija Mrzljak (1990., Zagreb) ilustratorica i redateljica animiranih filmova, studirala je na likovnim akademijama u Zagrebu, Krakovu, Pragu i Tallinnu. Magistrirala je animirani film u Estoniji gdje je nakon studija počela raditi kao redateljica u filmskom studiju Eesti Joonisfilm. Njezini filmovi su prikazivani i nagrađivani na festivalima animiranog filma diljem svijeta. Od 2016. godine redovito ilustrira za poznati estonski dječji časopis Täheke, a u suradnji s estonskim autorima objavila je i nekoliko ilustriranih knjiga a djecu. Njezine karikature nalaze se u političkim čaopisima kao Le Monde Diplomatique te Newsweek. Izlagala je ilustracije na brojnim grupnim izložbama diljem Europe i Rusije. Moj Prijatelj Mačkodlak joj je hrvatski prvijenac. Živi i radi u Tallinnu kao samostalna redateljica, ilustratorica i predavačica na Estonskoj Akademiji Likovnih umjetnosti.

Gianluca Passarelli

Gianluca Passarelli

Biografija

 

Gianluca Passarelli, illustratore, fumettista collabora con Ludattica Lisciani Scuola, La Medusa Editrice, Edizioni il Rubino, Edizioni Paoline, Melamusic, Bonaccorso Editore, Cosmo Iannone Editore e Coccolebooks, per i quali ha realizzato le illustrazioni e le copertine di molte pubblicazioni e per Lisciani Comics insieme a David è autore dei volumi di tutta la collana Trame Troppo Toste. Fa parte del team artistico di Cikale Operose e insieme a David Conati e Giordano Bruno Tedeschi porta in giro per le scuole d'Italia e zone limitrofe molti spettacoli di teatro per ragazzi, I Grandi Classici in 60 minuti e laboratori di fumetto. 

Fotografie di © Matteo Puggioni

Olja Savičević Ivančević

Olja Savičević Ivančević

Biografija

 

Olja Savičević Ivančević (1974., Split) prvu zbirku pjesama "Bit će strašno kada ja porastem“ objavila je još u osnovnoj školi. U međuvremenu je napisala desetak knjiga, uglavnom za odrasle, koje su objavljene u mnogim zemljama Europe te u Americi. Za djecu i mlade napisala je slikovnice „Šporki Špiro i neposlušna Tonka“ (ilustrirao Svjetlan Junaković), „Adriana se vratila“ (ilustrirala Imelda Ramović) kao i dramske tekstove za predstave „Moj prijatelj Mačkodlak“, „Som na cilome svitu“, „Legenda o Beskrajnom moru“, „Šporki Špiro i neposlušna Tonka“, „Bolje biti bogat i sretan“  te na desetke kazališnih songova. Dramski tekst predstave „Som na cilome svitu“ prema kojem je nastala slikovnica „Sami na cilome svitu“, nagrađen je nagradom Mali Marulić kao najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. 

www.oljasavicevic.com

Vincenzo Stera

Vincenzo Stera

Biografija

 

Vincenzo Stera, insegnante, formatore, musicista, autore ed esecutore di concerti e storie in musica per bambini. Ideatore e direttore artistico (dal 2009) del Festival di musica per bambini, promosso dalla Casa della musica / Scuola di musica 55 di Trieste. Pubblicazioni: Il bambino, il gesto, il suono e La musica dello gnomo mirtillo (Comunicarte edizioni), Zoo Party (Curci Edizioni Musicali) tutti con cd.

www.vincenzostera.com

Fotografie di © Walter Bohm

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Biografija

 

Zoran Vakula (1970., Virovitica) diplomirao je fiziku-geofiziku s meteorologijom na zagrebačkom PMF-u. Meteorolog je i urednik na HRT-u. Kao meteorolog radi često ono što je radio još u osnovnoj i srednjoj školi gdje je bio aktivan u recitatorskoj, novinarskoj i glumačkoj skupini. Promiče meteorologiju putem različitih znanstveno-popularnih predavanja i u medijima, često s vremenskim prognozama u stihu i rimi. Autor je kratkog dokumentarnog filma o povijesti meteorologije: „HRT vremenoslovni vremeplov“; jedan je od autora 1. hrvatskog meteostripa, te inicijator Međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije, koja je održana u Zagrebu i nastavlja se na internetskim stranicama HRT-a. Od 2021. godine suradnji s Nikom Titanikom objavljuje "Vremenaste priče" - seriju slikovnica o meteorologiji. Do sada su objavljene "Vjetropirasta“, "Oblačasta" i "Sunčasta", koja se postavljene i u kazalištu - u okviru predstava "Tate Slikovnice" Malog teatra, što je čak i u svijetu rijedak, možda čak i jedinstven primjer promocije meteorologije. U vlastitoj je nakladi 2021. godine objavio i prvu zbirku meteorima „Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze“.

Milana Vuković Runjić

Milana Vuković Runjić

Biografija

 

Milana Vuković Runjić (1970., Zagreb) magistrirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, od djetinjstva se bavi izmišljanjem priča te postaje najmlađim članom Društva hrvatskih književnika davne 1994. Dosad je objavila tridesetak knjiga: romana, zbirki poezije i eseja. Pisala je kolumne u domaćim i svjetskim časopisima i novinama. Za svoj je rad 2016. dobila Nagradu Grada Zagreba. Nakon knjige „Vladimir i Matilda“, ovo je njezina druga knjiga za djecu, nastala iz priča koje i dalje priča svojoj kćeri Antoniji prije spavanja.