U slučaju kiše programi će se održavati u Zajednici Talijana Pula - Circolu.

Monte Librić: Prvih 15 godina

17.05.2022

Piše: Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića

Kada u ponedjeljak, 6. lipnja, u pulskom Parku kralja Petra Krešimira IV. otvorimo Monte Librić, započet će ujedno i proslava njegova petnaestog rođendana. Ove će godine biti poseban ne samo po jubileju, već i po sadržaju koji nas potvrđuje kao manifestaciju koja se brine o kulturi čitanja, kontinuirano nastoji privlačiti najmlađe ljubitelje književnosti i one koji će to postati. U Librić Zoo parku, kako smo nazvali ovogodišnje izdanje, životinje – omiljeni literarni junaci, oživjet će u brojnim programima, radionicama, predstavama, igrama… Uz renomirane autore i autorice, Librić ovoga puta ima i posebne goste: životinje koje stižu iz zagrebačkog Zoološkog vrta, s obližnjih rančeva, iz akvarija, terarija... Dakle, s raznih adresa na jednu, onu pulsku, u park gdje će biti održan i najveći sajam dječje knjige u Hrvatskoj. 

Svaka obljetnica na svojevrstan način priziva uspomene i budi najnježnija sjećanja,  ali i preispituje ono što smo do sada učinili. Prvotna ideja da na pulskom Sajmu knjiga predstavimo dječje autore, što smo činili godinama, prerasla je još 2008., entuzijastičnom idejom direktorice Magdalene Vodopija, u tada zaseban festival autora za djecu. Kroz bajkoviti tunel koji je osmislio Mauricio Ferlin penjalo se na prvi kat Doma hrvatskih branitelja, na novopokrenuti festival za koji je premijernu ilustraciju napravila Maja Celija, a Vlatko Ivandić napisao prvu himnu čiji smo slogan zadržali tijekom svih ovih godina: Monte Librić, osmo pulsko brdo puno knjiga. 

Već nakon pet godina festival je postao nezaobilazna i omiljena književna destinacija za djecu. Preseljenjem u Zajednicu Talijana Pula – Circolo, 2012. godine otvoren je prostor i za upoznavanje talijanskih knjiga i autora. Program pod nazivom Più che una storia oblikovao je dvojezičnu komponentu našeg festivala po čemu je on jedinstven u Hrvatskoj, a Zajednica Talijana Pula postala je naš glavni kreativni partner u ostvarivanju ovog koncepta. 

Vodeći se idejom kako ne želimo biti klasičan festival koji robuje formi, već znatno nadilazi konvencionalne modele, tijekom svih ovih godina birali smo, očekivano, književne, ali i potpuno neknjiževne teme. Jedna od takvih bila je Knjiga u pokretu, kada smo povezali knjigu i sport. U festivalskoj predakciji te godine čak 2000 mališana na pulskom je Forumu plesalo s knjigom izvodeći program Flashmob – Knjiga u pokretu. 

Jedno od izdanja Librića bilo je posvećeno zvuku, a Circolo je tada izgledao kao pravi glazbeni studio za djecu; od triangla na ulazu, instrumentarija na terasi pa do stola za promocije koji je pak funkcionirao kao okrugli ksilofon na kojem su autori i djeca redovito svirali. 

Tematski se na Libriću govorilo i o animaciji, a u godini kada smo se bavili ilustracijom pokrenut je Pula Illustrator Campus – svojevrsna škola za profesionalce i studente koji umjetnički naginju k ilustraciji. 

Prvu okruglu obljetnicu, onu desetu, posvetili smo lutkama i lutkarstvu. Zahvaljujući sjajnoj suradnji s Umjetničkom akademijom iz Osijeka, lutke su vodile programe, dočekivale publiku, oživljavale junake iz knjiga, a scenografski bile su posvuda: divovske lutke, ginjolke i zijevalice, marionete, plošne ili štapne... 

Iako smo ga, poigravajući se s praznovjerjem, nazvali Sretan broj, trinaesti Monte Librić pokazao se dijelom i nesretnim, ali još više inspirativnim. Librić je bio prva odgođena manifestacija u Hrvatskoj 2020. zbog virusa covid-19. Kada se ipak dogodio, donio je i novi koncept: ono što se činilo ograničavajućim u vrijeme pandemije, rezultiralo je velikom dječjom knjižarom na otvorenom, u Parku Petra Krešimira IV., na štandovima posvećenima Faustu Vrančiću i njegovim padobranima. 

Iza nas je četrnaest festivalskih izdanja i mnoštvo likova koji su postali sinonimi Librića, poput megapopularne Bake Librić, Librica, Knjigomora, Pikoline Zipke, Toneta i Tonke, Une Libar….

A u meni su zauvijek oni koji su svojom maštom i dječjom zaigranošću stvarali Librić: Rea Korani, Mauricio Ferlin, Iris Mošnja, Magdalena Vodopija, Dejan Gotal, Iva Đorđević, Igor Zenzerović, Stella Levak, Maja Dražić, Paola Albertini, Egle Vošten, Gordana Trajković, Emina Popović Sterpin, Matko Plovanić, Vibor Juhas, Marko Bolković, Doris Blašković, Jan Franjul, Marko Zubak, Hana Kolić, Sedina Cerovac, Hrvoje Đukez, Leonid Zuban, Dino Krizmanić, Tina Zenzerović, Nina Plovanić, Denis Brandeis Fiala, Vlatka Balinčić, Bruno Krajcar, ilustratori: Maja Celija, Vojo Radoičić, Svjetlan Junaković, Andrea Peterlik Huseinović, Tomislav Torjanac, Tomislav Tomić, Stanislav Marjanović, Ivana Guljašević, Manuel Šumberac, Vendi Vernić, Vibor Juhas i Dominik Vuković... i nezaboravni Mladen Kušec iza kojeg je ostala himna Librića i stihovi: …svi su ovdje velo dijete, u svijet mašte s knjigom lete…

Danas se na Librić dolazi slušati i čitati književnost u atmosferi koja potiče na istraživanje, dolazi se naučiti nešto novo i drugačije, vidjeti pisce, ilustratore, animatore i, naravno, povoljno kupiti knjigu. 

A ono što bodri i obvezuje ekipu Librića visoke su ocjene našeg rada poput ove s portala Mamatataija: Svaki grad trebao bi imati svoj Monte Librić, Librić je izvrstan primjer jedne zajednice koja brine o kulturi čitanja, koja educira od najranije dobi i poziva djecu da se zaljube u knjige, priče, ilustracije i neke nove svjetove bez kojih djetinjstvo nije potpuno.