U slučaju kiše programi će se održavati u Zajednici Talijana Pula - Circolu.

Životinje u gostima

24.05.2022

Utorak, 7. lipnja – Dan za morske životinje
od 8 do 21 sat


Librić Zoo park otvorit ćemo u suradnji s Fakultetom prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i najprije zaroniti u morski svijet. Na Monte Libriću će tako među knjigama biti i akvariji s morskim životinjama. Sigurno će najviše pažnje plijeniti morska mačka bljedica, a o ljubičastom ježincu, kosmatom raku samcu, crvenoj zvjezdači i plavom raku saznat ćemo brojne zanimljivosti zbog kojih ćemo ove morske prijatelje cijeniti još više. U društvu pravih stručnjaka proširit ćemo znanje i ovoga ljeta pretvoriti se u prave male istraživače pulskog podmorja.  

* Nakon održavanja programa, sve životinje iz Librić-akvarija bit će vraćene natrag u more. Neke će ostati tu blizu nas, u „našem“ moru, na Verudeli ili Stoji, a neke će „otplivati“ daleko, daleko.


Srijeda, 8. lipnja – Dan za kornjače i zmije
od 8 do 21 sat


Egzotičnu stranu naše teme Librić Zoo park predvodi gostovanje Zoološkog vrta Grada Zagreba iz kojeg nam stižu: Miki – kraljevski piton, Fifi – mliječna zmija, Leonardo – crvenouha kornjača i Rafaelo – čančara. Program Divlje srce grada donosi pulskim mališanima priče i zvukove iz Maksimira, a uz dvije edukatorice: Anu Milković Opašić i Mariju Starčević, mali i veliki posjetitelji Monte Librića saznat će sve o posebnostima i navikama ovih životinja. Najhrabriji će zmije moći i dotaknuti te ovaj jedinstveni susret zauvijek zabilježiti svojim fotoaparatom.


Četvrtak, 9. lipnja – Dan za ptice
u 19 sati kroz program "Šaptač pticama"


Hari Herak, šaptač pticama iz Poreča, jedan od najpoznatijih sokolara na svijetu i legenda hrvatske kinologije, na Monte Librić stiže s Isom – meksičkim jastrebom, Elom – surim orlom i Veronikom – sovom ušarom, jedinstvenim primjerkom u Hrvatskoj. Hari se više od 40 godina bavi životinjama i dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog kinološkog saveza. Ljubitelj je svih životinja i uvijek prenosi poruku da prema životinjama trebamo imati poštovanja i biti odgovorni. Shvatiti prirodu životinja znači i bolje razumjeti položaj čovjeka u prirodi. Posjetitelji Monte Librića slušat će o umijeću i tradiciji sokolarenja, ali i uživo prepoznati emotivnu povezanost koju Hari ima sa svojim pticama.


Petak, 10. lipnja – Dan za istarsku kozu
od 8 do 12 sati i od 17 do 21 sat

 

Dugo se smatralo da je istarska koza izumrla, a danas, zahvaljujući istraživanju, sustavnom radu i brizi Agencije za ruralni razvoj Istre, znamo da je zaštićena životinjska vrsta u Hrvatskoj. Vjerojatno ne znamo razlikovati jednu vrstu koza od drugih, ali sigurno znamo imena svih koza iz omiljenih knjiga za djecu. Ti likovi će na Monte Libriću oživjeti i zameketati u istarskoj kozi koja nam dolazi pokazati po čemu je tako specifična, kako da je prepoznamo i prema njoj se odgovorno ponašamo. O ovom simbolu Istre s jedva pedeset živućih grla danas brine svega šest uzgajivača pa će ovaj susret ukazati na činjenicu da je njezin opstanak ozbiljno ugrožen te pozvati na njezino spašavanje.


Subota, 11. lipnja  – Dan za konja
od 17 do 21 sat

 

Nadomak Pule, tek 18 kilometara od grada, u mjestu Manjadvorci nalazi se ranč Barba Tone gdje caruju konji. Prizori s tog ranča su nesvakidašnji, kao s pravog filmskog seta i konjima u glavnoj ulozi i tako je već više od dvadeset godina. Educirani voditelji njihovih mnogobrojnih programa na Monte Librić dolaze s konjem koji će djeca moći i uzjahati te, barem nakratko, osjetiti njegovu snagu i terapijsko djelovanje.