U slučaju kiše programi će se održavati u Zajednici Talijana Pula - Circolu.

Monte Librić

Festival dječje knjige i autora

 

Prirodno, bez unaprijed zadanih „strateških“ ciljeva, vodeći se zakonitostima struke i željom za kreativnim pomacima, Sa(n)jam Knjige u Istri je 2008. godine iznjedrio i posebnu knjižnu manifestaciju koja se usko dotiče dijela literature namijenjenoj djeci. Igrajući se s topografijom i toponimijom Pule na i podno sedam pulskih brežuljaka osmišljen je naziv Monte Librić – imaginarno osmo pulsko brdo knjiga za djecu.

Prve četiri godine odvijao se u literarnom ozračju zimskog Sajma knjige u Istri, a od 2012. djeluje kao samostalna proljetna manifestacija. Festival je ubrzo opravdao svoje postojanje te postao nezaobilazni dio kulturnog identiteta Pule, Hrvatske, regije i pripadajuće europske kulturne scene. Monte Librić danas slovi kao jedinstvena, kulturna i edukativna manifestacija koja promiče knjigu i književno stvaralaštvo te potiče, ostvaruje i pokazuje produkciju namijenjenu djeci. Uz izložbu svih recentnih izdanja knjiga za djecu, stručne literature za nastavnike i profesore, dječje psihologe i pedagoge, na Monte Libriću, uz svakodnevne susrete s piscima, odvija se pregršt kreativnih radionica, pričaonica, kazališnih predstava, filmskih projekcija i performansa za djecu. Organizatori Monte Librića iz godine u godinu nastoje pripremiti nove i zanimljive sadržaje te proširiti obzore njegova djelovanja, a u želji da se dječjoj književnosti posveti dužna i stručna (znanstvena) pozornost Festival posljednje dvije godine obrađuje i određenu temu kao polazište programa. Pod nazivom Nestvarna stvarnost raspravljalo se o poziciji suvremenog dječjeg romana, dok je tema Točka, točka, točkica... programski i tematski bila usmjerena ilustraciji, koja kao suvremeni i samostalni umjetnički izričaj nalazi mjesta u realizaciji knjige za djecu i doprinosi njezinoj popularizaciji.

Posebnost Monte Librića leži i u njegovoj dvojezičnosti. Ostvaruje interkulturalnu poveznicu između hrvatske i talijanske jezične zajednice. Prisustvo talijanskih autora i dvojezičnost dijela programa pod nazivom „Più che una storia“ afirmiraju suživot ovih dviju kultura na istome prostoru.

Tijekom svog djelovanja Festival je ugostio neke od najznačajnijih hrvatskih, talijanskih i svjetski poznatih dječjih književnika i ilustratora poput: Mire Gavrana, Hrvoja Hitreca, Paje Kanižaja, Zvonimira Baloga, Mladena Kušeca, Hrvoja Kovačevića, Ivane Guljašević, Silvije Šesto, Sanje Pilić, Tomislava Torjanaca, Zdenka Bašića, Sanje Lovrenčić, Vida Baloga, Kęstutisa Kasparavičiusa, Svjetlana Junakovića, Corrada Premude, Alfreda Stoppe, Angele Nanetti, Aljosche Blaua, Alenke Sottler i mnogih drugih.

Osluškujući aktualne umjetničke izazove koji se tiču knjige u cjelini, još od svog osnutka, Festival dječje knjige Monte Librić, bavi se kompleksnošću intermedijalnog pristupa kod prezentiranja knjige za djecu. Značajno je napomenuti kako je na 7. Monte Libriću pokrenut i edukativni program Pula Illustrator Campus, koji se kao takav održao prvi put u Hrvatskoj, a radi se o svojevrsnoj platformi za razmjenu iskustva i znanja između profesionalnih, afirmiranih ilustratora iz Hrvatske i svijeta koji prate dječju književnu produkciju i mladih talentiranih studenata likovnih Akademija te svih onih koji svoje amatersko bavljenje ilustracijom žele unaprijediti.

Pomnim odabirom tema i praćenjem svih aktualnosti na području dječje književnosti Monte Librić postaje jedan od najznačajnijih dječjih festivala u Hrvatskoj, ali i šire, koji mladom naraštaju pruža uvid u značaj književnosti.